"בכל זאת יש בה משהו…"
"בכל זאת יש בה משהו…"
קשה מאוד להביע בכתב את העוצמה הרגשית שחוויתי בטיול של מועדון הזהב לתל אביב. היו אלו שלושה ימים סוערים של סיורים חווייתיים שתיארו תהליכים היסטוריים ותרבותיים שעברו על תל אביב מבעד ליצירותיהם וסיפור חייהם של סופרים, משוררים ואמנים שחיו ופעלו בעיר.
מזג האוויר החם שליווה אותנו, בעיקר ביום הראשון, לא הצליח להכניע ארבעים וארבעה מטיילים שהלכו אחרי המדריך, צפריר קורסיה, הקשיבו בדריכות להסבריו המרתקים, הזדהו עם היצירות המופלאות שבחר להשמיע והצטרפו לשירים היפים שהתנגנו ברקע בדרך.
הסיור הראשון, "בלדה לאשה", צעד בעקבות ארבע משוררות מהגדולות שחיו, פעלו ויצרו בנוף התרבות הישראלי ובתל אביב: לאה גולדברג, יונה וולך, תרצה אתר ורחל בלובשטיין. בדקנו את הקשרים המרתקים בינן לבין עצמן, בין סיפור חייהן הדואב ליצירתן ובינן לבין העיר הגדולה- תל אביב. כל זה גילינו בפינות חבויות וגנים סמויים באזור של כיכר אתרים שנקראה בעבר "שכונת מחלול", רח' ארנון, רח' גורדון ובן יהודה.
הסיור השני עם צפריר קורסיה, "הילד החולם", התקיים בבוקר של היום השני בעקבות חנוך לוין. זה היה אירוע תיאטרלי יוצא דופן ברחובות בדרום תל אביב ובשכונת נווה שאנן של שנות העשרים עד שנות החמישים של המאה הקודמת. בסיור התחקינו אחר "מלאכת החיים" של שנות ילדותו של חנוך לוין ואחר תולדותיה ואופייה של השכונה שבה נולד וגדל ולאחר מכן העלה אותה על הבמה. זה היה מסע אחר מרגש בתחנות החיים של חנוך לוין: בית המשפחה, בית הכנסת והשכונה הציבורית שהשפיעו על כתיבתו. שני שחקני תיאטרון שליוון את המסע, הצליחו בכישרון רב להקים לתחייה את הדמויות, המקומות ועלילות חייו של חנוך לוין.
התחנה המרכזית הישנה שבה טיילנו, על קולותיה, צבעיה וריחותיה התגלתה כתפאורה היומיומית האמיתית ממנה צמחו המחזות של חנוך לוין אשר ידע לקחת את ה"אנשים השקופים" מהרחוב ולהציגם על הבמה ובכך לשקף את האמת האנושית שבאה לידי ביטוי במחזותיו.
הסיור השלישי עם צפריר קורסיה, "תוכיוסי", התקיים בבוקרו של היום השלישי והאחרון של הטיול בעקבות אברהם חלפי. הסיור פתח צוהר אל עולם היצירה המרתק של אברהם חלפי – משורר גדול, שחקן ואדם, שעם שיריו נמנים: "עטור מצחך", "תוכי יוסי", "צער לך וצער לי", "שיר השיכור" ועוד. נפתח גם חלון אל עולמה התרבותי המרתק של תל אביב בשנות העשרים והשלושים: ייסוד תיאטרון "אהל" ע"י משה הלוי, חבורות ספרותיות שעליהם נמנו, בין השאר, שלונסקי, אלתרמן, אלכסנדר פן ולאה גולדברג; בוהמה עליזה של בתי קפה, מעונות עובדים ושכונת שחקנים ברח' דב הוז המונצחים כיום על שלטים בחזית הבתים והמעידים שכאן גרו פעם: ימימה אבידר טשרנוביץ, גרטה קראוס, משה פלדנקרייז, משה פרידלנד ואשתו, פאני ליוביץ, אהרון מסקין, רפאל קלצ'קין, יעקב איינשטיין- אביו של אריק איינשטיין ועוד.
0 תגובות
השארת תגובה
תזכורות קצרות לאלה שהיו בטיול
http://www.youtube.com/watch?v=sFhHJ_v_b7I
http://e.walla.co.il/?w=/274/1534258
הרבה משהו
תודה רבה על השיתוף בחוויות בימים שביליתם ונהניתם בעיר יש בה “הרבה משהו” , תודה גם על הקישור שבתגובה הראשונה גם למי שלא היה 🙂
לאהרון
תודה על הקישור לסרטון הילד חולם. זה החזיר אותי לטיול הנפלא.