קיימות בכפר ורדים


כפרניק אתר אינטרנט קהילתי כפר ורדים גליל מערבי
שאול שחם

בתכנית לקיים סנדאות פרמקלצ'ר בשיתוף עם דוד בויום – ללימוד ולהנאת המשתתפים.

כפרניק 1_73 קיימות בכפר ורדים

 

בתכנית לקיים סנדאות פרמקלצ'ר בשיתוף עם דוד בויום – ללימוד ולהנאת המשתתפים.

 

שאול שחם, הסיפור שלא נגמר או הסיפור שרק מתחיל…

 

אני מקווה שבהמשך לסדנאות יוכלו אנשים נוספים מהכפר, בעלי מיומנויות שונות ומעניינות, לספר את סיפורם וללמד את אשר הם יודעים לעשות, בבתים פרטיים ברחבי הכפר, באווירה אינטימית.

 

**

הגעתי לכפר ורדים בשנת 1999, עם סיום לימודיי התיכוניים. לילד שגדל בתל אביב עם אבא קיבוצניק, כפר ורדים היה איפה שהו באמצע: מקום בטבע, שמכבד פרטיות עם נופי גליל מרהיבים. נחל כזיב ושבילי נורמן שבו אותי וידעתי שאני לא חוזר לעיר.

לאחר שנים של מגורים בחו"ל אחרי השירות הצבאי, אני מוצא את עצמי היום בבית אמי בכפר, בסיס לנדודיי הבלתי פוסקים בעולם.

תחילת דרכי כאקולוג הייתה בעבודות בהתנדבות בחוות אורגניות באירופה, בארגון שנקרא :WWOOF   worldwide opportunities on organic farms   .   

הארגון מציע אירוח בחוות אורגניות פרטיות בתמורה לעזרה בחווה.

האפשרויות מאוד מעניינות ומגוונות. הייתה חווה בפורטוגל שבה עזרתי לגדל שושנות מים ודגי קוי. בחווה אחרת בנינו טרסות מסלעים ואבנים מקומיות, ולאחר מכן שתלנו עצים לשמירה על האדמה. באיטליה שתלנו בעיקר עגבניות ובספרד תחזקתי גינות ואפילו עזרתי לבנות בית מחבילות קש המטויחות בבוץ, ועוד ועוד. האנשים שפגשתי בדרך, שלימדו אותי את כל המלאכות האלה היו אנשים טובים ומאירי פנים, שקיבלו אותי אליהם בזרועות פתוחות. חוץ מהעובדה שזאת הדרך הזולה ביותר והמעניינת באמת לטייל בעולם, גם צברתי המון מיומנויות שמשרתות אותי עד היום.

כשהצמא לידע גבר על העשייה, החלטתי ללמוד את נושא האקולוגיה בצורה מקצועית.

בתוכנית המתלמדים שבקיבוץ לוטן, שאורכת חודשיים רצופים, למדתי איך לחבר את הקצוות הפתוחים בחיי בעזרת עקרונות הקיימות (פרמקלצ'ר): בנייה באדמה, בנייה חכמה, גינון אקולוגי, מערכות מים, מיחזור, וגם חיי קהילה. זה היה קורס אינטנסיבי, מהבוקר עד הערב, עם מתלמדים מכל העולם, בשפה האנגלית. התאים לי בול!

למעשה, המשכתי אחר כך עוד כשנה להתנדב ולבנות, אך זאת הייתה תקופה שבה כבר ידעתי מה אני עושה, ואפילו יכולתי ללמד אחרים. "למידה פעילה" – זו דרך מצוינת להתקדם בנושאים ומיומנויות שונות בלי להוציא יותר מדיי כסף.

בלימודי גם למדתי שיעור חשוב על 7 סוגי הון הנוספים להון הפיננסי: חברים, ידע, ניסיון ועוד. דברים אלה שווים לעתים רבות יותר מכסף.

 

הפרויקטים הגדולים לא איחרו לבוא. בשנת 2012 הגעתי לחווה אורגנית משפחתית על שטח של 100 דונם כדי לנהל פרויקט תכנון וביצוע של הוספת מתקנים ומערכות אקולוגיות לחווה כגון: שירותי קומפוסט, מערכת לאיסוף מי גשמים ומים אפורים וערוגות מוגבהות לירקות. לאחר שנה חזרתי לחווה בשנית, הפעם כדי לבנות חדר זרעים מאדמה.

כאשר חזרתי לכפר ורדים, הכרתי אנשים טובים, שותפים לעניין ולעשייה. יחד עם דוד רנוב ודוד בויום, חברים טובים ותושבי הכפר, הקמנו בוסתן אקולוגי בכפר הנוער ויצו ניר העמק, ששופע צמחייה, עצי פרי, ומבנים ידידותיים לסביבה כגון מטבח מבוץ המשלב תנורים יעילי שריפה, כיפה גאודזית ובריכה ביולוגית עם פילטרים טבעיים.

הבוסתן המוגמר מועמד היום לפרס עשייה ירוקה מטעם ארגון אדריכלות ישראלית.

בד בבד המשכתי ללמוד ולהשתלם כדי להעמיק ולהרחיב את אופקיי המעשיים והאקולוגיים. כיום אני מסיים לימודי תעודה כמתכנן מערכות ברות קיימא מטעם איגוד הפרמקלצ'ר של ישראל בשיתוף אוניברסיטת גאיה מארה"ב.

 

 

כפרניק 1_74 קיימות בכפר ורדים

 

 

עשייתי הנוכחית בכפר ממשיכה להיות מגוונת. בפסח שעבר ובחנוכה ערכתי פעילות אקולוגית בביתנו שברחוב ערבה, לילדים בגילאי 8-9. שילבתי הפעלות ומשחקים מעודדי מודעות, יצירות מחומרים ממוחזרים, בנייה בבוץ והכנת פיתות בטאבון שבנינו בעצמנו. אחת הפעילויות המועדפות על הילדים הייתה טיולים בוואדי הקסום שנמצא ממש מאחורי ביתי.

הוואדי, מעשה ידי מתנדבים מהכפר, הוא מפלט רגוע ומקסים, שמכיל אינספור דוגמאות לשיתופי פעולה מוצלחים, מערכות סגורות של חידוש צמיחה ופריחה.

לאחרונה, לאחר בניית תנור יעיל מסוג תנור רקטה (rocket oven) בביתי, התחלתי גם בבנייה של תנורים יעילים גם ללקוחות פרטיים. בנוסף, אני מבצע מיני פרויקטים של שיפוצים אקולוגיים בקנה מידה ביתי, שנדרשים באזור.

תנור רקטה הוא תנור שניצולת האש שלו היא כפולה מתנור רגיל ולכן החיסכון בעץ מגיע ל-70%. גם כמות העשן הנפלטת לאוויר היא אפסית ולכן זהו תנור אקולוגי. שני העקרונות העיקריים של התנור הם: מערבולת בתא הבעירה, ושימוש באדמה לספיגת החום היוצא דרך הארובה. בגרסתו המלאה, נבנה התנור יחד עם ספסל מאדמה, שמשחרר את החום באטיות, לאורך שעות רבות.

הפרויקט האחרון שעליו אני עובד בשיתוף עם דוד בויום, הוא מערך של כ-8 סדנאות, שעוסקות בנושאים אקולוגיים שונים ובמיומנויות פרקטיות כגון: עבודה עם כלים חשמליים וכלי גינה בצורה נכונה, מערכות מים אפורים לבית, איסוף ותיעול מי גשמים, גינות אקולוגית, בנייה באדמה, 6 סוגים שונים של קומפוסט ואיך עושים את זה כמו שצריך!, גידול תרנגולות ובניית לולים.

זהו פרויקט מרתק שמתנהל בצורה הוגנת לכל משתתפיו.

קונספט הסדנאות נשען על הרעיון שמשתתפי הסדנה מארחים לפי התור את חבריהם לסדנה ודואגים לאספקת חומרים. המשתתפים והמדריך מדברים, לומדים ויוצרים את האלמנט האקולוגי שלמענו נפגשו, וכך עוברים בין הגינות בכפר במטרה לשפר ולייעל אותן. אחרי הסדנה יהיו גינותיהם משגשגות. ייתכן שיהיו להם תנורי אפייה בנויים מאדמה, לולים, מערכות מים וכו'. אני מקווה שבהמשך לסדנאות יוכלו אנשים נוספים מהכפר, בעלי מיומנויות שונות ומעניינות, לספר את סיפורם וללמד את אשר הם יודעים לעשות, בבתים פרטיים ברחבי הכפר, באווירה אינטימית. אני תומך ברעיון הגינות הקהילתיות וחושב שהוא עשוי לתרום לגיבוש הקהילה בכפר ורדים. נקווה שהרעיון יקרום עור וגידים.

ליצירת קשר וייעוץ בתחומי אקולוגיה, נא לפנות: shaul.ecosoul@gmail.com

לצפייה בעבודות שביצעתי, האתר שלי:  shaul81.wix.com/ecosoul

 

 


השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן