עלה עליו הכורת


רקפת שחר, כריתת עצים
רקפת שחר

מתוך אחד-עשר עצים בחורשה ליד כיכר 1 (המפה) נותרו רק שניים.

כפרניק rs9 עלה עליו הכורת

מתוך אחד-עשר עצים בחורשה ליד כיכר 1 (המפה) נותרו רק שניים.

 

מה הכי קל לעשות? לכרות איברים מהגוף של אמא אדמה, לגדוע חיים בשם הפחדים שלנו?

 

המועצה: כאשר העצים מהווים סכנה מטפלים בעניין תחת פיקוח של גורמי המקצוע בקק"ל.

**

 

אני זוכרת את הרגע הזה, שנסעתי לביתי ברחוב חרמון ושמעתי את קולם הצורם של המסורים כורתים עצים. בכיתי מכאב, עד שלא יכולתי יותר ויצאתי אל הכורתים עצמם.

ראשית, אני רוצה לומר תודה לכל מי שהיו איתי בקשר בעניין העצים, לאלו שתמכו ולאלו שלא תמכו, תודה לכולכם ולכולכן.

קוראים לי רקפת שחר ואני תושבת חדשה בכפר ורדים. עברתי לפני כשנה וחצי מהעיר הגדולה ראשל"צ אל הגליל הקסום. בעברי ניהלתי לשכה במרכז רפואי ארצי, כיום אני עוסקת בשירה, כתיבה, אומנות, ריפוי שאמני, עולם הרוח, נשיות וחיבור לאמא אדמה. אני אם לשני ילדים בוגרים ובדרך להגשמת חזון בתחום התרבות הנשית בארץ.

באמצע נובמבר היתה סופה וסערה, שבעקבותיה נשברו שני צמרות עצים בחורשה הסמוכה לביתי (רחוב חרמון פינת חירם, סמוך לכיכר 1), ראיתי שנתלו בחורשה שלטי אזהרה והחלו עבודות כריתה. לתומי חשבתי שכורתים רק את העצים שצמרתם נשברה. מיום ליום ראיתי שעוד עץ נכרת ועוד עץ נכרת. בכיתי מהאטימות, עד שהרגשתי שאני רוצה ללכת לשם ולעצור את זה.

נגשתי אל העובדים בשטח ובסערת הרגשות אמרתי "תפסיקו להרוג עצים". פניתי אל האחראי והוא הסביר שקיבלו הוראה והם רק מבצעים אותה. בכוונתם לכרות את כל העצים בחורשה. הזדעזעתי וביקשתי שיעצרו את העבודה ושברצוני לבדוק עם האחראי לכך. הם עצרו את העבודה כאשר נשארו 4 עצים בחורשה (מתוך 11) והבטיחו לחזור להמשך העבודה בתוך זמן קצר.

פניתי לבקשת עזרה, שיתפתי חברים, שכנים ואת תושבי הכפר בקבוצה בפייסבוק. היו שתמכו ופרגנו והיו שלא. משם הגיעו טלפונים וקצוות שהתחלתי לפעול דרכם.

באחד הפוסטים כתבתי: "מה הכי קל לעשות? לכרות איברים מהגוף של אמא אדמה, לגדוע חיים בשם הפחדים שלנו, במקום להתאמץ ולחיות עם זו שנותנת לנו חיים בדרכים כלכך יצירתיות, בכבוד ובהרמוניה…  אני עוד לא יודעת מה אעשה מחר בבוקר, אולי אצמד בגופי לאחד העצים…"

התחלתי בשיחות עם אנשים במועצה המקומית. דיברתי גם עם סיון יחיאלי ראש המועצה ועם מיכאל ויינברג היערן האזורי מקק"ל גליל מערבי-כרמל שנתן את רישיון הכריתה ונפגשתי עם עוזרו ווליד סעיד, יערן גוש חניתה מעלות שנאתר להפעיל שיקול דעת מחדש. כולם נפלאים ורצו לעזור, אך הסתבר שמאחורי כל זה ישנם תושבים שפוחדים שעץ ייפול עליהם או על רכושם, ובעלי התפקידים השונים חוששים מתביעות משפטיות ויש שיקולים של כסף ואחריות אישית ועוד ועוד… הפתרון שבחרו הוא לכרות עצים.

החלטתי להגיש ערר. הכריתה הוקפאה. נוכחתי לדעת שהיד מאד קלה על ההדק ויש הקלת ראש כשמדובר בטופסולוגיה הקשורה בכריתת עצים. מצאתי שהיו המון בלבולים וחוסר תקשורת ברורה בין הרישיונות לבין מה שקרה בפועל. מה היה קורה אם היה מדובר באנשים….

תוך שהערר חי ופועם, נקבעו עובדות בשטח, מה שהרגיש שערר הופך להיות פעולה לא רלוונטית כלל. פגשתי שוב את הכורתים בשטח, ממשיכים בעבודתם. שוב דיברתי עם היערן האזורי שטען שזו אחריותו ואלו עצים מסוכנים. אחד העצים היה גבוה, יפיפה, כבן שבעים שנה, עם גזע רחב ואיתן – שאחרי שנכרת ראו כמה היה בריא, צבעו הפנימי היה ורדרד.

כעבור כשבוע, התקיים סיור מטעם היערן הראשי בקק"ל, בו השתתפו בפועל עדנאן סלימאן מהאחזקה במועצה, אלי בן חיים יערן אזור גליל מערבי-כרמל, סוהיל זיידן מנהל מדור מטעים, חורש טבעי, הדברה ומרעה ומורשה ארצי למתן רישיונות ייעור, יו"ר ועדת עררים מקק"ל ארצי (שהיה גם בצוות הכותבים את הספר "מסע אל 101 עצים מופלאים בישראל" של יעקב שקולניק) ואני.

את ההתרשמות מהסיור, אני מצטטת חלק ממכתבו של היערן הראשי בקק"ל:

הרקע: מועצה מקומית כפר ורדים הגישה לפקיד היערות האזורי, מר מיכאל ויינברגר, בקשה לכריתת עצים הנטועים ברח' חרמון בכפר ורדים. בקשת הכריתה בטענה שהעצים מהווים סכנה בטיחותית. בקשת הכריתה נבחנה ע"י פקיד היערות ואושרה. בהתאם הונפק רישיון לכריתת העצים.

מדובר ב-11 עצי אורן ירושלים וברוטיה הנטועים בגן ציבורי ללא ספסלים ומשחקים. מתוך 11 העצים הללו, נכרתו 9 עצים ונשארו בפועל 2 עצים.

רישיון הכריתה שניתן מתייחס לעצים בחלקו העליון של רח' חרמון פינת חירם בכפר ורדים. הרישיון שניתן ע"י פקיד היערות לא היה מפורט מספיק ועל כן נוצרה אי הבנה לגבי העצים הכלולים ברישיון, דבר שבלבל את משרד היערן הראשי בקק"ל, מר סוהיל זיידן נציג היערן הראשי בסיור וגם את מגישת הערר. במהלך הסיור הוסבר ע"י הגורמים המשתתפים למר זיידן על אילו עצים מדובר.

נכון ליום הסיור, לא ניתן להבחין בסימנים לכך ששני העצים שנותרו בשטח מהווים סכנה בטיחותית כלשהי, העצים אינם עקומים, אין התרוממות קרקע או שורשים סביבם, העצים לא נראים חולים וכד'. במהלך הסיור, לא ניתן היה לאבחן ו/או להתרשם מבטיחות העצים שכבר נכרתו. לאחר הסיור, הבהיר לי נציגי בשטח, מר זיידן, כי הוא סבור שפקיד היערות האזורי הפעיל את מיטב השיקולים המקצועיים והידע האגרונומי ובהתאם נתן את החלטתו בעניין העצים.

רישיון הכריתה שהונפק לבקשת המ"מ כפר ורדים כלל את העצים הנטועים בחצר בית הספר במקום וגם חורשה ברח' חרמון, פינת חירם. מגישת הערר הסבירה במהלך הסיור כי העצים המצוינים ברישיון אינם תואמים את מיקום בפועל בשטח. מצוין ברישיון כי מדובר בעצים ב"חורשה" אך לא מצוין באיזו חורשה מדובר. זוהי כמובן טעות הנובעת מצמצום בפרטים ברישיון שניתן ע"י פקיד היערות. במקרה זה היה הכרח לפרט כיוון שישנן חורשות רבות בכפר ורדים ובאזור זה בפרט.

במהלך הסיור בחן נציגי בשטח, מר זיידן, את הניירת והרישיונות. על פי דיווחו, העצים שנכרתו, נכרתו ע"פ הרישיון.

לאחר בדיקת הנושא ע"י דר' דוד ברנד היערן הראשי מכמה כוונים, הוחלט ששני העצים שנותרו בשטח, יישארו לשימור, בגין העצים שכבר נכרתו – פקיד היערות יחייב נטיעה חלופית של 3 עצים בוגרים עבור כל עץ שנכרת (לא שזה מנחם אותי, כי למה שיכרתו את אלו שחיו?). פקיד היערות יקפיד מעתה ביתר שאת לפרט ברישיונות כריתה את מיקום העצים במדויק ולא באופן כללי, כך שלא יישאר מקום לפרשנות או אי הבנות.

 

 

כפרניק rs1 עלה עליו הכורת

 

אני מבינה את הרצון הטוב לשמור על התושבים מפני פגיעה אפשרית, את הפחד של אנשים מעצים גבוהים, וגם את החששות של בעלי התפקידים השונים מפני תביעות משפטיות – אבל אם זו המגמה, איך תראה כאן האדמה בעוד מספר שנים? אדמת טרשים? איך אנחנו נחיה כאן בלי עצים, נשאר בעולם של בטונדות?? ואז נהיה בטוחים ומוגנים מהטבע?  אני בטוחה שעם קצת מאמץ אפשר למנוע גדיעה טוטאלית של עצים ולמצוא פתרונות יצירתיים לכל דבר וענין.

בתוך כל הסיפור הזה יכולתי לראות את הכאב התרבותי שלנו, הבנתי שיש המון פחדים וחוסר מודעות לעצים. תפיסתי רואה את העצים כמקודשים, כאווטרים (התגלמויות) עצומים של ריפוי ואהבה, הם חלק מהגוף של אמא אדמה. העצים חיים, יש בתוכם נשמה, הם נותנים לנו אויר ופירות, צל ומקום של נחמה ויופי ועוד המון. הם אמנם שותקים, אך חיים ונותנים לנו את אהבתם בהמון דרכים.

אני מציעה שאפשר לחיות איתם בדרך מכבדת ולשמר את מה שיש ככל שניתן, ביחד עם חשיבה על טובת חיי התושבים והתושבות. בואו נמצא ביחד את הדרך ההרמונית בין טבע ואדם, בין הסביבה ורווחת הציבור לבין אחריות על שלום הציבור. לכרות חיים כי הם פוטנציאל לסכנה, יכול להוביל אותנו לכליה. יש לנו יכולת לברוא מציאות חדשה ועולם טוב יותר ולהיפרד מתבניות ישנות. לפעמים צריך משוגעת אחת או משוגע אחד או פשוט מישהו שיגיד שאפשר אחרת.

זה הקישור לאתר קק"ל שאפשר למצוא בו המון בענין עצים, למי לפנות ואיך. http://www.kkl.org.il/forest_commissioner/

מי שרוצה מוזמן להתקשר אלי 04-9997709.

אני מקווה, שלפעם הבאה, אולי ננהג אחרת.

תודה, רקפת

**

להלן תגובת המועצה: המועצה המקומית כפר ורדים דוגלת בשימור העצים הנטועים ברחבי הכפר ואף מקפידה לטעת חדשים. כאשר העצים מהווים סכנה אין מנוס אלא לטפל בעניין תחת פיקוח של גורמי המקצוע בקק"ל.


0 תגובות

  1. יאללה לשחוט את העצים הגב

    אני מניחה שהדבר נעשה בתאום עם יוהב ניצב חבר המועצה הירוק
    אם יוהב הסכים הדבר חמור מאד.
    אם יוהב לא ידע הדבר חמור שבעתיים.

  2. ת. הגב

    ליבי איתך
    אני מבינה אותך מאוד. אגב לפני שנתיים וחצי כרתו מלא עצים ליד הקאנטרי ואיש לא אמר דבר. אם זאת עלייך להבין (וגם עליי…) שזאת רמת המודעות שבה בני האדם נמצאים. פעמים רבות עלינו להיכנע למציאות שכן אם לא- אנחנו סובלים מאוד. המתיאות כיום היא שרוב בני האדם לא מבינים את מהות העץ והטבע בכלל. אם תסתכלי על האנושות בתקופת ימי הביניים לדוגמא- תראי שיש התפתחות מדהימה! בכלל יש כל כך הרבה נקודות אור. חפשי אותם ואני בטוחה שגם בכפר ורדים אפשר למצוא הרבה. מברכת אותך בשמחה ואהבה רבה.

  3. רקפת שחר הגב

    תנועה ירוקה
    הכרתי את יואב אחרי הכתבה. כעת אנו בקשר. תודה

  4. רקפת שחר הגב

    תודה
    תודה על התגובה החמה. אני מבינה את רמת המודעות של אנשים… הרבה פעמים אנשים נאטמים מרוב כאב ואינם אומרים דבר, כי כך ההרגל. אני רואה המון נקודות אור בכפר ורדים ואוהבת מאד לחיות כאן. עדיין בתוך האור יש מה לשנות ולחשוב על העתיד שלנו…תודה.

  5. גולן הגב

    נהלים
    מסכים איתך רקפת לחלוטין.
    יש לקבוע ולחדד נהלים והגדרות ברורות אלו עצים להשאיר ואלו להוריד.
    יש היום מספיק אמצעים טכנולוגים שיכולים לקבוע באופן מוחלט אם העץ מסוכן או לא וחבל שהיד קלה על ההדק.
    כל הכבוד על הכתבה ואני מקווה שהדברים ישתנו.
    וגם אם לבסוף החליטו לכרות, אני חושב שתמיד אבל תמיד, עבור כול עץ שכורתים צריך לשתול אחד אחר.

  6. ניסים אור ים הגב

    שאפו כל הכבוד
    רקפת יקרה
    שמחתי למצוא כאן אשה שאכפת לה ואף מוכנה לעשות מעשה למען הטבע והחיים בטבע של כפר ורדים. לצערי עושה רושם שאלה שמנהלים את הכפר חושבים רק על “אלבישך שימלת בטון ומלט” במקום חיים של כפר חיים בריאים בטבע עוד ועוד הרחבות ובטונים. אשמח לעזור ככל שאוכל

  7. תמי ריטוב הגב

    על הקלות היתירה שבהרג עצים
    קשה לי מאוד לקבל את הקלות שבה מחסלים את העצים בכפר. חצר בית הספר הפכה למשל, לשממה. כך גם החורשה שליד הכיכר,כך גם החורשות הקטנות שבין לבין. נפגשתי בעבר עם סיוון יחיאלי שהיה נאמן לאמונה כי עצי אורן מהווים סכנת חיים והתרשמותי ממנו היתה שהם הפכו לכן רק למטרד עלינו.
    גם בחצרי נפל עץ אורן באחת הסופות. הדבר לא גרר חיסול מיידי של האחרים.

    רקפת, קבלי את השתתפותי במחאתך!!!

  8. לבקוביץ שמעון הגב

    ניתן לצמצם משמעותית, את הצורך בכריתת עצי אורן בכפר
    גם אני שותף לכאבה של רקפת על כריתת העצים בכפר,גם לי הדבר חורה מאוד, במיוחד כשאני יודע שניתן לצמצם בצורה משמעותית
    את הצורך בכריתת העצים ,על ידי כך שנלחמים בתולעי טוואי התהלוכה, שהם הגורם לנפילה של ענפים מרכזיים בעץ, ולעיתים אף לנפילת כל העץ.דבר שמהווה סיכון רב לפגיעה בנפש וברכוש.
    יש הדברה לתולעי טוואי התהלוכה,ובדצמבר היו אמורים לרסס את העצים מהאויר,דבר שבסופו של דבר לא יצא לפועל למיטב ידיעתי.
    אני קורא למועצה להילחם לאלתר במזיק שפוגע בעצים,ומביא בסופו של דבר לכריתתם,ולא לחפש את הפתרון הקל ולכרות אותם.

  9. רקפת שחר הגב

    תודה גולן
    תודה גולן

  10. רקפת שחר הגב

    תודה ניסים.
    איך אוכל ליצור
    תודה ניסים.
    איך אוכל ליצור איתך קשר אם ארצה?

  11. רקפת שחר הגב

    כן כבר שמעתי כמה אנשים עם
    כן כבר שמעתי כמה אנשים עם אותו ניסוח בנוגע לעצי אורן. בעיני הסכנה היא בגישה הפנימית. תודה רבה.

  12. רקפת שחר הגב

    שמעון, אינני מבינה בענין
    שמעון, אינני מבינה בענין תולעי טוואי התהלוכה. כפי שכתבתי בכתבה, אני לא בענין של לפגוע בטבע וביצוריו, באשר יהיו…כל פגיעה באה עם מחיר. אני כן מאמינה שאפשר למצוא פתרונות יצירתיים לכל דבר וענין. בכל מקרה תודה.

השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן