המהפך התהפך


כפר ורדים פיתוח שלב ג’.
עודד שלומות

אילון, וקנין וגרינפלד שינו הצבעתם ואושר תב"ר לחפירות ההצלה בשלב ג'. ניצב: סיכון מטורף.

כפרניק g6 המהפך התהפך

יורם אילון, איריס וקנין ומאיר גרינפלד שינו הצבעתם ואושר תב"ר לחפירות ההצלה בשלב ג'.

 

יואב ניצב: ניהול שלב ג' על-ידי המועצה הוא סיכון מטורף.

 

יורם אילון: כישלון השיווק יכול להוות מנוף לחץ להטבות המס ועדיפות לאומית.

 

מאיר גרינפלד: שתשומת הלב הניהולית לא תפגע בתושבים הקיימים בשלבים א' וב'.

 

סיון יחיאלי: תחילת הפיתוח תקדם את השיווק. הסיכונים מועטים ומגודרים, וההכנסות גבוהות.

 

 

**

 

בדיוק שבוע לאחר החלטת המועצה הדרמטית שלא לאשר תב"ר למימון חפירות הצלה בשלב ג' (במימון מלא של רשות מקרקעי ישראל. נדרש אישור המועצה) – דבר שהיה עלול/עשוי לעכב את פיתוח שלב ג', כמו גם לחשוף את המועצה וחבריה לתביעות עתק על "תקיעת" הפרויקט – החליטה המועצה בישיבה מיוחדת בתחילת השבוע, להפוך החלטתה ולאשר את התב"ר ברוב של 6:1.

בעד: סיון יחיאלי, דבירה גזית, נורית שפירא, עופר כהן, יורם אילון ואיריס וקנין.

נגד: יואב ניצב.

נמנע: מאיר גרינפלד.

נעדרת: ציפי דיקמן.

 

**

עוד קודם להצבעה, נערך דיון מקיף בשלב ג', שלווה במצגת שהכין שי קולונימוס, מהנדס המועצה. עיקרי המצגת:

 

רקע

תכנית מתאר משנת 1980 קבעה יעד של 14,000 תושבים לכפר ורדים.

תכניות מפורטות: שלב א' – 1,000 יח"ד (1987) (ביצוע בפועל 720 יח"ד), שלב ב' – 1,400 יח"ד (1993), שלב ג' – 1,800 יח"ד (2012).

היזמים: שלב א' וב' – החברה לפיתוח כפר ורדים. שלב ג' – רשות מקרקעי ישראל ומ.מ. כפר ורדים.

תמהיל המגורים בשלב ג': 33% בנה ביתך (1/2 דונם), 26% סמי רוויה (שכונה צעירה), 41% בניה רוויה (עד 7 קומות). בנוסף: תיירות (צימרים ומשולב).

 

ניהול, תכנון ופיקוח

ניהול ופיקוח – חברת א. אפשטיין (180 עובדים, מנהלת בין היתר 7,500 יח"ד ב"כרמי גת").

כבישים – ש. קרני (תכננו את תב"ע שלב ג').

אדריכלות נוף – גרינשטיין הרגיל (תכננו את תב"ע שלב ג').

מים וביוב – ת.ל.ם מהנדסים (עשו את שלב ב' בכפר).

בנוסף יועסקו יועצים בתחומי הבטיחות, הנגישות, אקולוגיה, עיר חכמה, אקוסטיקה, הידרולוג, אדריכל (פרוגרמה למבני ציבור), חשמל ותקשורת ויועץ קרקע וביסוס.

את הפרויקט ילווה צוות בקרה ופיקוח מטעם רשות מקרקעי ישראל.

 

צוות הפרויקט מטעם מ.מ. כפר ורדים:

מחלקת הנדסה – שי קולונימוס בליווי ציון דרור.

עדי הרטל – חוזים, התקשרויות ויעוץ משפטי.

אילן עמרם – ליווי כספי והנה"ח.

אביעד כהן – התקשרויות עם יזמים.

פרח גליל – שיווק פרטיים.

שי קולונימוס – שיווק יזמים.

 

הסרת חסמים

בשטח שלב ג' נעשה סקר עתיקות ונמצאו מערות קבורה בשכונה א' (השלב הראשון של הפיתוח). רשות העתיקות מבקשת לערוך במקום "חפירות הצלה" על מנת לשחררו לפיתוח. המועצה קיבלה מרמ"י הרשאה תקציבית למימון החפירות.

קק"ל ערכה סקר עצים בוגרים וסמנה כ-300 עצים להעתקה רק בשכונה א'.

 

איגום

כל רשות מקומית מחויבת בנפח איגום מים למצב בו יש הפסקה באספקת המים. החברה לפיתוח כפר ורדים לא הקימה איגום אלא קנתה חלק מהאיגום הנדרש בתפן. פיתוח שלב ג 'מאפשר הקמת בריכת איגום אשר אחת ולתמיד תספק את צורכי היישוב. הבריכה, כ-2000 קוב, נמצאת בתכנון מפורט ותיבנה במקביל לשכונה א'.

 

פיתוח שכונה א' כולל הכנת תשתיות ל-178 מגרשים בנה ביתך (1/2 דונם) ול-331 יח"ד לבניה סמי רוויה (4 יח"ד / דונם. בניה מרוכזת ע"י יזמים), פיתוח כביש 8833 מכיכר השלושה ועד צומת יד ביד, והקמת תחנות שאיבה לביוב (תשתיות על שישרתו גם את אזור התעשיה ושכונות נוספות בהמשך).

צפי להתחלת פיתוח: אוקטובר 2016.

 

מרחב ציבורי איכותי

מיתון תנועה (מיסעות צרות ומדרכות רחבות והעדה להולכי הרגל), שבילי אופניים, ריבוי עצים ורחובות מוצלים (הבטחת גידול עצים מהיר על-ידי הכנת "תעלות גדילה" מאווררות לבית השורשים), ופיתוח שצ"פים "צמודי רחוב".

בבניה העצמית חצר משק (פחי אשפה, ארון חשמל, כניסת מים וכו') משותפת לכל שני בתים. רצועת גינון בחזית הבניין ומגרשים בקו גובה אחיד (ככל הניתן), כך שההולכים ברחוב יראו "בתים" ולא "קירות תמך".

בכל השכונה תונח תשתית ל"עיר חכמה".

 

אזור תעסוקה

משותף למעלות-תרשיחא וכפר ורדים ויהיה משני צדי כביש 8833 (הכביש לכיוון עין יעקב, געתון ויחיעם. כמובן שבקטע הקרוב לכפר ורדים ותרשיחא).

450 דונם. 410,000 מ"ר בנוי של תעסוקה, מסחר ותעשיה נקייה. התכנית הופקדה ובימים הקרובים יערך דיון בהתנגדויות (שי קולונימוס: לא התנגדויות עקרוניות, אלא הקשורות לטבלאות האיזון והפיצוי לבעלי הקרקע הפרטית). גובש צוות לתכנון מפורט ובימים אלו מתחילים את התכנון הארעי.

 

עפ"י ההסכם עם רמ"י המועצה תקבל משיווק עפ"י הפירוט הבא:

ישן תמורת חדש: 8,600 ₪ יח"ד.

מוסדות ציבור: 8,700 ₪ יח"ד.

חלף היטל השבחה (12% ממחיר הקרקע) ע"פ תוצאות מכרז חדיף ניתן להעריך כי יהיה 3,500 ₪ יח"ד.

על סמך נתונים אלו שכונה א' צפויה להניב משיווקים סך של: 10,587,200 ₪ אשר ישמשו את המועצה לצורכי פיתוח כמו אולם הספורט, חידוש רחוב שניר, סובת אמירים וכו'.

 

 

כפרניק g19 המהפך התהפך

 

*

בדיון התפתח בסוף המצגת, דרש מאיר גרינפלד לבצע בחינת סיכונים וכן ביקש שתשומת הלב הניהולית של המועצה לא תופנה רק לשלב ג', ותיצור הזנחה כלפי התושבים בשלבים א' וב'.

יחיאלי השיב כי דווקא תקבולי הפיתוח יאפשרו, באמצעות הקצאה "ישן תמורת חדש", שיקום תשתיות כמו ריבוד רחובות, מבני ציבור וכו'.

איריס וקנין שאלה בנוגע למבני ציבור מתוכננים כמו גני ילדים, בתי ספר, סניף דואר, מרכז מסחרי וכו'.

יחיאלי השיב כי קיימת הקצאת שטחים למוסדות ציבור, אולם טרם נערך תכנון מפורט. בא.ת. יהיו שטחי מסחר רבים וסביר להניח במידת הצורך והביקוש יוקם מרכול, סניף דואר, בנק וכו'.

יורם אילון: כבר היום המרכז המסחרי לא עומד בעומס. המתנה בתור בדואר היא קטסטרופה. הוקצע שטח ייעודי לדואר ולבנק? האם יהיה קאנטרי נוסף? מרכז ספורט?

ציון דרור: יש 80 דונם המיועדים לספורט. אנחנו חיים בתקופה דינמית ורמ"י הקצו תקציב לבחינת הצרכים. בנושאים רבים, כמו חינוך למשל, יש "מפתחות" על-פי גילאים וכו'. בעבר הרחוק ביקשנו מויקטור ברקאי שיתכנן בית ספר יסודי נוסף, ורק בהמשך ראינו שאין בו צורך. התפקיד שלנו לדאוג שיהיו עתודות קרקע ציבורית, שיעודה הספציפי יקבע במשך הזמן על-פי הצרכים.

אביעד כהן: לא הכל באחריות המועצה. בנקים וקאנטרי שייכים למגזר הפרטי ויוקמו ע"פ היצע וביקוש.

נורית שפירא: צריך כבר עכשיו לתכנן את מתקני בספורט ופרוגרמה למבני ציבור.

אילון: הקביעה, לפני יותר משלושים שנה, שבכפר ורדים יהיו 14 אלף תושבים ראויה לבחינה מחודשת. צריך להסתכל במראה באומץ. ביטול הטבות המס נתן לכפר סטירה ומחירי הבתים נמצאים בשפל חסר תקדים. 200 בתים למכירה (יחיאלי: לא מדויק. כ-70). במודיעין אנשים עומדים בתור לרכישת דירות ובתים ואפילו בחצור הגלילית מחירי הנדל"ן יותר גבוהים. גם שכונת מעלה לבונה, 76 מגרשים, לא הביאה לנו תושבים חדשים, אלא בעיקר הגירה פנימית מהשכונות הוותיקות. אם לא נצליח לשווק, או שהפרויקט יהיה "פיל לבן", או שמחירי הקרקע ירדו כל-כך שתגיע לכאן גם אוכלוסיה מאוד חלשה. בעקבות כישלון המכרזים היה צריך להפסיק את הפיתוח במטרה למנף לחץ על הממשלה בנושא הטבות המס ואזור עדיפות לאומית. גם ההחלטה של שר השיכון גלנט שלא להכליל את כפר ורדים ברשימת הישובים הזכאים לסיוע ממשלתי לפיתוח ושיווק שכונות חדשות, מצביעה על המשך המגמה המדאיגה של מדיניות הממשלה כלפנינו.

יחיאלי: כבר אמרתי שגם במקומות אחרים נכשלו מכרזים טרום הפיתוח. כישלון המכרזים הביא את רמ"י להקצות 90 מלש"ח לפיתוח, וכאשר יהיו הטרקטורים בשטח, להערכתי, ומניסיון במקומות אחרים, יהיה הרבה יותר קל לשווק. המאבק על הטבות המס טרם הסתיים ונעשה הכל להשאיר את ההטבות. שכונת לבונה היתה במסגרת קבוצת רכישה ולכן כמעט ולא באו תושבים מבחוץ. דווקא ההשקעה הגדולה של רמ"י בפיתוח, יכולה להיות מנוף הלחץ היעיל ביותר על הממשלה.

אילון: יש עדיין מאות יחידות למכירה בשלב ב'.

יחיאלי: יש עוד כ-100 יחידות לשיווק. חלק מהמתחמים כבר שווקו, את חלקם ננסה לשנות ואחרים תלויים בכל מני גורמים כמו קו ביוב, בחינת הקמת שכונה לאנשי קבע וכו'.

יואב ניצב: צריך להציג לא רק את ההכנסות הצפויות, אלא גם את ההוצאות. למרות הביטחונות והפיקוח, בפרויקטים בסדר גודל כזה עלולים להיות "באגים" שיכניסו אותנו לסיכונים לא מחושבים במיליונים. עם כל הכבוד לשי ולציון, אין לנו ניסיון ניהולי בסדרי גודל כאלו של מאות מיליונים, וזה סיכון מטורף. המועצה לא מצטיינת בניהול השוטף וצריך להעביר את כל הפרויקט לרשות מקרקעי ישראל.

יחיאלי: המועצה יציבה כלכלית ומנוהלת למופת. כל הרשויות מנהלות כיום פרויקטים של פיתוח ונהנות גם מהכנסה יפה. הצוות הניהולי מהמועצה ומהחברות החיצוניות הוא מעולה, ויש ליווי, גידור וביטחונות מספקים.

*

מיד בתום הדיון העלה יחיאלי להצבעה נוספת את אישור הגדלת תב"ר (תקציב בלתי רגיל)  של 1,072,056 ₪  לסקר עתיקות וחפירות הצלה בשלב ג' במימון מלא של רשות מקרקעי ישראל.

יחיאלי אמר כי ההצבעה משבוע שעבר חושפת את המועצה ואת חבריה לתביעות עתק, משום שהושקעו בשלב ג' כבר 20 מלש"ח ויכול להיגרם נזק עצום בגין עיכוב או הקפאת הפתוח.

אילון (שלפני שבוע התנגד והפעם תמך) ציין כי חלק מההתנגדות בשבוע שעבר נבעה מחוסר שקיפות בנוגע לשלב ג', וחבל שלא נערכה טרם ההצבעה מצגת מפורטת כפי שהיתה לבסוף.

יחיאלי: מקבל את הביקורת באהבה.

 

כאמור, אישור הגדלת התב"ר התקבל ברוב של 6:1 ונמנע אחד.

 

**

 

 

הודעות ראש המועצה:

בפתח הישיבה אמר יחיאלי בדיונים האחרונים עלו הטונים וחלקם הופנו כלפי עובדי המועצה. הוא ביקש מהחברים לרסן עצמם ולשמור על כבודם של כל המשתתפים בכלל, ובפרט של עובדי המועצה.

יחיאלי דיווח כי לאחר פגישה עם ד"ר אורנה שמחון, מנהלת המחוז במשרד החינוך, סוכם להמשיך את כיתות ב' כפי שהיה (הוסר החשש מכיתות ענק).

 

 


0 תגובות

  1. יוחנן הגב

    פחד
    מצביעים בעד.מצביעים נגד. הפחד שלי הוא שגקום יום אחד בבוקר ונצטרך לשלם את ההפסד מהכיס הפרטי שלנו.

  2. שפני הגב

    האם מי מחברי המועצה קיבל מינוי כדירקטור במיינות זיו מטעם כפר ורד
    וכך שינה את עמדתו?

השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן