גלגלים


כפרניק אתר אינטרנט קהילתי כפר ורדים גליל מערבי
לילי וייסברגר

דקירות הפרידה מהטויוטה שלי הציתו זיכרונות עגומים של עוני ומחסור, כמו גם קנאה…

 

כפרניק  005_3 גלגלים

 

מכרתי את האוטו בפעם השנייה. בפעם הקודמת שרדתי שלוש שנים בלעדיו, והנה הגיעה הפעם השנייה לחגוג שוב שלוש נקיים…

ישנתי על זה. קמתי בבוקר, והיה לי ברור כמו שתיים ושתיים: עלי למכור ודי! הותשתי ממסחטת הכספים הזאת שנקראת מכונית, כלומר ההלוואות הצמודות בריבית משתנה של גנבים שמתחזים  למתקני עולם.

דקירותיה של הפרידה מהטויוטה יאריס התכולה שלי הציתו זיכרונות עגומים של עוני ומחסור, כמו גם קנאה בבעלי ההון ובעשירים שלא צריכים לעשות חשבון. להם תמיד אוטו חדש, המפיץ ריח חדש ונקי, עם מערכת שמע משוכללת ומבחר של מסטיקים וסוכריות משובחות בתא הכפפות, ותווית של גרר חינם עם מספר טלפון שזמין עשרים וארבע שעות מודבקת בצד השמשה.

התחלתי לפנות את האוטו – "צילי" קראתי לו, על שם בובתי האהובה – משלל הטובין שהפך אותו לחדר האינטימי שלי: המסטיקים, הדיסקים והשירים שגזרתי מהעיתון. נפרדתי בכבדות מהכיף האינטימי הזה שמתחיל בהתנעה קלילה ובבחירה מותאמת של סוג המסטיק והדיסק.

איך אשרוד בלעדיו? אוטוטו אדע, אוטוטו אדמע. והדמעות לא איחרו לבוא.

הרגשתי הכי אומללה, ילדה ששידלו אותה לוותר על בובתה כי היא כבר גדולה. לילי וצילי תמיד ביחד, בשירותים, באוכל, בגן המשחקים, אצל הדודות ואפילו למעלה על התקרה, כשהייתי מטפסת על קירות המסדרון הצר לפני השירותים כשהבובה בין שני. איך אהיה בלעדייך, כי הרי אני ואת זה ממש כמו את ואני. הצליחו לעבוד עלי. אמרו לי שאם אפרד ממנה, חיי ישתנו, שאהיה גדולה יותר, יפה יותר וחכמה יותר, כי היא מלוכלכת, מכוערת, קטנה ומלאה כבר בכתמים של מסטיקים שלא יורדים אפילו עם בנזין…

ועכשיו שוב עלי להיפרד מצילי, סמל המעמד שלי. מאז ומעולם היה הסיפור הזה של התנועה ממקום אחד לאחר עניין של מעמד אצלנו במשפחה. את דודתי תויה תמיד היה מישהו מביא או לפחות מחזיר לביתה ברחוב חיבת ציון, שלא כאחותה רנה שאף שסבלה מאסטמה היתה משרכת רגליה תדיר בעליות ובירידות של רמת גן…

ואם כבר הזכרנו את דודה תויה, אז מיד עולה בזיכרון בנה הצעיר צ׳חק, שהיתה ברשותו וספה, ועם השנים הוסיף לה סירה שבה היה מושיב לאחר כבוד את אמו ומסיעה מהכא להתם. יום אחד כשהסיע את אמו חזרה לביתה ברחוב חיבת ציון, עצר יצחק לקנות פלאפל בסירקין, והותיר את אמו לחכות בסירה. לא נשים כתויה יבטלו את זמנן. הוציאה אפוא תויה את סריגתה והחלה סורגת. לפתע נשמטה אחת המסרגות אל החיבור שבין הסירה לווספה. ותויה, אשת חיל שכמותה, הצליחה במאמץ ובריכוז גדולים לדלות מבין החיבורים בעזרת המסרגה שנותרה בידה את זו שנשמטה. משהצילה את המסרגה, המשיכה את השורה עין אחר עין ולא שמה לבה לכך שנפרמה הסירה מהווספה, וגם יצחק בן הזקונים האהוב שלה לא שם לבו לכך. תחב את מנת הפלפל לסלסלה שבקדמת הווספה, התניע ונסע הישר לבית אימו בחיבת ציון, בעוד היא ספונה בסירה ושוקדת על סריגתה בחריצות ובסבלנות אין קץ… סיפורים כאלה עלו בראשי בעודי מייבבת ומקוננת על כך שאפילו וספה לא תהיה בבעלותי כעת.

כשלא יכולתי עוד לשאת את מועקת הקנאה ורחמי העצמיים, נולד השינוי. אנדורפינים חופשיים החלו לשייט במוחי והישר ממנו אל הלב. אמנם עכשיו גופי כבד יותר, לאה יותר, אבל רוצה אני וגם צריכה  להמשיך לצאת, לנסוע ולהגיע. עלי להתנהל לפי לוח זמנים אחר, זה של חברות האוטובוסים והמוניות והרכבת. העיניים מתרוצצות, מחפשות וממתינות כמו לאהוב חדש; מתי יגיע זה הלבן הגבוה החסון, עם פסים כתומים ג'ינג'יים מאורכים. חרדה מציפה כמו אז: אוהב לא אוהב. עלי הכותרת נשרו מהפרח, "כן", "לא" וחוזר חלילה. שוב דיאלוג עם קסם המזל. מנסה לשחרר את המוח מהלב או את הלב מהמוח, תלוי מי התחיל קודם את מעגל המציאות הזה. ואז אנדורפינים משתחררים  להם לחלל החזה, כמו שקורה בצחוק היוגה. השרירים המכווצים נרפים, וחמצן זורם לו לאזור החדש. נוצר פרִי זוֹן אחר,  פרי מזן חדש. הגרעינים שבו הם המחשבות שלי. הן מתמקמות בנבכי ההכרה, סוג של הישארות הנפש. וכשהנפש נשארת, החרדה עוזבת ומתפנה מקום. האוויר מתרווח, והאדמה נעשית תחוחה; הרע מתחיל להשתכח ממני ולנשור.

חברתי ענת ניחמה אותי שלא נורא, שאתרגל והיא תשאיל לי את הגלגלים שלה ללילה לשניים, אולי כשיהיה לי בליינד דייט, שהבחורים לא יחשבו שאני ענייה. הנה אמרתי לעצמי בשיחותיי איתי: "החיים ממשיכים. למה מי מת?" הרי פעם בשנות השמונים בירושלים נסעתי באוטובוסים עם שלושה ילדים תמימים ועגלה, ואז הגיעה גם הרביעית. יורדים ועולים, והעגלה לא נפתחת… "גברת, גברת מחכים." שיחכו, זה אוטובוס. והסלים משוק מחנה יהודה לשבת?

גברת עם סלים, אומרת לי חברתי אסתי שקנתה לי בארצות הברית תיק יפה לקניות, שלא אבוש בשקיות הניילון, כמו ההוא מהערת שוליים. "לילי, זה לא מכובד," אומרת רוני. "למען האמת זה אפילו דוחה אישה כל כך… עם שקיות כל כך…"

 

 

כפרניק  005_4 גלגלים

 

ומדי פעם אני מתגעגעת: כן, לאותה התנעת הבוקר שחביבה עלי במיוחד. היא מתניעה את היום. אני עם עצמי, עם שירי, והמכונית מנהיגה את חיי. העגלה לא נתקעת, והתפוזים לא מתפזרים באוטובוס העמוס, ואני לא פוחדת מגערות של נהגים עצבניים…

הכול כל כך קל… להכניס להילוך, להתחיל לשייט, כמו להוציא שערה מן החלב…

ואז אפרת נוסעת לחודש לאיי פיג'י אומרת לי בנדיבות רבה קחי את הפז'ו לחודש, ואני מתפתה, כמו שוכחת את פירותי המלבלבים מהעונה החדשה, שאחרי עידן היאריס, ואיזה יופי הדיבורית עובדת, הדיסקים, והעיקר המסטיקים הריחניים שאני קונה בעודף הזעום משטרות המאתיים, ונדהמת; קניתי הרגע חמישים נסיעות לכרמיאל בנתיב אקספרס שלי, מספיק לחודש, מנסה להדחיק; טוב זה שווה. יש גם מבצעים ובונוסים. אם קונים, אז מקבלים, ובקיצור הכול הרי חינם, אשליות מתוקות כמו המסטיק שתמיד מתוק בהתחלה.

שישי בצהריים. העמסתי את הפז'ו של אפרת בכל טוב בישולים וקניות יקרות, נוסעת ונוסעת קילומטרים רבים למטע, בהרי ירושלים, לא תלויה ברכבת לבית שמש, ובעיקר לא בסופרבוס שמציע לוח זמנים מצומצם של אזור זר .

ערב שבת המלכה עומדת להיכנס, ואני סבתא מודרנית, מבקרת נכדים וילדים; קלילה, לא נסחבת עם תיקים מעיקים. האוטו סוחב בעליות בקלילות רבה, עד אשר קצת לפני הצפירה לכניסת המלכה נדם קליל. אולי בגלל ערב שבת שאסור לנסוע? אולי יש בו שעון שבת שמורה לו להפסיק מטעם הקדושה? אבל לא יכול להיות! הרי אפרת לא שומרת שבת. לוח המחוונים שלה לא התריע, לא שמר עלי, לא מדד את חום המנוע, תעתע בי. חוויית הבגידה והנטישה שוב הכו בי. וכמו באגדות בשיא אומללותי, אולי בזכות השבת וכתבי הקודש, הישועה מגיעה כהרף עין בדמות מחלצי המופלאים, ירון ודורית. הם גוררים אותי בחסדיהם כי רבו לחניון קרוב. תובנות מהספר מה שלימד הבודהה מתרוצצות במוחי, איך כל הדברים המותנים הם ארעיים בלבד; מה שהכעיס מאוד עכשיו בעל משמעות. "יש לברך על הטובה כעין הרעה ועל הרעה כעין הטובה."

השבת שלי עוברת במטע סביב ילדים ונכדים ופירות המטע; פירות אמיתיים שצמחו להם כך גם בלי עזרת הטכנולוגיה, ואשרי ששוב חסרת אוטו הנני!

 

ואיך החיים אחרי שעברו שלש נקיים? בלי מסטיקים, בלי דיסקים, בלי שירים בקולי קולות? אז החלו להיכנס בדלתות הקדמיות וגם האחוריות חוויות חדשות; כמו קודם בעצם, רק באוקטבה גבוהה יותר. יותר שיחות עם הנהגים של נתיב אקספרס, קו שלושים וחמש וקו שתיים עשרה המופלא, שיש לו עשר כניסות ויציאות לכפר שלי. איך שאלוהים אוהב סיפורים, וכל בן אדם זה סיפור.

חדשות טובות ביומן הנסיעות שלי; יורדת קצת במשקל מכל ההתרוצצויות. זה טוב. אני פעילה. שורשי ההישרדות שלי מעמיקים והולכים. פה ושם הדרך קופצת  לי, נעשית לי קפיצת הדרך.

מרושתת היטב: מי נוסעת לאן? מתי? באיזה יום? איכות הסביבה, איכות השיחה. מילים ועוד מילים. נאספים סיפורים. גם לשתיקות יש מקום כמו בפרטיטורה. השתיקות משוקללות ונספרות כמו הצלילים עצמם.

לעתים אני כמהה ומתגעגעת להיות באוטו שלי עם הדיסקים והמסטיקים, מתגעגעת לאותם ימים שקפיצת הדרך כה הלמה את חיי, הימים שידעתי את האוטו שהיה חונה מתחת לחלוני, את צילי שלי, כה מקרוב.

ויש לעתים גם שאסתי או נחמה או דורית או נעה או מיה מתקשרות: "אני נוסעת לחו"ל. רוצה אותו?"

"ועוד איך רוצה."

 

 

 


0 תגובות

  1. נורית הגב

    מקסים כמו
    שספור של לילי תמיד
    וקצת כואב כי… כואב…

  2. סיגל הגב

    נפלא!
    כמה את מפליאה לכתוב!
    כמה חזקה החוויה שאת מעבירה. והרי זה מוכר לכולנו, ושוב ושוב אנו נכנעים לנוחות ומוותרים על חוויות מחיות ונפלאות שקשורות בלעשות לבד ובללכת, בלעזור ולהעזר.

  3. אביבה הגב

    תמשיכי לכתוב
    יש לך כשרון להביע ולשאוב את הקורא.
    המשיכי!!!!!!!!

  4. חגית הגב

    איך שגלגל מסתובב לו
    אהבתי את כתיבתך המתגלגלת…

  5. לילי לב וייסברגר הגב

    גלגלים
    לא מדובר בגישה תבוסתנית ,מי שמשאיל את מכוניתו זוכה למשהו אחר בתמורה כמו ניקוי האוטו ומיחזור הפסולת או כל קומבינה שמתאימה ושהיא מהלב..

  6. אורח/ת הגב

    אפשר להשלים עם עוני
    ואפשר להחליט שיוצאים ממנו, משפרים את המצב הכלכלי, מחפשים מקורות הכנסה נוספים ומאפשרים את רמת החיים שאת זכאית לה.
    אני לא אוהבת את הגישה של “לקבל את העוני כפי שהוא” זו גישה תבוסתנית.
    למה את צריכה לאכול פרורים של רכב מאנשים אחרים?

  7. לילי לב וייסברגר הגב

    גלגלים
    תודה אביבה!

  8. לילי לב וייסברגר הגב

    גלגלים
    תודה סיגל!!!

  9. לילי לב וייסברגר הגב

    גלגלים
    תודה נורית!!

  10. פפור דוד הגב

    המנוס מחופש
    ספור המכונית הינו מלא רציוניליזציה אך הפרקטיקה מפריעה לרציונאל.
    אני כותב לך מירושלים,בהמלצתו של מוני יוסף,אשמח לשמוע ממך.
    אגב,המנוס מחופש הינו ספרו של אריך פרום,כדאי לקרוא.
    davidppster@gmail.com

השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן