האכיפה הרופסת

סיכום מפגש עם אייל שמואלי על איכות החיים: חתונות, מואזין, אוטובוסים ונהיגה פרועה * המשטרה: חופש פולחן כפוף לחוק הרעש


 

דניאל ראם

 

בשיחה שנערכה לאחרונה בנושא איכות החיים בכפר ורדים עם ראש המועצה אייל שמואלי והקב”טית תושיה סוחריאנו, השתתפו מספר תושבים מהכפר: חיים איציקובסקי (יוזם המפגש), משה ויינשטיין, חוסאם חאיק והח”מ (דניאל ראם).

 

כפרניק 515a1ca6-c9c0-4fd6-994e-bc906f2e61f80000 האכיפה הרופסת
מימין: חיים איציקובסקי, משה ויינשטיין, דניאל ראם ואייל שמואלי

 

השיחה, שהתנהלה באווירה טובה, עסקה בעיקר במטרד הרעש ובבעיית הנהיגה הפרועה באזור, ונגעה בעניינים קשורים. הנה כמה מהנושאים שעלו:

  1. האוטובוסים של ״נתיב אקספרס״ שחונים בכפר בצורה לא בטיחותית ועם מנוע דולק, מה שמסכן את סביבתם ומייצר הרבה רעש: ראש המועצה אמר שזו בעיה מוכרת שדורשת טיפול שוטף מול החברה כיוון שכל הזמן מתחלפים נהגים שלא יודעים שהם עוברים על הכללים. הוא ביקש מהתושבים לחזור ולהזכיר לו את זה, והבטיח לטפל.

 

  1. קולות מהמואזינים: הוזכר שהיתה תקופה בה היה הרבה יותר שקט מהמסגד בשכונה הבדואית.

התקופה האמורה בין נובמבר 2021 – לבין אפריל 2022 (הרמדאן). השקט היחסי הושג, בין היתר, בעקבות המפגש באולם המארג עם מפקד משטרת מעלות דאז מירון ממן, הסגן שלו איימן חסן, הסגנים מתרשיחא (של ראש עיריית מעלות-תרשיחא) נחלה טנוס שהחליף את חמד נעים, ראש המועצה וחברי מועצה, וכמאה מתושבי הכפר.

יש לציין כי במקביל פנתה תושבת הכפר, סבין סמדג’ה, לעבאס זקור (פעיל פוליטי וח”כ לשעבר מעכו) – שגם פעל רבות לשינוי כיוון הרמקולים מהמסגדים בתרשיחא.

 

כפרניק WhatsApp-Image-2021-11-07-at-20.12.29-scaled האכיפה הרופסת
ארכיון. סנ”צ מירון ממן, נחלה טנוס, חמד נעים, אייל שמואלי, איימן חסן ותושיה סוחריאנו

 

ראש המועצה אמר שהוא פועל בנידון בכל מיני דרכים שחלקן הוכיחו את עצמן בעבר. אחד ממשתתפי השיחה סיפר שהוא בקשר עם שוטר מתחנת מעלות שהבטיח לטפל בנושא בעזרת מדידת רעש, אבל בינתיים חל עיכוב. הוזכר גם שיש כאן בעיה ארצית שדורשת טיפול הרבה יותר טוב בחקיקה, מה שניסו לעשות בעבר (״חוק המואזין״), אבל למרבה הצער לא הושלם.

 

  1. הרעש מחתונות, בעיקר מתרשיחא: ראש המועצה סיפר שהוא בקשר הדוק עם גלית וינוגרד מפקדת משטרת מעלו”ת בנושא הזה, וגם הראה התכתבויות שלו. הוא סיפר שבאופן אישי הוא סובל מהרעש שהרבה פעמים מגיע בעוצמה לביתו. לדבריו, במקרה אחד (לפני כחודש) הוא דאג שחתונה רועשת במיוחד תופסק לפני זמן הסיום הרשמי. שמואלי נתן כמה טיפים חשובים שיכולים לעזור בטיפול בבעיה: קודם כל, להתקשר רק למוקד 100, כי שם יש רישום מסודר של האירוע ואילו במשטרת מעלות אין רישום מסודר. כמו כן, חשוב לבקש את שם המוקדן/המוקדנית, וגם לבקש שהתלונה תעמוד בפני עצמה ולא תאוחד עם תלונות אחרות על אותו אירוע. זה חשוב, כי כאשר המשטרה מאחדת הרבה תלונות שנוגעות לאותו אירוע, אז מתקבל רושם מוטעה כאילו מעט אנשים התלוננו, מה שבפועל אינו נכון. חשוב גם שאחרי כל אירוע רעש שטופל גרוע, תושבים שסבלו מהמטרד יגישו תלונה למערך פניות הציבור של המשטרה:

https://forms.gov.il/globaldata/getsequence/getHtmlForm.aspx?formtype=pniotzibur%40police.gov.il

 

  1. אכיפה רופסת: הבעיה המרכזית להתמשכות המטרד ואף למיעוט/העדר האכיפה היא מחסור בכח אדם בתחנת משטרת מעלות, שחולשת על גזרה גדולה בה יש הרבה אירועי פריעת חוק, ומטרד הרעש הוא אחד מהם.

חשוב מאוד שתושבי הסביבה וההנהגה באזור (רצוי שכל הרשויות באזור, כולל אשכול רשויות גליל מערבי) יפעילו לחץ בלתי פוסק על המשרד לביטחון לאומי כדי להגדיל את כמות השוטרים וכדי לשפר את רמת האכיפה, וגם יפעלו לכך שגם במסגרת האמצעים הקיימים של המשטרה היא תבצע אכיפה יותר קשוחה (למשל, תיתן קנסות בכל הפרה ברורה של החוק, מה שהרבה פעמים לא קורה).

דומה שיש הזדמנות לקדם את הנושא על רקע הבחירות לרשויות המקומיות. ראש המועצה אמר שעוד דבר שיכול לעזור הוא הקמת תחנת/יחידת משטרה שתהיה כפופה למועצה (משהו בסגנון יחידת השיטור העירוני שיש במעלות), אבל כרגע זה לא נראה כמו משהו שיש לו סיכויים טובים. מה שבכל זאת יכול מאוד לעזור הוא התנדבות למשטרה של תושבי האזור בכלל, ושל תושבי הכפר בפרט.

 



 

 

  1. נהיגה פרועה: הוזכר שיש הרבה כלי רכב שנוסעים ברחובות שונים בכפר או סמוך לכפר בצורה פרועה, וגורמים לרעש רב (בעיקר בגלל אגזוזי רעש) וגם לבעיה בטיחותית קשה.

הבעיה המרכזית כאן היא אכיפה עלובה. הוצע לבצע רישות של הכפר במצלמות ומדי מהירות, אבל זה משהו שדורש מעורבות של המשטרה ולא ברור מתי יבוצע. הוצע גם שלסייר הכפר ינתנו סמכויות אכיפה, אבל כנראה שזה לא אפשרי גם במסגרת חוקי עזר עירוניים (אולי יתאפשר בעזרת שינוי חקיקה).

יתכן שניתן יהיה לצמצם משמעותית את הבעיה אם אנשים מהכפר יתנדבו למשטרה, מה שיביא לכך שינתנו להם סמכויות אכיפה והם יאכפו את החוק על פורעי החוק בכפר. הוצע להוסיף עוד פסי האטה, כך שצפיפותם במקומות מועדים לפורענות תעלה בצורה רצינית, וזה יקשה על נסיעה פרועה באותם מקומות. הוצע גם לשדרג את פסי ההאטה לפסים גבוהים יותר, אבל נאמר שפסים כאלה אינם תקניים.

 

כפרניק 664647477888-scaled האכיפה הרופסת
ארכיון (צילום עיריית מעלות-תרשיחא): נחלה טנוס וגלית וינוגרד עם אנשי המשטרה והוואקף

 

  1. חוקים חלשים: עוד בעיה שגורמת לאכיפה הרופסת היא כל מיני חוקים חלשים, בפרט כאלה שקשורים לטיפול במטרד הרעש. החוקים האלה מקשים על התמודדות טובה עם העבירות השונות, וגם מקשים על עצם הדיווח. זה דורש טיפול ברמה הארצית (כנסת).

 

  1. העדר שילוט וכתובות: בעיה נוספת שמקשה על האכיפה, לפחות בתרשיחא, היא שיש הרבה בתים ורחובות שאינם מתועדים בצורה רשמית בשטח (שילוט), במאגרי הנתונים הרשמיים, ובמפות, כלומר מדובר על רחובות בלי שמות, ועל בתים ללא מספרי בית. זה דורש טיפול של עיריית מעלות.

 

  1. פתח לתקווה: הוזכר בקצרה שבנוף הגליל היתה בעיה רצינית של פריעת חוק, אבל ראש העיר (רונן פלוט) החליט שהוא נכנס חזק לבעיה, ודאג שתתבצע אכיפה מאסיבית בעזרת שוטרים ופקחים, מה שהוביל לשיפור רציני באיכות החיים של התושבים בישוב. מומלץ בחום ללמוד מאותו ראש עיר ומהפעולות שהוא ביצע, וליישם את הדברים גם באזור שלנו.

**

 

 מהמשטרה נמסר:

קולות מהמואזינים

התחנה מאפשרת את חופש פולחן הדת בכפוף לחוק הרעש ועל כן, הרמקולים מהם בוקע קול המואזין הוסטו מכיוון כפר ורדים ומפעיליהן נדרשו להנמיך את עוצמתם. כמו כן נערכת פעילות בשעות הפעלת המואזין בדגש על שעות הלילה על מנת להבטיח את השמירה על התנאים.

 

בנושא החתונות

בעניין השמחות נערכת עבודה מקדימה במהלכה בעלי השמחות מתבקשים להגיע ולעבור על הנהלים טרם קיום השמחה על מנת להיצמד להנחיות, כמו כן במהלך החתונות ניידות מגיעות על מנת לוודא כי לא מתבצעת חריגה של עוצמת הרעש והשעות הנקובות.

 

 

תגובת עיריית מעלות-תרשיחא:

רוב הדברים והסוגיות מופנות אל המשטרה.

לגבי סוגיית שילוט וכתובות, אנו נמצאים בתחילת הליך חדש של  שילוט ומספור.

הליך ארוך מאוד.

 

מפגש של אנשי ציבור ומואזינים בתחנת משטרת מעלו”ת. יוני 2023

 

אין משילות, יולי 2023

 



 

נוף הגליל: אכיפה מוגברת נגד מטרדי רעש והשתוללות בכבישים, מגזין רשויות, 28/4/2021.

 

ציטוט חלקי: ״השיטור העירוני של נוף הגליל מקיים מדי שבוע מבצעי אכיפה ממוקדים נגד המשתוללים בכביש, המרעישים ומפרי הסדר הציבורי. לצד השיטור העירוני מתבצעות פעולות אכיפה יזומות גם על ידי פקחי העירייה, סיירת ההורים ומשמר השכונה. עמית פסחוב, מנהל השיטור העירוני, סיפר כי האכיפה המוגברת מתבצעת בפארקים, בגינות הציבוריות ובכבישי העיר בשיתוף פעולה הדוק עם המשטרה. העירייה קוראת לציבור התושבים ובני הנוער לשתף פעולה, להישמע להוראות החוק, לדאוג לסביבה נקייה בכל רחבי העיר ולהיות שותפים מלאים בשיפור איכות החיים בעיר.

חוה בכר, מנכ”לית העירייה: מתבצעת אכיפה מוגברת בכל הקשור לצמצום מטרדי הרעש, מניעת ונדליזם, השלכת פסולת ברשות הרבים ושמירה על הסדר הציבורי. לדבריה, נושא מטרדי הרעש והוונדליזם הופכים בחודשי הקיץ לנושא שפוגע באיכות החיים בעיר. “כדי לצמצם את כלל מטרדי הרעש המתבצעים בבתי תושבים, בפארקים ובגינות הציבוריות, הנחה ראש העיר לקיים אכיפה מוגברת בחודשי הקיץ באמצעות יחידת השיטור העירוני, הפיקוח העירוני ובשיתוף המשטרה במטרה לשפר את איכות החיים בעיר. העיר מרושתת בלמעלה מ-200 מצלמות אבטחה חדשות ואיכותיות המוצבות בעשרות אתרים שונים. הצבתן של המצלמות מתבצעת במסגרת יוזמה עירונית ומימוש התכנית להגברת תחושת הביטחון, מניעת אלימות וונדליזם.״

 




תגובה אחת

  1. אריק הגב

    תודה תודה תודה..

    סיון יחיאלי – מיצב את כפר ורדים כישוב קו עימות צמוד גדר.
    הוצאה לפיתוח של כל עתודות הקרקע בכפר בפעימה אחת.
    מסירת שלב ג ופארק תעשייה למעלות תרשיחא. תודה סיון תודה.

    לשרה לשעבר ד”ר שאשא ביטון – שומרת על האינטרסים הכלכליים והבטחוניים של כפר ורדים כיישוב קו עימות צמוד גדר.

    חבר המועצה עופר כהן – הכנסת הפרויקט הסופר חשוב והיחידי בארץ פרויקט חברתי SBL בעלות רק של 600 אשח עח משלם המיסים.

    חבר המועצה איתן היימן – הבאת חברת ייעוץ ופרסום לצורך פרסום כתבות מוטות לטובת המועצה בדה-מרקר.

    אורנה שמחון – מחוז צפון- כפר ורדים חינוך מוטה עתיד חברתית וקיימות סביבתית.

    ראשי רשויות האיזור – שנותנים אימון בחינוך כפר ורדים ושולחים את ילדי הישובים להתחנך חינם בכפר.

    ועד הורי תפן – מיישובי משגב והסביבה על עידוד המועצה להמשיך ולהשקיע בתפן על חשבון מוסדות החינוך של הכפר בשעה שהרשויות שמהם מגיעים הילדים לא משקיעות שקל.

    לאימאם מתרשיחא – רמאדן כרים.

    לתושבי תרשיחא שרכשו מגרשים בשלב ג – ברוכים הבאים.

    למתווכי הנדל”ן – שמעלים את מחירי הדיור.

    לקאנטרי כפר ורדים – על ההירתמות באיחוד וגיבוש הקהילה.

    לצוות המנהלים ועובדי המועצה.

    ולכל התושבים שיודעים מהי קהילה מכילה מוכלת ומוגנת.

השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן