מליאת מ.מ. כפר ורדים: האם מותר לרסס בראונדאפ ומה הקשר לכפר סבא? * אושר מתווה הנצחה
מליאת מועצת כפר ורדים שהתכנסה במארג בשבוע שעבר, ערכה דיון ארוך וטעון בהצעתו של חבר המועצה טוביה ארז כדלהלן:
ייאסר מידית שימוש בחומרים קוטלי עשבים כדוגמת ראונדאפ ודומיו. במידת הצורך קבלן הגינון יפנה באמצעות מנהל שפ”ע בבקשה להיתר מיוחד לשימוש בקוטלי עשבים לצוות שיכלול מנהל שפ”ע, יו”ר הוועדה לאיכות סביבה וחבר מועצה. הבקשה תהיה בכתב ותלווה במפת שטח. הצוות יערוך סיור עם הגנן ויבחן חלופות כמו כיסוח, קציר, כיסוי בגזם, הדברה באדי קיטור וכו’. הצוות יכול לאשר רק במקרה שישתכנע שאין פתרון הולם לנ”ל שימוש בקוטלי עשבים.
בתחילת דבריו אמר ארז, כי הקמת כפר ורדים לוותה ב”אלימות” כלפי הטבע והסביבה, וריסוס בקוטל עשבים מסוג ראונדאפ, כמעט משול לשימוש בנשק אטומי כנגד עשבים. הוא אמר כי תלונות תושבים להדברה אגרסיבית של עשביה בשל החשש מנחשים וסכנת שריפות – תירוצים בלבד.
הוא ציין כי בעבר כבר הוחלט על תכניות לצמצום השימוש בראונדאפ ועל ניסיונות, אולם איש לא ביצע מעקב, הנושא לא טופל ברצינות או שהגננים מתעלמים מההוראות – ולכן יש לאסור איסור מוחלט. ארז הזכיר כי צוות מהמועצה ערך סיור בכפר סבא, שם יישמה העירייה שיטות הדברה ירוקות (קיטור, חרמוש ועוד) – ונוכחו כי ניתן לאמץ דרכים אלו גם בכפר ורדים ולהחזיר לחיים את אוכלוסיות הצרצרים והחרגולים שנעלמו מהנוף הכפרי.
יואב ניצב, חברו של ארז לסיעת “כפר ורדים ירוק”, הוסיף כי ההחלטה נכונה “בריאותית ותדמיתית”, ונדרשת לכך אמירה “מנהיגותית וערכית”. לדבריו, קשה לבחון את העלויות הישירות הנובעות מהדברה ירוקה של עשביה, אולם הדבר בהחלט ראוי ונמצא בהישג יד. כן הוסיף שלשריפות גורמים רבים ולא בהכרח עשביה יבשה.
איתן היימן אמר כי אסור לזלזל בתלונות התושבים וכי מתחת לרחוב ארבל היו מספר מקרים של הכשות נחשים. הוא ביקש כי ההחלטה תהיה מאוזנת ובעלת היתכנות כלכלית.
אייל שמואלי, ראש המועצה, וקרן דרוקמן אדיב, יו”ר הועדה לאיכות הסביבה, גינו את השימוש של ארז במילה אלימות – וציינו כי למרות המילה “הכפר”, אין דמיון רב בין כפר ורדים לכפר סבא.
דרוקמן אדיב אמרה כי מרגע שנכנסה לתפקידה בוועדה לאיכות הסביבה, למדה את הנושא, ארגנה את הסיור בכפר סבא ואף הכינה מסמך פעולה, אולם לצערה הירוקים התנגדו לפילוט.
ניצב: ההצעה לא מקובלת ומחוררת. כבר עשו פילוט בעבר שהוכיח כי אין צורך בריסוס. למה אני לא יכול לקבל מידע פשוט כמו היכן מרססים ובכמה ליטר השתמשו?
דרוקמן אדיב: יש למועצה גם אחריות תקציבית ויש להתחשב גם בתלונות על נחשים וסכנת השריפות. צריך להפחית את השימוש, ולא ליצור מראית עין של הפסקה טוטאלית.
שמואלי הזכיר כי נערך גם סיור בכרמיאל, שם ניסו להפסיק להשתמש בראונדאפ, אולם ראו שאינם משתלטים על העשבייה וחזרו לרסס. לדבריו, טוביה ארז מציג אג’נדה אישית, אולם מנהיגות אמיתית צריכה להיות תוך ניהול סיכונים, אחריות וראיית האינטרס הציבורי הרחב, כולל החשש של תושבים רבים משריפות ונחשים, דבר המופיע גם בעשרות רבות של פניות ודיווחים למועצה, כמו גם מאזהרות נציב כבאות ראשי שביקר לאחרונה בכפר.
עוד ציין שמואלי שבכל מקרה אין לבוא בטענות לגננים הפועלים על פי הנחיות המועצה ומכרז הגינון. ראש המועצה אמר כי כבר לפני מספר חודשים הנחה שלא לרסס במדרכות ובקרבת בתי החינוך. באשר למדרכות, ציין כי תשתיות מהודקות היטב וריסוס מונע נביטה אגרסיבי, אמור לתת פתרון לטווח הארוך. הוא סיכם את הדיון בכך שדרוקמן אדיב וסגנה בוועדה לאיכות הסביבה, עופר כהן, יבחנו את החוזה עם קבלן הגינון, יבדקו עלויות ויכינו המלצות, תוך “שיתוף הציבור” בנושא.
הצעת ההחלטה לא עלתה להצבעה, ודרוקמן אדיב הבטיחה להגיש את ההמלצות למועצה במהלך חודש נובמבר 2020.
**
בהמשך נערך דיון על מתווה הנצחה שהציג יואב ניצב, יו”ר ועדת הנצחה.
חגית זאב (ז”ל), נורית דניאל, דבורה קסנר וסיון יחיאלי בהנחת אבן פינה לשביל המייסדים. ארכיוןבפתח דבריו הודה ניצב לחבריו בוועדה, שרונה שלו מאייר (סגנית ראש המועצה) ומאיר גרינפלד (חבר מועצה לשעבר) – וסיפר כי הופתע לגלות את זרם הבקשות להנצחה, מתושבי הכפר וגם מכאלו שאינם תושבים ואין להם קשר ברור עם כפר ורדים. כן ציין כי לפני כעשור נקבע נוהל הנצחה מאוד מורכב, וכי הוועדה ביקשה לגבש מתווה פשוט וגמיש, שרובו מבוסס על הנצחה וירטואלית (בר קוד לאתר / דף ייעודי) בשביל המייסדים – שיוקם מצומת המפה, דרך הר דפנה, בירכת איסכנדר (ליד המרכז המסחרי), הגינה הקהילתית, הוואדי הקסום, תחילת נחל יחיעם ובית העלמין. לאחרונה גם אישרה המועצה תקציב של 50 אש”ח לתכנון, שיוצג בקרוב במליאה.
במקביל, תתאפשר גם הנצחה קהילתית, שאיננה פיזית – כמו מימון מלא/חלקי לאירועי קהילתיים כמו צעדה, ספורט, חוג, כנס, מלגה וכו’ – באופן חד פעמי או מתמשך.
ניצב אמר כי היתה תמימות דעים שלא לאפשר הנצחה נדל”ניסטית, וכל הנצחה אחרת תישקל רק במקרים חריגים בוועדת ההנצחה ותבוא לאישור מליאת המועצה.
חברי המועצה התייחסו למתווה בחיוב, אולם ביקשו שיגובש גם “נוהל” יותר ברור ומחייב. גרינפלד אמר כי ניתן לקחת את הנוהל הישן, ולהתאימו למתווה חדש.
המתווה אושר פה אחד במליאת המועצה.
השארת תגובה