אימפוטנציה ממשלתית והצלת הדמוקרטיה


קורונה, תרחישי ייחוס, היערכות לחירום ו-״יהיה בסדר״ * כמה מילים על המצב וגם על הפוליטיקה

 

סיון יחיאלי, לשעבר ראש מ.מ. כפר ורדים, פרסם דברים אלו בפייסבוק, ונתן אישורו לפרסום גם כאן, בכפרניק.

 

כפרניק 17342925_10208714946330737_1217992067650162504_n-scaled אימפוטנציה ממשלתית והצלת הדמוקרטיה
זלץ, ליברמן ויחיאלי

 

כפרניק 17342840_10208714946850750_6620536265620940870_n-scaled אימפוטנציה ממשלתית והצלת הדמוקרטיה
סיון יחיאלי עם אביב כוכבי, אביגדור ליברמן, וגיורא זלץ

 

 

התמונות הללו צולמו לפני שלוש שנים. זה היה בעיצומו של מאמץ שהובלתי בפורום קו העימות להכנת העורף האזרחי של פיקוד צפון לתרחיש יחוס של מלחמה מול החיזבאללה.

בעשר השנים שלי בפורום קו העימות (מתוכן שש כיו״ר), השתנה תרחיש הייחוס לחומרה מספר פעמים. המענים לעומת זאת, התעדכנו לאט. יותר מדויק לאט מאוד. מתוך אמונה שאל לנו לסייע לאויבינו, לא נכנסתי אז ולא אכנס היום לפרטים.

פרוטוקולים מרובי עמודים השמורים במל״ל, ברח״ל ובתת וועדת חוץ-ובטחון למוכנות העורף מספרים את הסיפור.

כתוצאה מהמאמץ פיקוד העורף קיבל אחריות להכין תכניות (ולבצע) משימות שבמהלך הדיונים התברר שמשרדי ממשלה אחרים פשוט לא(!) מסוגלים לבצע. ראוי לשים לכך לב, משרדי ממשלה טענו שנים שיש להם פתרונות אך בפועל לא היה להם מושג מה לעשות. פגשנו משרדי הממשלה שלא מפנימים את התפקיד שלהם בחירום ונציגיהם מתארים מענים שהם מילים ריקות ואו משאלות לב. לא היה צריך הרבה, במאמץ קל ״התקלף הציפוי״ והתגלה שאין שם כלום. בסופו של דבר, בלחץ השרים ליברמן וכחלון אושר תקציב של 10 מיליארד ש״ח לטובת הנושא. ביבי הקפיא אותו כאשר ליברמן פרש ממשרד הביטחון. השבוע פורסם שבלחץ הרשויות התכנית חוזרת לביצוע.

עכשיו זמן קורונה. תרחיש הייחוס הוא של מגיפה – והנה מתברר שלמדינת ישראל כלל לא(!) היו תכניות חירום להתמודדות עם מגיפה. עזבו מגיפה כמו אבולה שהורגת יותר ממחצית הנדבקים בה, תרחיש למגפת שפעת קטלנית.

מה הכוונה בתרחיש ייחוס – הכוונה היא: מה גורמי החירום חושבים שיכול לקרות על מנת להתכונן לכך מראש – מגפת שפעת קטלנית היא תרחיש סביר לכל הדעות. אחרי שקובעים תרחיש יחוס, מגדירים את התהליכים ואת הפרוטוקולים להתמודדות אתו – לאיזה כמות חולים צריך להיערך, מה בודקים, כמה בודקים, איפה בודקים, מי בודק, איך מסננים, את מי מבודדים, איפה מבודדים, את מי מאשפזים, איפה מאשפזים, מתי משחררים, איך ממגנים את הצוותים. בקיצור, הבנתם את הנושא.

בסין הכינו פרוטוקול להתמודדות עם מגיפות לאחר מגפת הסארס שפקדה אותם ב-2003. הממשלה שם ניסתה בתחילה להתכחש לקיומה של מגיפה, אולם מיד כאשר נפל האסימון הם יישמו את התכנית באגרסיביות רבה. סין היא בית לכמעט 18% מאנושות וכישלון שלהם בהתמודדות משמעותו אסון חסר תקדים. יש הרבה מאוד מה ללמוד מהניסיון הסיני. הדבר הראשון הוא צניעות, השני הוא להתכונן בצורה רצינית לתרחיש יחוס של מגיפה (וכן, מותר לנו ללמוד מהם).

 

כפרניק 17264924_10208714947210759_2552543025623540579_n-scaled אימפוטנציה ממשלתית והצלת הדמוקרטיה
סיון יחיאלי: חלק גדול מהאזרחים לא מאמין לנתניהו

 

ממשלת ישראל נערכת אד-הוק, קודם בודדו את השבים מחו״ל ואת החולים, עכשיו מחמירים את הצעדים ויש לברך על כך. אני מבין שמשרד הביטחון בהובלת בנט ופקע״ר מתכוון לאמץ את המודל הסיני של אשפוז חולים במתקנים זמניים. יש לברך גם על כך. צעדים אחרים כוללים מעקב אחר האזרחים באמצעות בינה רשתית. מדובר בצעד דרקוני בתקופה של שלטון שכבר כשנה וחצי נמצא בסטטוס של ממשלת מעבר, ללא פיקוח של הכנסת ועם שומרי סף מוחלשים מאוד. זה אמור להטריד כל אחד מאתנו.

כמה מילים על ראש הממשלה – בנימין נתניהו. נתניהו בחר להתבונן במציאות בעיניים, לקחת עליה פיקוד ובשפה הצבאית – לחתור למגע. על כך בהחלט מגיעים לו שבחים. הופעותיו בתקשורת מהוקצעות (מה זה מהוקצעות – האיש אלוף).

מהצד השני, בהופעותיו הוא מרבה בסופרלטיבים והאדרה עצמית – זה צורם. הוא ראש ממשלת מעבר ללא אמון הכנסת והוא נאשם בפלילים. למרות ההופעות המרשימות חלק לא מבוטל מאזרחי המדינה לא מאמין לו ולא מאמין בו.

ההחלטה להתיר שימוש באמצעי מעקב – כאשר הממונה הוא נתניהו, שר המשפטים הוא אוחנה (מינוי אישי ללא אמון הכנסת) ושומרי הסף מוחלשים מאוד – מטרידה ביותר. מדובר באותו נתניהו שלא היסס להפיץ ״מידע״ על הנעשה בטלפון של יריבו. עכשיו יהיה לו הרבה הרבה יותר מידע. מי ישמור על המידע הזה? מי ישמור עלינו משימוש חסר אחריות בו?

לטובת כולנו, ההזמנה לכחול לבן לממשלת אחדות בתנאים האלה צריכה להיענות בסירוב מנומק. כחול לבן חייבת כרגע לבצע את תפקידה בכנסת ולפקח פיקוח הדוק על פעולות הממשלה. זו התרומה הגדולה ביותר לדמוקרטיה הישראלית וזה לטעמי צו השעה.

 


7 תגובות

  1. אריק הגב

    איזה כיף לקבל פנסיה מהמועצה – לשבת ליד המקלדת ולהקליד שטויות.

    • צפונית הגב

      אריק,
      מעניין שסיון הצליח להביע את דעתי ומעולם לא דברתי איתו על הנושא.
      חלפו שנים רבות מאז הייתי מעורה בנושא הכוננות לשעת חירום, והזלזול בנו האזרחים רק מחמיר.
      משקרים לנו באופן קבוע.לא רק שמחליפים טנקים מיושנים באיחור רב ולא מרחיבים כבישים בזמן גם בית חולים נוסף בצפון, טרם הוקם ומספר מיטות האשפוז אינו עונה לצרכים. בבית החולים צפוף ושולחים הביתה חולים כדי שיהיה מקום לחולי קורונה. לפני יותר מחודשיים הזהירו בפני הנגיף אבל שום גורם ממשלתי לא נתן הוראה להגביר את היצור של חומרי חיטוי לידיים, שלא לדבר על זה שלא דאגו למלאי אביזרי מיגון לצוותים רופאיים….סיפרו לנו שיש מספיק מכדירי הנשמה אבל לפתע נתניהו ביפר שהזמינו…
      היה רשום במלאי אבל כשרצו להוציא מהנילונים גילו את הבלוף?

  2. אריק הגב

    צפונית..סיון אלוף בלהקליד ולהצטלם יפה…
    היה 6 שנים בתפקיד ראש פורום קו עימות…..ולא עשה כלום לטובת האיזור.
    עכשיו מקבל פנסיה להנאתו ויושב על המקלדת.

  3. אליהו רגב הגב

    אל הצפונית אם אתם נוגסים בבשרו של ביבי ולא מבינים שבעצם אתם נוגסיםבבשר העם מי יעמוד בפניכם .10 שנים אתם נוגסים בבשרו ועדיין מצפים בחוצפה של סוציליסט בזוי שהכל יהיה תקין בסוף הענין זה לא ניתפס . ולמרות השיגיון שלכם הצליח לעשות משהו.
    כעת נסו להבין שאילו הלכתם לצידו בשנים האלו איפה היית מדינת ישראל היום ?????

  4. מריק הגב

    האיש הכין את התכנית למיגון הצפון וזה הרבה יותר ממה שעשו ראשי עיר אחרים. אז עדיף שתסתום ואל תלכלך על אנשים שעשו יותר ממך!!!!

  5. אליהו רגב הגב

    מרק איזה סיפורים. תוכנית למיגון הצפון. מה זה בידיוק ?מה אתה יודע מה עשו ראשי ערים אחרים. אבל יודעים מעט על מי שיושב על המיקלדת היום. שני פרוייקטים שהפכו למיפלצות גיבעת האורנים ,ובית חולים סיעודי בסמוך למרכז מיסחרי. ואף אחד לא דורש לדעת האמת .

  6. אריק הגב

    למריק
    תוכנית קשקוש הצפון.. לא מיגון הצפון… אין מבנה אחד בצפון שאין בו מרחב מוגן או ממ”ד.
    בתי חולים בפריפריה קורסים…
    תשתיות תחבורה מלפני 40 שנה…
    תעסוקה לתושבי הצפון …
    ושלא נדבר על הנזקים שעשה לכפר ורדים.
    עכשיו מקבל פנסיה מהמועצה … ויושב על המקלדת.

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן