שכנות טובה: כפר ורדים ותרשיחא
מפגש תושבים בעקבות מחאת תרשיחא על שלב ג’
כ-25 מתושבי כפר ורדים התכנסו אמש בספרייה למפגש עם סיון יחיאלי, ראש המועצה, בנושא שכנות טובה ופיתוח שלב ג’. עודד קדרון, שהנחה את הערב, אמר כי היו כבר כעשרה מפגשים מקדימים בפורומים שונים, כולל עם נציגים מתרשיחא. לדבריו, למרות שהנושא "הבוער" הוא שלב ג’, העניין איננו רק "אדמה", אלא גם תחושות, רגשות, שכנות טובה וכו’; וכי חייב להיות קשר תהליכי בין "האיך" ו"המה".
בתחילת המפגש הציג יחיאלי את תוכנית שלב ג’ והרקע שלה:
התוכנת הופקדה כבר ב-2005 על בסיס תמ"א (תוכנית מתאר ארצית) 31 שהגדירה צפיפות של 3 יחידות לדונם. התוכנית נעצרה למשך חמש שנים כתוצאה מתנגדות משרד הבריאות בשל קו ביוב בלתי תקין. התוכנית הוגשה עכשיו בשנית, אלא שבינתיים נכסנה לתוקף תמ"א 35 המחייבת צפיפות גבוהה יותר (בשל מחסור בקרקעות ומדיניות ציפוף בניה ארצית). למרות שיש ליחיאלי ביקורת על התכנית, בעיקר בתחום "הירוק", העדיף להגישה במתוכנת הזו ולא לתכנן מחדש, משום שאז הייתה התוכנית חייבת בצפיפות תמ"א 35. לדבריו, חלק מהבעיות של התכנית ניתן יהיה לתקן בהתנגדויות ואולי אף תוך כדי הפיתוח שיכול להימשך 20 שנה ויותר.
בנוסף, אמר יחיאלי כי כבר לפני מספר שנים הגישו תושבי תרשיחא בקשה ל"ועדת חקירת גבולות" (שתפקידה להגדיר/לשנות גבולות מוניציפאליים). ועדה זו, של משרד הפנים, העבירה לפני כארבע שנים לתרשיחא (למעשה ל"מעלות-תרשיחא") 1200 דונם (כ-500 מכפר ורדים ועוד כ-700 ממעלה יוסף) בשטח שרובו מצפון הכביש לעין יעקב. לדברי יחיאלי, לתרשיחא עתודות קרקע היכולות להספיק למאה השנים הקרובות.
יחיאלי סקר את המפגש שהיה לו לפני מספר שבועות עם נציגי הועד העממי בתרשיחא. לדבריו, במקום לבוא קודם מ"מרחב הבעיה" ולבחון אותו ביסודיות, קפצו ישר ל"מרחב הפתרון" (מושגים להתמודדות ופתרונות בהייטק…), כאשר "הפתרון" היחידי האפשרי מבחינתם היה צמצום שלב ג’ ומתן חלק מהשטח לתרשיחא. בשל כך, לדבריו, היה המפגש עקר. הוא הוסיף כי מסרב להיות חלק מהדיון של "מקפח" ו"מקופח" וכי הדיון על שכנות טובה צריך לעסוק גם בחינוך, בניקיון ("אנחנו צמצמנו ימי איסוף אשפה וברשות סמוכה הוסיפו יום, ועדיין מאוד מלוכלך שם"), בתרבות נהיגה, בתעסוקה וכו’.
בין המשתתפים בלטו דבריהם של אורלי גל, טובה ויאיר בוקסבאום, עודד קדרון ואחרים, אשר ניסו לבחון את הנושא דרך העיניים, הצרכים והמצוקות של תושבי תרשיחא. לדבריהם (כל אחד עם ההדגשים שלו) יש לצעירי תרשיחא מצוקה אמיתית ודאגה אותנטית לאפשרויות הפיתוח של כפרם. גם להם זכות לפיתוח, למגורים ולריאות ירוקות ותחושת הקיפוח שלהם הינה בעלת בסיס עובדתי. הדוברים ביקשו מראש המועצה לנסות ולצאת מהשיח של "אנחנו" ו"הם", כמו גם להתנער מהתוויות הפוליטיות (בין אנשי הועד העממי גם פעילי חד"ש ובל"ד) ולחפש פתרונות יצירתיים לבעיה, תוך ראיית "המשבר" כהזדמנות לשיח פתוח ואמיתי עם שכנינו. בין הדוברים הייתה הסכמה כי אנשי תרשיחא חשים כי אינם מיוצגים נאמנה על-ידי עיריית מעלות-תרשיחא, ולכן פנו ישירות לתושבי כפר ורדים.
מישאל חירוג (תושב מעלות) הזכיר את נפיצות האזור שהתפרצה בפקיעין (על רקע אנטנות סלולריות) ובעכו (יום כיפור) וביקש לפעול לפני שהאמוציות ימצאו דרכן באופן בלתי נשלט ברחובות.
תמי ריטוב שאלה האם אנחנו עדיין פועלים תחת הנראטיב של "יהוד הגליל" ומה "הזיקה" ו"השייכות" שלנו למקום, על רקע ה"תופעה" שיש רבים העוזבים את כפר ורדים בעקבות ילדיהם שבחרו לחיות במרכז?
בין הדוברים היו גם ששאלו מדוע בכלל צריך את שלב ג’ והעלו חששות ממצב התשתיות האזוריות.
אליעזר אוליבר סיפר כי לפני 21 שנה התמודד על ראשות עיריית מעלות-תרשיחא, ונפגש עם תושבי תרשיחא להבין את עמדותיהם וצרכיהם. לדבריו, רבים מהם סובלים מטראומת 1948, כאשר איבדו אדמות רבות (חלקן גם הוחזרו), ולכן שומרים על אדמותיהם מטעמים לאומיים, משפחתיים ואישיים. אדמות רבות בתרשיחא נמצאות גם ב"מושה" של עשרות בעלים ובלתי ניתן להגיע להסכמות על עתיד הקרקע. לדבריו, למרות שיש עדיין בתרשיחא לא מעט אדמות פנויות, מצב זה "משתק" כל אפשרות לבניה ופיתוח.
לדבריו, בתרשיחא יש גם הגירה החוצה, כאשר אקדמאים רבים מבני המקום עוברים לחיפה ולחו"ל, כמו גם לשכונות החדשות במעלות – כאשר הדבר לא נעשה מתוך מצוקת דיור, אלא מתוך נוחות (מעלות) ותעסוקה (חיפה, חו"ל וכו’). הוא ציין כי תושבי תרשיחא נמנעו לאכלס את השכונה הדרומית (הבדואית) מכל מני טעמים עדתיים, ובסוף שוכנו במקום בדואים מאיזור כישורית. לדבריו, המשך פיתוח כפר ורדים יהווה מנוף כלכלי עצום לפיתוח כל האיזור שממנו ייהנו גם תושבי תרשיחא.
0 תגובות
השארת תגובה
אני מבטיח לך מר סיוון יחיאלי ,אתה ושלמה בוחבוט ותקראו היטב
תרשיחא תקבל חלק משלב ג של כפר ורדים.תזכור את זה היטב.יש לכם לאן להתפתח אבל מטרתך אתה ושלמה בוחבוט להקיף את תרשיחא ולמנוע את התפתחותה בשם ייהוד הגליל.אין שום הסבר שבעולם שכפר ורדים תתפתח בצורה הזו.שדר הטליויזה של ערוץ 1 הגיע וסיקר את הנושא.הוא עמד היכן שאמור שלב ג להיבנות.אני צטט אותו ” איננו רואה את הקצה של שלב א”.אתה תמשיך לכנות אותנו לאומנים ורוצים לחסל את הדו קיום.אתה ושלמה בוחבוט אלו שמנסים לחסל את הדו קיום כי אינכם מוכנים להתפשר.כל הפרסום שלתרשיחא יש אדמות ל 100 שנים שקרי כי רוב האדמה הינה גולשת ואינה ברת בנייה.אבל תזכור את הבטחתי מר סיוון.בצדק ינצח אותך ואת שלמה בוחבוט
הפסקת אש
לכל תושבי תרשיחא המוסלמים – חג שמח ושנפגש רק בשמחות!
החלו האיומים של נהי גדעון-השפה החלקלקה מתחילה להעלם
תקראו את התגובה של נהי גדעון ותשימו לב לניצנים הראשונים החבויים של איום בלתי מרומז.
לנהאי ג’דעון
טוב שאתם מיעוט קיצוני המתלהם ולא מוכן למצוא גשר לדו-שיח.
רבים בתרשיחא טובים המבינים את האיזון העדין ורבים בכפר לא רוצים להתנגח בכם אלא להגיע להבנה בעניין.
אנשי עסקים ובעלי מקצועות חופשיים בתרשיחא מעונינים לשמור על דו קיום לטובת כולנו. אל תקלקל.
לנאהי גדעון והחברים שלו
אותי שכנעת, הפסקתי לקנות בתרשיחה, ותראו אותי עוד פעם כשיהיה שקט. אני יודע שזה לא מזיז לך, אבל כמוני יש רבים, והקופה תדבר. שנתראה בשמחות.
נהי גדעון מתרשיחא אל תצית
נהי גדעון מתרשיחא אל תצית ותסרןף את האזור
כשתתחילו לדבר לענין אנהל איתכם דיון
מה שאנשי כפר ורדים רוצים זה שנסתום את הפה ולא נזכיר חלילה שלכפר תרשיחא מגיע להתפתח.אם נפתח את הפה אז נואשם בגזענות.תראו באיזה רמה אתם מדברים.אנחנו מדברים על עתיד הכפר תרשיחא ואתם מדברים על 3 עסקים שאותם אתם פוקדים.אני פוקד עסקים בכפר ורדים גם.מעטים הם האנשים שמסוגלים לנהל דיון ענייני בנושא הכואב.תמיד מזכירים נושאים מסביב כגון החרמת עסקים וכולי כי אינכם יכולים להתמודד איתנו בעובדות הכואבות.מה הבעיה שכפר ורדים תתפתח אבל לא חשבוננו????????איננו נגד התפתחות כפר ורדים אך נגד התוואי.הבעיה שאינכם מסוגלים לקבל את זה שערבי מתרשיחא פותח את הפה ודורש את זכויותיו.רוצים לדרוך עלינו לרמוס אותנו וחלילה שנגיב.בכל זאת מי שרוצה לנהל דיון ענייני מוזמן.מי שרוצה להזכיר נושאים שוליים איננו בר דיון בשבילי.
שירת הברבור של נאהי גדעון
ניכר שהתסכול מדבר מגרונך, הרוח שאתה עושה והאיומים שאתה מפזר לא עושים רושם על אף אחד גם לא על תושבי תרשיחא. מבדיקה שערכתי מתברר שאתה מייצג קומץ קטן ומתלהם המחפש לעורר פרובוקציות בעידודו מרחוק של עאזמי בשארה.
לכן אני מציע לך להירגע ואם יש לך טענות כל שהן תפנה אותן לראש העיר שלך ואותנו תעזוב בשקט.
המגיב הסדרתי מכפר ורדים מטרתו לזרוע איבה
אני לא יודע למה המגיבים כאן ואני מניח שאינם מייצגים את מרבית תושבי כפר ורדים אינם מתייחסים לטענות אנשי תרשיחא כגון סגירת הכפר מצד המערבי אלא מזכירים את בל”ד ועזמי בשארה? האם המגיב הסדרתי כאן מעונין לצייר את הוועד העממי בתרשיחא ואת האנשים שנאבקים עבור קיום כפרם כקיצוניים??? האם מטרתך המגיב הסדרתי לסכסך בין תושבי שני היישובים?? מה שהוועד העממי דורש זה אפשרות מחיה והם דואגים לדו קיום יותר ממך המגיב הסדרתי.לא אתפלא אם אתה מגיב מטעם מועצת כפר ורדים כדי לטרפד כל הליך הידברות בין תושבי שני היישובים.תושבי תרשיחא וכפר ורדים ימשיכו לחיות בשכנות טובה וימשיכו בדיונים עד למציאת פתרון הוגן לבעיה.
אם אתה המגיב הסדרתי אינך מעונין לשמוע אלא מטרתך היא לזרוע שנאה אז זה לא יעבוד כי אנשי תרשיחא וכפר ורדים מספיק בוגרים כדי לא ליפול בפח האשמות השווא שלך.תמשיך להכפיש אנשים ואנשי תרשיחא וכפר ורדים ימשיכו לנהל את הדיונים שמטרתם להגיע לפתרון הוגן לשני היישובים
תכנסו לאינטרנט ותראו מה תקבלו
1.תכנסו לאינטרנט, חפשו ותראו איזו מהומות התעוררו ליחס בין נוצרים למוסלמים בתרשיחא
2.יש החושבים ובטוחים שתושבי כפר ורדים הם מתנחלים הזויים שכבשו את אדמות הגליל – כי הרי כפר ורדים מחוץ לתכנית החלוקה של 48.
השתתפתי במפגש הזה וחשתי לפי
השתתפתי במפגש הזה וחשתי לפי השאלות כמו “יהוד הגליל” שאני בכנס שרובו “שלום עכשיו”.
הפתרון היצירתי שיספק את השמאל והערבים זה נטישת המקום שנקרא “כפר ורדים”.
מספר 10
אני מצר על כך שאתה פחדן ואינך מוכן לרשום את שמך,לפחות אני רושם.תמשיך להטעות את האנשים.העיקר שאתה רוצה לקלקל את יחסי השכנות כי אתה לא מוכן להתייחס ספיציפית לנושא אלא מכפיש.אם תרשום את שמך אשקול להתייחס אליך.ואגב אני מתחיל לחשוד מי אתה
נהי או לא נאי גידעון
עד עכשיו אספתי את בנותי מתרשיחא מהמונית שהביאה אותם מנהריה.
עכשיו אני אוספת אותם ממעלות.
נהי בעברית זה בכי תמרורים
בן מוסק עמי-
אולי תכתוב לעורך כי נמאס מכל הכותבים בעניין נהי גדעון
הרהור נוגה
לאורחים מס. 5 ו-12, בסדר אז החלטתם לדלג על ההוויה ושמה תרשיחא. חסל סדר מוניות, חסל סדר קניות. ומה הלאה? על מי עוד תדלגו? נורא פשוט נורא פשטני. כל כך מפחיד.
יהודים תמיד מדחיקים סכנה עד שהיא לא פוגעת בהם ישירות
היהודים כמו תמיד לא יודעים לזהות סכנה קרבה עד שהיא פוגעת בהם ישירות וגם זה לא תמיד.
כך קרה ליהודים בארצות ערב שהרבנים אמרו שהכל בסדר.
כך קרה באירופה והדוגמא הכי טובה זוהי יהדות גרמניה שהיתה בטוחה במאה אחוז שהם גרמנים בכל רמ”ח אבריהם.
הופיע במדור המקומי של מעניין לקרוא מה ראש מעלות חושב -MYNET
הופיע במדור המקומי של MYNET
http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-3982995,00.html
“בתרשיחא יש עתודות בנייה לעוד 100 שנים”
כך נאמר בכרוז מטעם העירייה, שיופץ בימים הקרובים זאת, בתגובה לכרוז קודם מטעם “ועד עממי תרשיחא”, שיצא נגד בניית שלב ג’ בכפר ורדים. הוועד העממי יקיים סדרת הפגנות בימי שישי בכפר ורדים
עיריית מעלות-תרשיחא תפרסם בימים הקרובים בתרשיחא כרוז, שכותרתו: “בתרשיחא ישנן עתודות בנייה לעוד כ-100 שנים”.
הכרוז נכתב כשבועיים לאחר הפצתו של כרוז שעליו חתום “ועד עממי תרשיחא”, המתייחס למתיחות בקרב התושבים על רקע בניית שלב ג’ בכפר ורדים.
“לאחרונה קיבלתם לבתיכם כרוזים ובהם מידע שקרי, מסולף ותלוש מהמציאות, וזאת מתוך כוונה לפגוע בכם, תושבי תרשיחא” – כך נפתח כרוז העירייה. “זו לא הפעם הראשונה שחוגים פוליטיים שונים מנסים להשיג על גבכם כותרות ורווח פוליטי.
מדובר בגורמים בלתי אחראים, שכל מטרתם הפצת שקרים לקידום אינטרסים שונים, הפוגעים קשות בזכויות של בעלי הקרקעות. לא אתן לגורמים אלו לפגוע בבעלי הקרקעות ולסכן את שיגשוג תרשיחא”.
על הכרוז חתום ראש העיר, שלמה בוחבוט, ומצורפת אליו מפה המגדירה את שטחי היישוב מאז נבחר בוחבוט, בשנת 1976, כשהיישוב כלל 800 דונם, ועד היום, כששטח השיפוט של תרשיחא כולל 4,200 דונם.
הכרוז מזכיר את התנגדותו העזה של בוחבוט להקמת כפר ורדים ואת דרישתו להקמת ועדת חקירה לבדיקת סיכסוך הגבולות, בתחילת שנות ה-80, שבעקבותיה נוספו לתרשיחא 1,000 דונם. בהמשך התרחבה תרשיחא ב-1,200 דונם נוספים – מכפר ורדים התווספו 450 דונם, ו-760 דונם ממושב מעונה.
כעבור זמן מה התרחבה תרשיחא פעם נוספת ב-1,200 דונם, לכיוון מזרח. מפורטים שלבי התיכנון המתקדמים לשלוש שכונות גדולות ושכונות נוספות, שיכללו ביחד 3,582 יחידות דיור עתידיות.
“ברור לכל שהמצוקה אינה קיימת”, נכתב, “לראיה, בשכונת הבנים ישנן כ-14 יחידות דיור, שאין להן כל דורש. אנו זמינים בכל עת לכל בעל קרקע פרטית, כדי להעניק לו ליווי צמוד ולהוביל לפתרון”.
הכרוז מזכיר את ההידברות הקיימת כיום בין מועצת כפר ורדים לבין בעלי הקרקעות במעורבות מלאה של עיריית מעלות-תרשיחא, למרות שהנושא המשפטי סגור, וחותם: “אבקשכם לשפוט את המציאות בראות עיניכם, ולא על בסיס הסתה ודברי שקר המפוזרים מצד גורמים המעוניינים בהחלשתכם”.
בוועד מסרו, כי יגיבו על הדברים אחרי שיראו את הכרוז.
MALTAR ראש עריית מעלות בוחבוט בוודאי לא מתרגש מגידעון נאהי
תסמכו על ראש עריית מעלות בוחבוט שהוא לא מתרגש מאיום של תושב אחד מתרשיחא אפילו אם שמו גידעון נאהי
שלב ג
חלק מהמשתתפים בדיון ילדיהם לא שרתו את המדינה כחילים יעני פציפיסטים ןלא פלא שהוריהם מוכנים לוותר על בתיהם ומדינתם