המאבק באבק


כפרניק אתר אינטרנט קהילתי כפר ורדים גליל מערבי
מנחם פלג

בכפר ורדים לא מכירים את התקנות למניעת אבק ולא מתבצע פיקוח ראוי על עבודת הקבלנים.

כפרניק AVAK המאבק באבק

בכפר ורדים לא מכירים את התקנות למניעת אבק ולא מתבצע פיקוח ראוי על עבודת הקבלנים, וזאת עקב מדיניות היד הרכה של המועצה.

 

המועצה: עושים ככל שביכולתנו לצמצום האבק בפרויקטים באולם הספורט והחניות בבית ספר תפן. בפרויקטים פרטיים לא תמיד ניתן לצמצם את האבק למינימום.

 

 

**

 

מפגעי אבק סביבתיים בזמן עבודות בניה בכפר ורדים / מנחם פלג

מזה זמן מתבצעות במרץ רב עבודות בניה בכפר ורדים באזורים מאוכלסים. מדובר באתרים כמו: מתחם הדיור המוגן, אולם הספורט ליד בתי הספר התיכוניים ובניה חדשה בשכונה ד'. עבודות אלו מאופיינות בקידוחי כלונסאות, גריסת אבנים באתר ועבודות כלים הנדסיים. כתוצאה מכך נוצר אבק מסוכן המכסה את האזור כולו ופוגע בבריאות התושבים. עבודות אלו אמורות להתבצע על-פי תקנות איגוד ערים לאיכות הסביבה, המפורטות כבר בשלב המכרז, בחוזה עם הקבלן ובפיקוח בשטח ע"י הגורמים המוסמכים של המועצה והועדה המקומית במעונה (ראו בהמשך את התקנות המתייחסות לנושא האבק).

לדאבוני, בכפר ורדים לא מכירים את התקנות ולא מתבצע פיקוח ראוי על עבודת הקבלנים, העושים בשטח כי בשלהם ללא כל חשש שיפגעו בכיסם על מחדליהם וזאת עקב מדיניות היד הרכה אותה נוקטת המועצה.

כשהחלו עבודות קידוח הכלונסאות בפרויקט הדיור המוגן בחודש מאי 2015, פניתי למפקח המועצה ציון דרור ולמפקח הועדה המקומית נור נבואני וביקשתי שיטפלו בבעיית האבק שכיסה את השכונה הוותיקה כלאחר הפצצה. משלא נפתרה הבעיה והאבק המשיך לכסות את השכונה, נאלצתי להתפרץ ללשכת ראש המועצה סיון יחיאלי באמצע ישיבה ולהתלונן.

בהמשך גם נאלצתי להתעמת גם עם היזם, עו"ד יוסף עודה, שלא הבין על מה אני מדבר. המשכתי להתלונן ולבסוף זה עזר והחלו להשתמש בריסוס מים ולהפחית את האבק. כשהחלו עבודות קידוח הכלונסאות בפרויקט אולם הספורט בחודש ספטמבר 2015, התלוננתי מספר פעמים למהנדס המועצה שי קולינימוס, לציון דרור ולמפקח נור נבואני. משלא נפתרה הבעיה, שיתפתי את יואב ניצב, יו"ר הועדה לאיכות הסביבה, שנאלץ גם הוא להתעמת בחודש אוקטובר 2015 עם הקבלן, שאף תקף אותו והוגשה על כך תלונה במשטרה.

בתאריך 19/2/2016 בוצעו קידוחי כלונסאות בשכונה ד' ללא שימוש בריסוס מים, שגרמו לזיהום אוויר כבד. התלוננתי על כך למהנדס המועצה שי קולונימוס וגם שלחתי דוא"ל לראש המועצה.

בתאריך 21/2/2015 בוצעו עבודות גריסת אבנים באולם הספורט, אשר יצרו אבק כמו במחצבה (ראו תמונה). התלוננתי שוב למהנדס המועצה ועדכנתי בדוא"ל גם את ראש המועצה. התשובות שקיבלתי בכל המקרים בהם התלוננתי היו, שהם יטפלו בבעיה. אולם באופן מוזר, הקבלנים חזרו לסורם והמשיכו לעבוד ללא ריסוס במים, מיד כשהסתלק הפיקוח מהשטח.

חשוב להדגיש, שלא ניתן להשיג תוצאות באכיפה ללא קנסות כבדים על עבירות בניה. זו הדרך היחידה שעובדת... במחוזותינו כמובן. מאחר והמועצה לא מצליחה לאכוף כהלכה את ההנחיות למניעת מפגעים סביבתיים בזמן בניה, נאלצתי על כן להעביר תלונה למשרד להגנת הסביבה, אולי משם תגיע הישועה.

 

**

 

כפרניק AVAK_0 המאבק באבק

 

 

תגובת המועצה:

עבודות הפיתוח ברחבי הכפר מבוצעות ע"י המועצה וכן ע"י יזמים פרטיים.

במסגרת העבודות מבוצעות גם עבודות עפר, קידוח קלונסאות וכן גריסת חומר מקומי למצעים זאת במסגרת הנחייה לשימוש חוזר בחומר שנחפר או נחצב (בנייה ירוקה). גם ההנחיות של איגוד ערים לאיכות הסביבה מדברות על צמצום אבק ולא מניעתו לחלוטין (דבר בלתי אפשרי).

המועצה עושה ככל שביכולתה לצמצום האבק בפרויקטים אותם היא מבצעת באולם הספורט והחניות בבית ספר תפן. בפרויקטים פרטיים לא תמיד ניתן לצמצם את האבק למינימום היות והקבלנים מופעלים ע"י היזמים ולא ע"י המועצה.

במקרה הנדון בוצעו קידוחים ע"פ הכללים תוך כדי שימוש במים על מנת להפחית את האבק (ראו תמונה בהמשך).

המועצה תמשיך לפעול לצמצום המטרדים ויחד עם זאת תמשיך בבניה המואצת לטובת תושבי הכפר ופיתוחו וזאת בשיתוף פעולה עם איגוד ערים לאיכות הסביבה.

 

**

חבר המועצה יואב ניצב, יו"ר הועדה לאיכות הסביבה: מאשר ששותף עם מנחם במאבק הזה, ואכן הוזעקתי לסיטואציה הנזכרת, צילמתי את הקידוח בעקבות זאת הותקפתי ע"י הקבלן והגשתי תלונה למשטרה. ההתמודדות היא שהמועצה תכניס סעיף בחוזי הקבלנים תאכוף ותחלט כספים מקבלני הקידוח. ברגע שזה יקרה המסר יעבור, אני מקווה.

**

 

תגובת הוועדה המקומית לתכנון ובניה מעלה הגליל:

הנדון: מגרסה בכפר ורדים

הוועדה פעלה לאכיפת דיני התכנון בנסיבות העניין עת הורתה על סילוק המגרסה מהשטח. שמירה על נהלי העבודה של הקבלנים במקום לרבות מניעת מטרדי אבק אינם בסמכות הוועדה ולא בטיפולה.

בברכה, אינג' מרק פסין, מהנדס הוועדה.

**

 

חברת אחוזת הורדים היזם של פרויקט גולדן וילג' לדיור מוגן:

החברה עושה כל מאמץ כדי לצמצם ככל שניתן את האבק הנוצר בשל ביצוע עבודות עפר, פיתוח וביסוס.

כפי שידוע לכולם לא ניתן לבצע עבודות עפר ללא אבק בכלל ולכן התקנות והתקנים מתייחסים לאמצעים לצמצום אבק ולא למניעה כוללת.

מתחם גולדן וילג' הינו מתחם גדול ומבודד והנזק הנגרם בשל העבודות לתושבים הינו חסר משמעות לעומת התועלת שהפרויקט מביא לישוב ולתושביו.

זכור לנו המקרה שבו פנה אדם מכובד והתלונן על האבק הנוצר בתהליך קידוח הכלונסאות ומיד ניתנה ההוראה לרסס במים, וכפי שציין הכותב בהגינותו פעלנו לצמצום האבק והצלחנו בכך. נראה לנו כי תלונות הכותב מתייחסות כעת לפרויקטים אחרים.

מכל מקום, אנו מבקשים את התחשבות התושבים והשכנים בתקווה שנצליח להקים בישוב פרויקט לרווחת הגיל השלישי, השכנים והתושבים. ובאותה הזדמנות מבקשים את סליחת כל אלה שנגרמה להם עגמת נפש כלשהי ומבטיחים להמשיך ולהתאמץ בעתיד.

עו"ד יוסף עודה

 

**

מונדר עזאם, הבעלים של חברת "קרינה בניה ופיתוח בע"מ", הקבלן של אולם הספורט, מסר כי מקור האבק הוא כפי הנראה בעבודות של חניון וכביש לבית ספר תפן. לדבריו, בעת חפירת היסודות לאולם הספורט ירד גשם ולכן לא היה כל אבק באוויר.

איתמר ניב, מפקח אולם הספורט, טרם השיב לפנייתנו.

**

**

 

מנחם פלג משלים את החלק הרגלטורי ומציג את התקנות הנוגעות לאבק:

מבוא: בזמן עבודות בנייה עלולים להיווצר מפגעים סביבתיים, הפוגעים באיכות החיים של התושבים בקרבת אתר הבנייה, ואף הופכים למטרד בלתי נסבל. בנוסף, עלולות העבודות לזהם את הסביבה של האתר תוך עבירה על חוקי איכות הסביבה כגון חוק שמירת הניקיון, חוק המים, והחוק למניעת מפגעים. מצ"ב הנחיות לניהול אתר בנייה, תשתית ולמניעת מפגעים סביבתיים בזמן בנייה:

אבק

  1. על הקבלן לנקוט באמצעים לצמצום אבק מדרכים ומעבודות עפר ע"י הרטבה במים ו/או בחומרים מייצבים.
  2. אין להרטיב בתמלחות, בדלקים או בחומרים מזהמים אחרים. תדירות ההרטבה תהיה כזו שתשמור על יציבות הדרכים. שימוש במייצבים מסחריים יבוא לאישור האיגוד בכתב טרם התחלת השימוש בהם.
  3. דרכי הגישה לאתר יסללו. כמו כן דרכים שניתן לסלול בתוך האתר (אפילו סלילה זמנית).
  4. בקידוחים בקרבת מגורים יעשה שימוש במכונות קידוח המצוידות במסנני אבק הקולטים את האבק. במידת הצורך יורטב אזור הקידוח ע"י ממטרות. לא תותר הפעלת מכונות קידוח ללא אמצעים למניעת אבק. יש ליידע את דיירי הרחוב לפני תחילת עבודות חפירה או עבודות קידוח כלונסאות ולמסור להם מידע על היקף העבודה, זמן התחלה וסיום יומי, מועדי התחלה וסיום העבודות וכתובת לפניות.
  5. משאיות היוצאות או נכנסות לאתר יכוסו כל העת ביריעות על מנת למנוע פיזור אבק.
  6. בימים בהם ישנן רוחות חזקות המסיעות אבק מאתר הבנייה לכיוון מבני מגורים יש להפסיק את עבודות העפר.

גריסה

  1. מרחק המגרסה מן הבתים יהיה ע"פ המצוין בחוק. המיקום המדויק יקבע בשטח בתיאום עם איגוד ערים לאיכות הסביבה. האיגוד רשאי להורות על שינוי המיקום שנקבע על פי שיקול דעתו בכל עת.
  2. הגריסה תתבצע בנוכחות מים. הכנסת המים תתבצע לתא הגריסה ו / או על המסוע.
  3. על פי הצורך, יורטב אזור העבודה של המשאיות והמעמיס סביב המגרסה.
  4. על פי הצורך, יורטב החומר המוזן למגרסה.
  5. על פי הצורך, יוקם מתרס אבק בכיוון הרוח.
  6. קצב העבודה של המגרסה ייקבע כך שכמות האבק הנוצרת תהיה מינימאלית.
  7. מסוע המגרסה יכוסה בברזנט לכל אורכו.
  8. בקצה המסוע, במקום בו נופל החומר הגרוס אל הערמה, יותקן שרוול ברזנט באורך של כ-מטר אחד.
  9. האיגוד רשאי להוסיף ו/או לשנות דרישות וכן להפסיק את עבודת המגרסה על פי שיקול דעתו בכל עת.

 

קידוח כלונסאות ויסודות

  1. הקידוח יתבצע בנוכחות מים.
  2. במידה וייווצר מטרד אבק יוקם מתרס חוסם בתיאום עם האיגוד.

דוגמה לאמצעים המקובלים בעולם הרחב למניעת אבק בעת עבודות בניה ניתן לראות בקישורים הבאים:

https://www.youtube.com/watch?v=73a3A9beeuc 

  https://www.youtube.com/watch?v=EbASt6Ua7VQ

https://www.youtube.com/watch?v=kC6xOuMpJfQ

https://www.youtube.com/watch?v=cSaGvzkA6aA

 


0 תגובות

  1. תושב ותיק הגב

    מעלות
    מעלות יותר נקיה מכפר ורדים.כדאי כבר להתאחד ןלהפוך לעיר יפה ומשגשגת.

  2. מודאגת הגב

    בריאותנו בסכנה?
    תודה רבה על הפניית תשומת הלב.
    מדאיג ביותר שאין מי ששומר על איכות חיינו ובריאותנו. מהקישורים שצירפת. ניתן לראות בבירור שקיימים פתרונות שצריך לאמצם.

  3. ת. הגב

    כל הכבוד
    כתבה מושקעת ומפורטת. מנחם פלג מביא את תגובת כל הגורמים שקשורים לנושא, ועל האיכפתיות ותשומת הלב לפרטים אני אומרת- כל הכבוד ותודה

  4. מנחם פלג הגב

    תגובה לתגובת המועצה
    כמי שעומד מאחורי הכתבה, ברצוני להתייחס לתגובת המועצה ולהעמיד דברים על דיוקם. ראשית, המועצה לא אכפה את התקנות למניעת אבק בפרויקטים השונים, עד שהתחלתי להתלונן על כך – וזאת עובדה. יתרה מכך, אני מסופק אם בכלל ידעו על התקנות הנ”ל עד שהבאתי זאת לידיעתם. לדאבוני, בכל תחילת פרויקט נאלצתי להתלונן מחדש על האבק, עובדה המעידה על כך שהקבלנים לא קיבלו הנחיות מפורטות בנדון, או שאין פיקוח. התקנות צריכות להיות חלק בלתי נפרד מהחוזה הנחתם עם כל קבלן, המבצע עבודה בתחום הישוב. כל חריגה מקיום סעיפי החוזה, צריכה לגרור בעקבותיה נקיטת סנקציות כנגד הקבלן, לרבות קנסות ו/או הפסקת עבודה. לצערי, זו הדרך היחידה המניבה תוצאות במחוזותינו.
    המועצה חייבת להעסיק מפקח מקצועי וסמכותי בענף הבניה, שידע לאכוף את חוקי הבניה ביד רמה וללא מורא, רק לאחד כזה ישמעו הקבלנים… ובא לציון גואל.

  5. אבי הגב

    תגובה לתגובת המועצה
    כל מילה בסלע. יישר כוח על היוזמה והאכפתיות.

  6. יורי הגב

    איכות חיים בכפר ורדים הירוקה
    מנחם היקר לא יועילו כל הבקשות והתחינות וההתרעות.במועצה לא כל כך אוהבים אנשים שמתריעים,מציעים על מה שקורה בכפר. יש ועדת איכות הסביבה ,יש ירוקים בכפר.אולי הם ינסו להזיז משהו.ניסית לעניין ותם ? אולי תעשה חוגי בית .תאסוף אנשים ותתחיל “לצעוק”.
    כמה אנשים מתלוננים על הבלאגן בירידה לקאנטרי,מרכז הכפר ושום דבר לא זז.קוצים,ריהוט זרוק.לכלוך באמצע הכפר.

  7. תושב ותיק הגב

    מעלות
    אתה לגמרי צודק תושב ותיק.
    מעלות היא עיר נקיה ומאוד מטופחת,מה שאי אפשר להגיד על כפר ורדים
    במיוחד מאז הצבתם של אתרי המיחזור, שסביבתם הפכה למזבלה ולמוקדי ליכלוך.
    הלוואי והיינו מתאחדים עם מעלות,כך היינו זוכים לכפר נקי, מטופח ומתוחזק כמו שצריך,וגם היינו משלמים פחות ארנונה.

השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן