35 מלש”ח לשיקום מחצבת יחיעם

הקרן לשיקום מחצבות ורשות ניקוז ונחלים גליל מערבי: הקמת מאגר של מיליון קו"ב למי שיטפונות הגעתון. נשמור על ערכי הטבע והנוף * העבודות: שנה וחצי * אגם המחצבה סגור


 

אתמול (שלישי 8/3/22) נערך במחצבת יחיעם טקס תחילת עבודות שיקום מחצבת יחיעם והקמת המאגר להטיית מי שיטפונות נחל געתון. למעשה, העבודות של רשות הניקוז גליל מערבי כבר החלו לפני שנה במטרה להקטין סכנת ההצפות בנהריה, אולם הצטרפות הקרן לשיקום מחצבות הגדילה מאוד את היקף הפרויקט: כ-35 מיליון שקלים במימון הקרן לשיקום מחצבות (2/3) ורשות ניקוז ונחלים גליל מערבי ומשרד החקלאות (1/3).

 

כפרניק IMG_20220308_125043-scaled 35 מלש"ח לשיקום מחצבת יחיעם
רשות הניקוז גליל מערבי והקרן לשיקום מחצבות בפרויקט ענק במחצבת יחיעם

 

המאגר מתוכנן לקלוט כמיליון קו”ב מים. צפי סיום העבודות בעוד כ-18 חודשים והן יבוצעו על ידי חברת י. לרר בע”מ שזכתה במכרז. בסיום הליך השיקום יועבר השטח לאחריות רשות ניקוז ונחלים גליל מערבי אשר תתחזק ותפעל אותו.

יש לציין כי המקום מגודר, מלא בשלטי אזהרה ועשרות משאיות וטרקטורים נמצאים בשטח. עיקר העבודות כרגע הן חפירת חומר מהדופן המזרחית של המחצבה והסעתו לסוללה המערבית ולדיפון הצלע הצפונית הקרובה לכביש 89.

למעשה המקום סגור למבקרים ולרחצה באגם, וגם נעשו פניות לאתרי / אפליקציות טיולים (למשל, עמוד ענן) להסיר את ציון האגם.

פעילי סביבה ו”נאמני האגם” מודאגים מעתיד המקום ומקווים כי השיקום הסופי יעשה בשיתוף ציבור.

 

 

לאחר ההצפות הקשות בנהריה, שאף עלו בחיי אדם, קיבלה ממשלת ישראל בחודש ינואר 2020 החלטה שעיקרה סיוע לשיקום פגעי ההצפות בנהריה. במסגרת החלטת הממשלה הוחלט לקדם שלושה פתרונות לאיגום מי שיטפונות, כאשר הפתרון הראשון שיוחל ביישומו הוא שיקום המחצבה ביחיעם. המחצבה ממוקמת בתחומי המועצה האזורית מטה אשר, אשר נחל הגעתון עובר בשטחה עד לכניסתו לנהריה. בהמשך יוקם סכר בנחל אשרת ויוקם מאגר גדול באזור עברון.

 



 

יו”ר הקרן לשיקום מחצבות, יחזקאל ליפשיץ, אמר כי משבר האקלים צופה לנו אירועי גשם מאסיבים ו”אלימים”, וגם הבניה המאסיבית מורידה את היקף החלחול, כך שמול סכנת השיטפונות נדרשים פתרונות כמו זה המבוצע במחצבת יחיעם.

מנהל הקרן לשיקום מחצבות מיכאל חרל”פ אמר בטקס:  “זהו אחד הפרויקטים המורכבים של הקרן בשנים האחרונות. ואנו שמחים לקחת חלק  בפרויקט לאומי זה. הפרויקט ילווה בשיקום נופי ושמירה על ערכי הטבע הנמצאים במתחם”.

מנכ”לית רשות ניקוז ונחלים גליל מערבי, אורלי גבישי סוטו: “אנו שמחים על שיתוף הפעולה עם הקרן לשיקום מחצבות ועל קידום תכנית שתיתן מענה לאגירת מי נגר ותוכל להוות בהמשך אטרקציה תיירותית, לאור שינויי האקלים ברורה הדחיפות בקיום הפרויקט במהרה”.

יורם ישראלי, יו”ר רשות הניקוז גליל מערבי, הזכיר כי מאז הקמת הסכר הזמני על הגעתון, מקבלים אנשי רשות הניקוז בקשות לסגירתו מראש עיריית נהריה, כל אימת שגשם צפוי באזור. הוא הבטיח כי יישמרו על הנוף והטבע ואף אמר כי כל יום מתפלל לסגירת מחצבת אשרת ושיקומה (“אבל לצערנו עוד תפעל זמן רב”).

 

 

כפרניק WhatsApp-Image-2022-03-08-at-12.43.34-scaled 35 מלש"ח לשיקום מחצבת יחיעם
מימין: מיכאל חרל”פ, יורם ישראלי, יחזקאל ליפשיץ ואורלי סוטו גבישי. צילום ליאור מזרחי

 

בשיחה עם ערן געש (מיעד שבמשגב), המתכנן הסביבתי של הפרויקט, הוא ציין כי בכוונת רשות הניקוז לערוך שיתוף ציבור באשר לשיקום הסופי של המקום והשימושים בו. הוא הביע תמיכה בשיקום טבעי.

בעבר עלו רעיונות שונים של פארק מוטורי (התנגדות גורפת של ארגוני הסביבה), פארק ציפורים, פארק אתגרי ועוד.

יובל אלון, יו”ר קיימא ומ”שומרי האגם” שנוכח גם הוא באירוע, מציין כי שוחח עם אלון זס”ק, נציג המשרד להגנת הסביבה (סמנכ”ל בכיר למשאבי טבע) שהביע התנגדות לפארק מוטורי ותמיכה באזור טבעי הפתוח לציבור. זס”ק גם אמר שלא יאפשר יותר סגירת הנחל.

**



 

 

הקרן לשיקום מחצבות – רקע:

הקרן לשיקום מחצבות הוקמה בשנת 1978, על מנת לצמצם את הנזק הסביבתי מפעילות מחצבות ולהבטיח שיקום אתרי כרייה וחציבה עזובים. הקרן פועלת על פי קריטריונים לעדיפות בשיקום, בניהם: בטיחות, קירבה לאוכלוסייה, אתרי טבע ונוף, רמת הפגיעה בקרקע וייעוד השטח המשוקם.

הקרן פועלת להכנת תכנית שיקום והכשרת תשתית האתר לייעודו החדש ומפקחת על פעולות השיקום בסיומן עוברת האחריות לתחזוקת ותפעול השטח המשוקם לרשות האחראית באזור (כגון: רשות מקומית, רשות ניקוז, קק”ל, רט”ג וכדומה).

 

כפרניק IMG_20220308_124049-scaled 35 מלש"ח לשיקום מחצבת יחיעם
שיקום מחצבת יחיעם והקמת מאגר של מליןן קו”ב

 

רשות ניקוז גליל מערבי – רקע:

בשנת 1997 הוקמה רשות ניקוז ונחלים גליל מערבי ביחד עם 10 רשויות נוספות. הרשות אחראית על תחזוקה ופיתוח של עשרות נחלים וערוצי נחל במרחב הגיאוגרפי גליל מערבי. הרשות מטפלת בנחלים ב 41 רשויות ובשטח כולל של כ- 400,000 ק”מ הפרוסים על אפיקי נחלים, יובלים, פלגים ותעלות אזוריות בתחום רשות ניקוז ונחלים גליל מערבי.

 




השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן