עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים

בתוכניות: בריכת מים אקולוגית, צמחי תבלין ונוי, פרפרים ודבורים, מפגשי משפחות ועוד


 

הלל גלזמן

 

הגינה הקהילתית כפר ורדים מציינת החודש 10 שנים להקמתה!

בשנת 2014 קבוצת מתנדבים “משוגעים לדבר” תושבי הכפר החליטו להקים גינה קהילתית שתהווה מקום מפגש לחברים מהכפר מכל הגילאים ומטרותיה העיקריות הן: החיבור לאדמה, גידול ירקות עונתיים, מפגשי חברה וקהילה, שילוב בין דורי ועוד.

 

כפרניק 970c8c91-f582-4e60-a9eb-c728013c494a-scaled עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים
השלט: גינה קהילתית כפר ורדים

 

 

כפרניק bc0c062c-a5db-4c70-9413-ffbf5cdca587-scaled עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים
קפה שישי בגינה קהילתית כפר ורדים

 

זה המקום להודות ליוזמי ומקימי הגינה: אליעזר אוליבר, נתן אבנט, דורית אבנט ז”ל, ז’ק בן זקן, דוד רנוב, הלל גלזמן, דוד בויום, צילה שנהר, יואב ניצב ועוד רבים שתרמו לעשייה החקלאית והקהילתית בשנים הראשונות, וכמובן למועצה שהחליטה לתמוך ברעיון הגינה למען הקהילה ועל כך עוד בהמשך. דורית אבנט ז”ל, מי שהייתה אגרונומית במקצועה ויועצת קבועה בנושא הקמת הנוי הציבורי בכפר – הובילה את הגינה מבחינה מקצועית חקלאית.

 

כפרניק 72a1b817-f522-4acf-9fc5-dced8cf59196-scaled עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים
דורית אבנט ז”ל ונתן אבנט יבדל”א ממייסדי הגינה הקהילתית

 

במשך השנים היו בגינה כ-70 ערוגות אליהם הצטרפו לגידול ירקות משפחות רבות מהכפר, לעיתים 3 דורות מאותה משפחה הגיעו לחוש את האדמה, לשתול ולגדל ירקות אורגניים. בנוסף – הגיעו לעבד ערוגות בני נוער מתנועת הנוער “נעמ” (הנוער של התנועה המסורתית), חברים מ”בית בחורש” בליווי מדריכיהם, תלמידי חטיבת הביניים שעיבדו ערוגה מיוחדת בה גידלו זנים שונים של חיטה כחלק מתוכנית הלימודים. כמו כן הגיעו גם תלמידים לעיבוד במסגרת “מחויבות אישית”. עשרות פנסיונרים ומבוגרים שותפים בעשייה בגינה. פעילות מיוחדת מתקיימת עם גני הילדים כאשר בני 3-5 מגיעים לפעילויות ביער האורנים שמעל הגינה בו חברי הגינה הקימו מתקנים לשימושם של הילדים, שגם נכנסים לגינה ללמוד על הירקות שגדלים בה כמו גם להתרשם מהתרנגולות והאפרוחים שבקעו בלול הקטן שבתחום הגינה. חברי הגינה קיימו נטיעות טו בשבט ואירועי חג השבועות בהשתתפות ילדי הגנים והוריהם (הפעילויות עם הילדים מוקפאת מאז תחילת המלחמה).

 

כפרניק 763288fb-c4b1-489d-b2c3-c7d733d7d2de-scaled עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים
תושבים בני הגיל השלישי במתקן ההידרופוניקה

 

כפרניק 918fb909-e030-4a9d-b98c-8a2a789786ec-scaled עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים
מפגש תושבים בגינה הקהילתית

 

בגינה הוקמה ערוגה מוגבהת וכן הוקם מתקן לגידול ירקות בהידרופוניקה במיוחד לטובת מבוגרים שאינם יכולים להתכופף ולעבד ערוגות בגובה האדמה. המתקן נתרם על ידי מחלקת הרווחה בכפר מתוך כוונה לעודד מבוגרים לצאת מבתיהם ולהשתתף בחוויית גידול הירקות בגינה הקהילתית. בנוסף – התקיימו בגינה סדנאות אליהן הגיעו תושבי הכפר בהן סדנת הכנת “חביתותים” (חביות פלסטיק ממוחזרות בהן שותלים ירקות ופרחים), סדנת החמצת ירקות ועוד.

 



 

תודה מיוחדת למועצה שתומכת בגינה ותרמה בתחילת הדרך משאבים להקמת תשתיות הכרחיות בגינה, כגון: גדר היקפית עם שערים נעולים כדי למנוע נזקים של בעלי חיים וגם גניבות של ירקות שהתרחשו מפעם לפעם, מדרגות ומעקות להקל על כניסה בטוחה של מבוגרים לגינה ובנוסף המועצה בנתה סככת צל גדולה מעל שטח ההתכנסות של חברי הגינה ואורחים מכל קהילת הכפר שהגיעו לבלות בגינה כאשר התקיימו ומתקיימים עד היום אירועים חברתיים קהילתיים בגינה.

 

כפרניק 394aed13-1d6f-475a-9ab1-fb0b36a12456-scaled עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים
בני נוער עובדים בגינה בזמן הקורונה

 

 

(ז’אק בן זקן וחברים בונים טאבון בגינה)

עם פרוץ הקורונה באופן טבעי דעכה הפעילות בגינה וחברים רבים עזבו. בחלוף המגיפה – התחדשה הפעילות ביתר שאת והמועצה החלה לתקצב את הגינה לצורך תחזוקה ותשתיות ולממן מנהל גינה בחצי משרה שירכז את הפעילויות וליזום אירועים בשיתוף הקהילה כולה. עקב קיצוצי תקציב במועצה בימים אלו בוטלה משרת המנהל והמתנדבים בגינה ימשיכו להוביל את החברים בכל הנושאים החקלאיים והקהילתיים. ראוי להזכיר כאן חלק מהמפגשים הקהילתיים הגדולים אליהם הגיעו תושבים רבים מהכפר בהם הכנת מטבוחה מהעגבניות שגדלו בגינה והכנת מרקי דלעת מהדלועים שגדלו בגינה.

 

 

 

(נילי אלדר מסבירה למשפחות על גידולים בגינה)

 

כפרניק e34eed81-1ff6-49f9-9126-8368357b30eb-scaled עשור לגינה הקהילתית בכפר ורדים
משפחות בגינה הקהילתית

 

מבט לעתיד: בתוכניות צוות הגינה לקדם הקמת בריכת מים אקולוגית לדגים וצמחים, לטפח שטחים עם צמחי תבלין ונוי על מנת למשוך לגינה פרפרים ודבורים שכל כך חשובים למערכת האקולוגית, להמשיך ולקיים מפגשי משפחות עם ילדים בגינה כמו גם מפגשים פתוחים לכלל קהילת הכפר. כיום יש בגינה ערוגות פרטיות למשפחות או יחידים שמגדלים ירקות ויש עוד מקום למצטרפים חדשים הן לערוגות פרטיות והן לערוגה ציבורית בה עובדים ביחד ונהנים ביחד מהתוצרת. בימים אלו מוקם טאבון חדש בגינה על ידי מתנדבים ומצטרפים חדשים לגינה.

לפרטים והצטרפות אפשר לפנות להלל גלזמן 053-7762203.

 




3 תגובות

  1. ת. הגב

    מזל טוב לכבוד 10 שנים!
    לעוד הרבה שנים של גידול צמחים, אירועים נחמדים וכייף קהילתי!🌿🌳🥳🌞

  2. ניצן תלם הגב

    ישר כוח תמשיכו כך

  3. מירי כספי הגב

    הגינה הקהילתית היא מקום המשלב את הרצון לגדל תוצרת עצמית עם הקרבה למקום הגידול תוך כדי מפגש חברתי ושניהם תורמים לבריאות … כול הכבוד לעושים במלאכה השומרים על נחישות וקידום הגינה הקהילתית … ממש קהילתיות במיטבה. תודה לך הלל על הכתבה המקיפה …

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן