כיצד ניתן להפחית את כמות האריזות? היכן מוכרים מוצרי מזון בתפזורת?
התנועה “אפס פסולת” שמה לה למטרה להקטין כמות הפסולת המגיעה להטמנה. כמובן שלהגיע לאפס פסולת זה דבר בלתי אפשרי, אבל אנחנו מנסים להקטין את הכמות בכל הדרכים האפשריות.
יש כמה כללים שעוזרים לנו:
- “תגידו לא”: להגיד לא לדברים לא נחוצים, לא מועילים או חד פעמיים.
- ” להפחית”: כל דבר שלא הצלחנו לוותר, אולי אפשר להפחית?!
- “שימוש חוזר”: בהרבה מקרים אפשר להשתמש עוד ולא לזרוק.
- “לתקן”: אולי אפשר לתקן?
- “מחזור”- דברים שאי אפשר לעשות שימוש חוזר או לתקן הולכים לפח מחזור. כאן חשוב לציין לחשוב לקנות דברים שאפשר למחזר, כי לרוב החפצים שנזרקים אין אפשרות כזאת.
- “קומפוסט” – ברור שכל דבר אורגני חשוב להכניס לקומפוסטר, כי אם מגיע להטמנה זה לא יכול להירקב כמו שצריך ורק יהפוך לגז רעיל.
אנחנו, מרים ומיכאל ללק-ליאון, תושבי כפר ורדים כבר 4 שנים. בשנות ה-40 בחיינו עם הרבה חיות בית: כלבים וחתולים. אמנם אין לנו ילדים, אבל בהחלט ניתן ואפילו רצוי וחינוכי לקחת חלק מהרעיונות שלנו ולאמץ ביחד עם הילדים והנוער.
תמיד רצינו להיות “ירוקים”, אבל הסתפקנו במיון והפרדת הפסולת, ושימוש בתיקים רב פעמיים לקניות. לפני כמה שנים גילינו מושג חדש – Zero Waste אפס פסולת, אבל זה היה קיצוני ובלתי אפשרי (איך אפשר לקנות משהו ללא אריזה?). ניסינו לחיות שבועיים ללא פסולת, אך זה ניגמר בכישלון גמור.
לפני שנה וחצי התחלנו תהליך מחודש, אבל הפעם עשינו זאת בהדרגה, חיפשנו אלטרנטיבות “אפס פסולת” למוצרים יומיומיים והחלפנו אותם אחד-שניים בחודש, כך שיהיה לנו זמן לנסות מוצר, להתרגל אליו ולהחליפו במידה ולא מתאים. היום סל הקניות שלנו השתנה בצורה דרסטית: הפסקנו לקנות מוצרים ארוזים בפלסטיק, עברנו לתחליפים אקולוגיים במוצרי היגיינה, הפסקנו שימוש בניילון ניצמד ומגבות נייר. גילינו שהרבה דברים קל להכין לבד: דאודורנט, קרמים, פילינגים, סבון ויוגורט ועוד… כייף להכין בבית. הפסקנו לקנות בסופר פארמים למיניהם. נכון לעכשיו יותר קל לספור דברים שלא הצלחנו לוותר: אוכל לחיות (שני כלבים וכעשרים חתולים) לצערי עדיין אין בתפזורת.
גם טופו ומוצרים מיובאים כמו אצות או אטריות אורז עדיין רוכשים באריזות (אני צמחונית ומיכאל לא).
כמובן שהינו חייבים גם להתפשר – דברים שלא מצאנו בתפזורת אנחנו כן קונים ארוזים בנייר, זכוכית או מתכת (קופסאות שימורים). אלו חומרים הניתנים למחזור רב פעמי, בניגוד לפלסטיק שבמקרה הטוב ממוחזר רק פעם אחד ואחר כך הולך להטמנה.
איך בכל זאת מורידים את האריזות? את כל הדברים היבשים כמו קטניות, אנחנו קונים ב”טל תבלינים” במעלות. יש חנויות נוספות כמו “אלאדין” בנהריה ליד תחנת הרכבת שם אפשר לקנות גם דגני בוקר וקוסקוס מלא, אגוזים וחטיפים – הכל בתפזורת.
את הדגים אצל רפי ב”מרינה” מעונה, מכניסים לתוך שק סיליקון עם זיפ לוק. גבינות ונקניקים קונים במעדניות בסופר ומבקשים להכניס לקופסה שהבאנו מהבית. אבל כמובן שעדיף לקנות מיצרנים מקומיים, כמו גבינות ולחמים ביום שישי מרכז המסחרי. כך תומכים בעסקים קטנים.
ממתקים מצאנו ב”קשת טעמים” בכרמיאל, יש להם מבחר גדול של מאפים וממתקים בתפזורת, כנראה זה מדבר על הטעם של ילדותינו. חומרי ניקוי ביתיים החלפנו לסבונים מוצקים שאנחנו מכינים בעזרת חומץ וסודה לשתייה.
לאחר שנה וחצי אנחנו עדיין בתהליך, אבל שינוי ניכר לעין. חשוב לנו לספר על התנועה ועל עיקרון הפחתת הפסולת, כי מהמודעות מתחיל תהליך השינוי. והשינוי האקולוגי הוא שינוי לטובה.
תגובה אחת
השארת תגובה
מדהימה!