קייטנת “ואהבת לרעך כמוך” – קהילה שהיא בית

תודות לעפרה קרסנטי, ודיאן נזאל, הילה ברנס, שירז רנוב, תושיה סוחריאנו, מיכל אייזן, דבי מן, רינתה בלסון גבי עמר, שי פינקס ועינת הודרה


 

נירית אושר

 

לאחרונה נערכה בכפר ורדים, זו השנה הרביעית, קייטנת “ואהבת לרעך כמוך”. מדובר בקייטנה לילדים עם צרכים מיוחדים ממש כאן בבית שלנו. קייטנה מופלאה ואחרת, שמופעלת בקהילה ועל ידי חברי הקהילה. הקייטנה הזו כל כך מיוחדת וחשובה שהחלטתי לספר איך היא נוצרה ומה המשמעות שלנו ליישוב הקהילתי שלנו.

 

כפרניק 55777ca8-7f7f-41b9-a0f0-e4389b29d832-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

כפרניק 61dc66ef-2e5f-4221-9383-9a0c5d4745e4-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

הפוסט שהניע את התהליך

כל חלום שמיושם בפועל מתחיל ברעיון ולפניו צורך או כמיהה. וכך הקייטנה הנהדרת שלנו נולדה מתוך פוסט שכתבתי בפייסבוק לפני למעלה מארבע שנים.

כאמא לילדים עם צרכים מיוחדים, ביניהם ארז המופלא, שזקוק להשגחה רבה, דיברתי על ההתמודדות של משפחות לילדים עם צרכים מיוחדים בתקופות של חופשות מבית הספר, מועדים אלו מתקיימים בשבועיים האחרונים של אוגוסט, בחופשת סוכות ובפסח.

בפוסט הרחבתי על חשיבות אוורור ההורים ועל האתגרים שמשפחות לילדים עם צרכים מיוחדים מתמודדים עימם. ילדים שכל כך זקוקים למסגרת, לסדר יום יציב ומעניין, מוצאים עצמם לרוב בבית עם גירויים נמוכים יותר וההורים נקרעים בין תפקוד שוטף לבין הטיפול האינטנסיבי בילדים המיוחדים שלהם.

שיתפתי שעבורי אפילו הדבר הבסיסי של “לשתות קפה בנחת” אינו טריוויאלי ומצריך הערכות מוקדמת ושירותי שמרטפות והלוואי והיתה מסגרת שמאפשרת הנאה צרופה לילדים וזמן מנוחה ואוורור להורים. כאשר ארז בבית, אין לי אפשרות לעשות שום דבר ללא תיאום מראש ומישהו שישמור עליו. למעשה כל שגרת חיי – עבודה, לימודים, מפגש עם חברות, בילוי עם ילדיי האחרים – פוסקת ויש מיקוד מלא בארז ובצרכיו.

אפילו בשביל ללכת לסופר אני צריכה לארגן שמרטפות או לחלופין לוודא שמי מילדיי הבוגרים יכול להיות איתו. וכמובן שכדי שלארז יהיה נעים והוא יהיה רגוע ושלו ולא בהתקפי תסכול, חשוב לייצר לו עניין ושגרה. זה מצריך הערכות לא פשוטה ברמה המשפחתית, הפיזית והרגשית.

העומס על משפחות של ילדים עם צרכים מיוחדים בתקופת החופשות הוא בלתי יתואר ולא מספיק מוכר ומדובר בקרב הציבור הרחב. ואם מדובר על יותר מילד אחד במשפחה עם צרכים מיוחדים או ילדים צעירים מאוד או משפחות יחידניות, העומס עולה משמעותית. זו הערכות מורכבת שמשפחות מתכוננות אליה לעיתים אפילו חודשים מראש, ולעיתים סתם מתמוטטות ולא מצליחות לתפקד.

את הפוסט שלי קראה עופרה קרסנטי, עובדת המרכז הקהילתי. עופרה קראה והמילים שלי נגעו לליבה – והיא החליטה ליצור איתי קשר. עופרה אמרה שהתרגשה מאוד ממילותיי ותשמח לעזור. סיפרה שבעברה עבדה במרום הגליל והפעילה שם מיזמים של קייטנות לילדים עם צרכים מיוחדים – וכך ביחד התחלנו לחשוב, לגבש קונספט לקייטנה בכפר, למצוא את אנשי המקצוע שיכולים לתמוך ברעיון ולהפוך את החלום של שתינו למציאות חיה וקיימת.

 

כפרניק 4fcd9aca-e03f-4d75-b33e-5d3ca98a05fb-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

כפרניק 2e983796-b358-42e3-9c49-5bfa34d2560a-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

מיזם הקייטנה לילדים עם צרכים מיוחדים בקהילה

הקונספט, כפי שאני רואה אותו, הוא קייטנה צומחת שמשנה את פניה בהתאם לילדים שמשתתפים בה וכמובן להעדפותיו של כל מורה/מדריך. זהו למעשה שילוב הפוך. החברה הנוירוטיפיקלית משתלבת עם עולם הצרכים המיוחדים ומתאימה עצמה אליהם ולא הפוך, כפי שנהוג בדרך כלל.

הקייטנה התחילה בשנת 2021 בעיצומה של מגפת הקורונה. כמו הרבה מיזמים שנולדו בתקופה זו, גם כאן, התעוררה ההבנה שלא ניתן להישען על מיזמים קיימים בתחום. כלומר קייטנות אזוריות לילדים עם צרכים מיוחדים שמפעילות עמותות וארגונים כמו אלו”ט או עזר מציון. זאת היות והקורונה ביטלה פעילויות אלו. ובאופן כללי, קיטנות אלו תלויות במספר נרשמים ולעיתים שבועיים לפני תחילת הקייטנה מודיעים כי אין מספיק נרשמים והקייטנה מבוטלת. הסיבות לביטול (כמו מרחק גיאוגרפי מהבית, העדר הסעות, העדר קירבה והכרות מוקדמת עם הילדים) הן בדיוק מה שהחלטנו לעשות אחרת ולייצר שינוי וחידוש. וכך התחיל המיזם הקהילתי שלנו, תחילה כפיילוט של יום קייטנה אחד.

ומשנת 2022 ואילך קיימנו שלושה ימי קייטנה. והקייטנה מתפתחת ונהיית מדויקת ומותאמת יותר משנה לשנה. השנה הקייטנה הפעילה מתחם נפרד לנוער עם צרכים מיוחדים בכפר. והשאיפה להרחיב את המיזם ולייצר ימי פעילות גם בחופשת סוכות ובחופשת פסח ולהאריך את פעילות הקייטנה באוגוסט לחמישה ימים.

מבחינת תקציבים, הקייטנה נתמכת על ידי מועצת כפר ורדים, עמותת גלילה וחנות יד 2 במרכז המסחרי. ותודה רבה על כך. כמו כן, המרחב המרכזי בו פועלת הקייטנה הוא במבנה של המרכז הקהילתי בכפר ורדים ואני רוצה לנצל במה זו ולהודות לאייל שמואלי ראש המועצה, על התמיכה בפרויקט ולמיטל דרורי גנגרינוביץ’ מנהלת המרכז הקהילתי, על הקצאת המרחבים לקייטנה ותמיכה בעובדים מהמרכז הקהילתי לטובת המיזם.

 



 

 

קונספט הקייטנה

הקייטנה נבנתה על קונספט של שילוב בני נוער מהקהילה כחונכים אישיים לבאי הקייטנה. בני הנוער קיבלו הכשרה בסיסית ובעיקר הסבר על הצרכים המיוחדים והאישיים של כל חניך. בעצם מתבצע בקייטנה שילוב אמיתי. פעילויות הקייטנה מגוונות ומותאמות לילדים עם צרכים מיוחדים גם ברמת התכנים וגם ברמת משך הפעילות וכו. את הפעילויות מעבירים אנשי מקצוע ומתנדבים מקרב הקהילה שמכוונים להיות קשובים לבאי הקייטנה.

לכל ילד.ה עם צרכים מיוחדים יש חונך.ת שקשוב אליו ומבלה איתו במסגרת פעילויות הקייטנה. אבל יש גמישות והתאמה אישית. כדוגמה, ארז הבן שלי זקוק לשני חונכים איתו ולא אחד כי יש מצב שהוא ינדוד לטיולים עצמאיים. אז הוא קיבל את היחס המיוחד הזה. ארז גם יכול לבחור שלא להשתמש במה שיש לקייטנה להציע אלא לחקור את העולם בדרכו ולמצוא עניין במשאית שבדיוק עוצרת בקירבת מקום. אז החונכים שלו זורמים איתו ומגלים גם הם עולם חדש דרכו. בני הנוער המשמשים כחונכים מקבלים הזדמנות לתרום לקהילה ולהכיר ילדים עם צרכים מיוחדים הכרות אישית. והם גם מקבלים תשלום כעבודת קיץ. מצב שכולם נהנים ממנו.

מעבר לחונכים, יש מפעילי תחנות שהם מומחים בתחומם. גם כאן ההשתדלות היא לעבוד עם תושבי הכפר או הסביבה הקרובה. השנה למשל היתה תחנה של שיאצו שהפעילה מיכל אייזן, דבי מן ציורי פנים, רינתה בלסון יצירה, גבי עמר נגריה, שי פינקס מעגל דרבוקות ועינת הודרה כלבנות.

 

כפרניק e404c6f3-1dbe-4caa-9a21-5aba1f176ce7-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

כפרניק d665ca48-465d-4f6b-b2cc-000abe8ccf95-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

 

חשיבות העקביות והזיכרון הארגוני

אופן הפעילות של הקייטנה מאפשר הכרות מתמשכת של החונכים.ות. ושל המפעילות.ים עם ילדי הקייטנה.חלק מיתרונות קיום הפעילות בקהילה ומרחבים קבועים מאפשר גם הכרות חוזרת עם המקום (לילדים עם צרכים מיוחדים שהזיכרון שלהם הוא לרוב חושי, זה מאוד חשוב) וגם עם האנשים (ההשתדלות היא שאנשי המקצוע ימשיכו משנה לשנה וכך גם החונכים) זה מאפשר לילדים לחזור למקום מוכר ולמפעילים להרגיש יותר נוח כי הם כבר מכירים את הילדים ואת

הרגישויות והצרכים האישיים שלהם ואז גם אפשר למנף את הקייטנה לא רק כפאן, אלא כתהליך משמעותי של חיבור ויצירת קשר לאורך זמן. והיות ורוב המפעילים גרים ביישוב, יש במהלך השנה מפגשים אקראיים בסופר, במרכז המסחרי, בגינה הקהילתית, בשבילים, והילדים מתרגשים ושמחים על כך. זה ממש תומך ברצף של הפעילות.

לפני כל שנת פעילות, ההורים ממלאים שאלון עם פירוט לגבי רגישויות, העדפות, מצבים רפואיים או כל דבר שחשוב לדעת כדי לתמוך בילדים באופן מיטבי.

 



 

 

חשיבות מיקום הקייטנה בתוך הקהילה

הקייטנה מקומית ולא מצריכה הסעות. זה כל כך משמעותי. קייטנות לילדים עם צרכים מיוחדים לרוב על אזוריות ולכן מצריכות את ההורים להרחיק לכרמיאל ואפילו לחיפה עבור קייטנה של מספר שעות. זה בדרך כלל לא משתלם ומתיש. והנה אצלנו בקייטנה, פשוט מביאים את הילדים בבוקר אל המרכז הקהילתי. וגם אם יוצאים לחקור עולמות אחרים כמו חוות הסוסים ביגור או גרביטי פארק וסרט בכרמיאל, יש הסעה מסודרת עם מלווים. ההורים יכולים להיות רגועים ובטוחים וליהנות מכמה שעות של חופש.

 

כפרניק c0e8f6e5-29ce-4bf3-9c5a-3fee83e7b2de-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

כפרניק 828bc86e-8cd0-4dc3-92da-00eba122e840-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

קהל היעד

קייטנת “ואהבת לרעך כמוך” מתאימה לכל הילדים עם הצרכים המיוחדים ולא לפי תיוגים או קטגוריות. יכולים להיות ילדים על הרצף האוטיסטי במגוון תפקודים, ילדים עם תסמונת דאון, מוגבלות שכלית התפתחותית, עיכוב התפתחותי, התמודדות נפשית, קשיים רגשיים או התנהגותיים ועוד. ההתאמה היא כל כך אישית ותפורה לכל אחד או אחת כך שאין צורך בהפרדות.

 

כפרניק 1be1446b-481d-47ad-bb8d-2653dce88599-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

כפרניק cdd2e8a7-a1fc-4214-9427-460efeb6e502-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

תכנים

היה לנו חשוב בקייטנה להכניס תכנים משמעותיים ומותאמים לילדים עם צרכים מיוחדים בספקטרום רחב של צרכים ורגישויו. בהקשר זה, אציין את תושבת הכפר שירז רנוב, שעובדת שנים בתחום החינוך המיוחד, אשר בתחילת המיזם ובהתנדבות מלאה, עזרה להפוך את הרעיונות והצרכים לאפשריים עם פתרונות לפעילויות ומציאת אנשי המקצוע המתאימים. שירז מבינה את החשיבות של השימוש בחושים כאמצעי ללמידה ולחוויות. וכך הקייטנה היא מרחב של תחנות שמאפשר התנסויות, בחירה ופעילות כמעט אחד על אחד או בקבוצות קטנות. בכל יום פעילות היו מספר מוקדים שונים בו זמנית, כאשר הילדים נעים ביניהם בזרימה, עם הכוונה מינימלית. והילדים בחרו במוקדים לפי נטיית ליבם.

משנה לשנה עופרה, שהופכת שוב ושוב את החלום הזה למציאות, מדייקת ומקשיבה לפידבקים הן מהילדים, הן מההורים והן מהצוות המלווה.

 



 

 

כיווני התפתחות בעתיד

הרחבה של ימי הפעילות וכמובן דיוק והתאמה משנה לשנה של מוקדים חדשים, התנסויות מתאימות יותר, הרחבת השימוש בהון האנושי שבקהילה. למשל שימוש באוכלוסיה הבוגרת של הכפר (הגיל השלישי והרביעי) כשותפים במיזמים ובמרחבי הפעילות בקייטנה. כמו למשל שימוש במרחב הנגריה הקהילתית כאחד ממוקדי הפעילות. שימוש בסדנאות במארג ליצירה בחימר ובחומרים נוספים, הכוונה לייצר יותר מרחבים של “המורה הלומד” כלומר גם לאפשר באמת לאנשי מקצוע להביא ממרכולתם וגם לאפשר לילדים בקייטנה להשפיע על התכנים ולייצר מרחב לימודי משותף.

תוכנית עתידית שלי שאמורה להשתלב בקייטנה היא שבני הנוער המשמשים כחונכים בקייטנה, יפעלו במסגרת המחויבות אישית שלהם בתיכון כחונכים בבתים של ילדים עם צרכים מיוחדים ביישוב במהלך השנה. כך יש העמקה של החיבור והקשר והמשכיות לאורך כל השנה. זה גם יאפשר הקלה על הילדים והכרות עם הדמויות המשמעותיות להם בקייטנה. זה יאפשר לחונכים להכיר מקרוב את הבתים ואת הצרכים של כל אחד מהילדים וכמובן ירחיב את ההסברה והחיבור עם עולם הצרכים המיוחדים.

 

כפרניק e74b8995-a36f-42a7-9d1f-870659022a65-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

כפרניק a7eb3f79-7413-486e-91b8-e9912e2e8720-scaled קייטנת "ואהבת לרעך כמוך" - קהילה שהיא בית

 

תודות מיוחדות

אציין כמובן את ודיאן נזאל והילה ברנס, שעזרו בקיום הקייטנה. את תושיה סוחריאנו על הסיוע בעת כה מורכבת ותמיכה בכל סידורי הביטחון הנדרשים. להורים שהביעו אמון והביאו את ילדיהם לקייטנה. תודות למשובים הנפלאים לאחר קיום הקייטנה, ביניהן אחת האמהות שאמרה כי הפרויקט הזה צריך להיות ארצי. כן כן, אנחנו לגמרי השראה בתחום. תודה לילדים ולנוער המקסימים שהשתתפו בקייטנה, נהנו, צחקו, יצרו ונתנו לכולנו את ההזדמנות ללמוד ולצמוח כקהילה.

וכמובן לאחת והיחידה שבלעדיה הנס הזה לא היה מתקיים – עופרה קרסנטי.

 




השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן