כללית  VS הקורונה


שירותי בריאות כללית: האחיות בחזית * מכשיר הבדיקה “סופיה” מגיע גם לגליל המערבי

 

כפרניק 996780-scaled כללית  VS הקורונה
שרית כרמלי אחות קורונה בגליל המערבי

 

אחיות כללית במחוז חיפה וגליל מערבי המלוות כ-2,500 חולי קורונה המאושפזים בבית או במלוניות:

הן נמצאות בחזית ההתמודדות עם הקורונה, מטפלות במאות חולים ועדיין נסתרות מעין זרקורי התקשורת המופנים בעיקר לנעשה בבתי החולים, למרות שמרבית החולים מטופלים בקהילה. למשל,  אחות כללית שרית כרמלי, שבצד היותה מנהלת סיעוד במרפאת כללית חבצלת בכרמיאל, גם חלק ממחלקת כללית לאשפוזי בית של חולי הקורונה במחוז חיפה וגליל מערבי. המחלקה מטפלת כבר בקרוב ל-2500 מאומתים שכמחציתם גם סובלים מתסמינים, המאושפזים בבית או במלוניות ומספרם עולה בקצב מסחרר מידי יום.

כרמלי: “בחודשים האחרונים, מאז תחילת הקורונה, גיליתי שאני וחברותי למקצוע מסוגלות להתמודד עם אתגרים גדולים מתמיד. האתגר והקשיים הרבים מתגמדים נוכח הסיפוק בכך שהצלחנו להציל חיים, לסייע לחולה קורונה מבוהל או לאם מבודדת החרדה לילדיה”.

כרמלי, אחות בכירה בכללית שהשתלבה גם במערך האבחון והטיפול בקהילה של חולי הקורונה באיזור כרמיאל ויישובי הסביבה. משמשת מזה 22 שנים, בעלת תואר שני בסיעוד, תושבת כרמיאל.

“עד לפני כחצי שנה”, היא מספרת, “חשבתי שאני מתמודדת עם אתגרים לא קטנים כמנהלת סיעוד במרפאת הגדולה של כללית –  משימה הכוללת מעקב אחר מטופלים, מתן הדרכה למטופלים, ביצוע בדיקות דם, טיפולים שונים, ביקורי בית, טריאג’ מיון רמת הדחיפות, מתן חיסונים, סדנאות, ניהול צוות סיעוד ועוד שורה של משימות. הגיעה הקורונה וטרפה את הקלפים”.

בשגרת הקורונה, האחיות מאיישות את מוקדי בדיקות הקורונה של כללית. הן מתייצבות מידי יום במוקד, במיגון מלא כאשר בחוץ שורר הקיץ הכבד ולוקחות בעזרת המטושים משטחים לבדיקת קורונה.

צוות מוקד הבדיקות בכרמיאל מבצע כ-300-200 בדיקות ביום רגיל, וכשיש התפרצות, לוקחות האחיות במוקד דגימות מ-500 נבדקים ויותר ביום. זו משימה לא פשוטה, התנאים מכבידים, הנבדקים לחוצים וחסרי סבלנות וחשוב למנוע תורים והמתנה ממושכת, כדי שלא תיווצר התקהלות. ותמיד מרחף החשש מהדבקות גם כשננקטו אמצעי זהירות. לא אחת נדרש גם פתרון יצירתי וסיוע במצבים מיוחדים, כמו בדיקה שנעשתה לבחור צעיר  מונשם, וכשהצוות יצא אל הרכב שחנה בסמוך, או בדיקה לנער אוטיסט שחשוב לבצעה בסבלנות וברגישות יתרה.

המשימות של כרמלי וחברותיה אינן מסתיימות בביצוע בדיקות וריכוז צוות הבודקים. היא מאיישת גם את שלוחת מחלקת האשפוז בקהילה של כללית באזור. במסגרת זו, נעשה ליווי רפואי מרחוק למאות חולי קורונה המאושפזים בביתם או במלוניות ברחבי הארץ. האחיות נמצאות בקשר טלפוני קבוע, לעתים פעמיים ויותר ביום, בהתאם למצב המטופל, עם  מאות מאושפזי הקורונה בקהילה. בכל שיחה כזו היא עוקבת אחר מדדים המעידים על מצבו בעיקר חום גוף ורמת החמצן בדם- סטורציה. במהלך השיחה עם המטופל היא עוקבת  כיצד הוא נשמע, כשהאתגר הוא לאתר קושי בנשימה בהאזנה מרחוק ללא צפייה בסימנים של קשיי נשימה בהן יכולה האחות להבחין במפגש פנים אל פנים.

 

כפרניק 9986-scaled כללית  VS הקורונה
שרית כרמלי ממוגנת מפני הקורונה

 

כרמלי: “מדובר במחלה מתעתעת מאד. לא אחת מטופל שנראה יציב ובמצב קל מדרדר תוך זמן קצר וחובה לפנותו לאשפוז בבית חולים. לכן, חשובה המיומנות שלנו באיתור מצבים מעוררי דאגה ונדרשים הרבה קשב ותשומת לב. האחריות על כתפינו גדולה. במרפאה אני יכולה להזעיק רופא כשאני חושדת שיש מצב מסכן חיים. בליווי מרחוק, זה האחות הטלפון והמטופל. לשמחתי, האחיות מוכיחות עצמן ולא אחת הודענו לרופא החמ”ל שיש ספק אם החולה מדרדר למרות שהוא מדווח על נתון תקין הרופא אשש את החשד והפנה לאשפוז ובכך הצלנו את חייו. בפועל, המפגש הטלפוני של צוות אחיות החמ”ל  עם חולי הקורונה חורג הרבה מעבר לכך. רבים מהחולים נקלעים למצוקה נפשית וחשוב לתמוך בהם בשיחה ובעת הצורך לגייס את העובדות הסוציאליות של כללית ליצור קשר עם החולה. לעתים הבעיות הן לכאורה טכניות, אך משפיעות מאד על המטופל. כמו אדם בודד שנותר ללא מצרכי מזון ואנו מסייעות לו להזמין מוצרים, משפחה שההורים נדבקו ואז עולה הצורך למצוא פתרון לילדים, אדם דתי ששהה 40 יום במלונית והמתין לתשובה שלילית כדי לצאת לביתו בחג. הבחורה שחזרה מהודו וממש מתחרפנת בבידוד שנכפה עליה ועוד המון סיפורים מרגשים.

“במהלך תקופה זו זכיתי להיות בקשר עם חולי קורונה מכל המארג החברתי וההתנסות הזו למדה אותי שאנחנו באמת רקמה אנושית אחת. בסוף, לא משנה מה המוצא שלך, אם מדובר בערבי או ביהודי, חרדי או חילוני – לכולנו יש בבסיס אותן בעיות ואותן חרדות. אם יש משהו חיובי בחוויית הקורונה הזו, הרי שהיא תרמה לשוויון- פוגעת בכולם ללא אבחנה ולי חשוב לתת יד וללוות את המטופל שהוא בעבורי אדם. חשוב לי לתת למטופל תחושה שבתוך אי הוודאות שיוצרת המחלה, יש לו כתובת, שאני כאן בשבילו או בשבילה ואלווה את החולה לאורך כל התקופה. נכון, המחיר הוא עבודה מאומצת, גם בשעות לילה, גם בסופי שבוע, אבל התמורה היא סיפוק גדול ומשמעות.

“גם כצוות התחזקנו, העמקנו היכרות ופתאום, במקום להתחרות בין צוותים על הישגים, יש אוירה של התגייסות הדדית, נכונות לסייע, להחליף משמרת כשלנגד עיני כולנו מטרה משותפת- לעזור לחולי הקורונה.”

 

**

 

אבחו קורונה ב-15 דקות

 

כללית  החלה לבצע כפיילוט בדיקות מהירות לאבחון קורונה באמצעות 13 מכשירים מסוג “סופיה” (Sofia). שניים מהם במחוז חיפה וגליל מערבי: בחיפה ובכרמיאל

 

כפרניק 9990988-scaled כללית  VS הקורונה
מערכת סופיה לבדיקת קורונה בגליל המערבי

 

 

מכשירי הסופיה שהתקבלו ממשרד הבריאות לפי סיכום בין סגן שר הבריאות ח”כ יואב קיש לבין מנכ”ל כללית פרופ’ אהוד דודסון, מאפשרים זיהוי מהיר של נגיף הקורונה וקבלת תשובה לבדיקה תוך כ-15 דקות בלבד.

הם יחלו לפעול בזמן הקרוב במרפאות נבחרות ובבתי חולים של כללית ברחבי הארץ, בהם באתרי הדיגום שמפעילה כללית בחיפה ובכרמיאל. כללית היא הראשונה שקיבלה מכשירים אלה וצוותי כללית לומדים עתה כיצד לעשות בהם שימוש. ביצוע בפועל של בדיקות קורונה באמצעות המכשירים אלה יחל בזמן הקרוב, מיד עם קבלת הנחיות משרד הבריאות להפעלתן וקביעת הקריטריונים למתן הבדיקה באמצעותן.

המכשיר מזהה את  נגיף הקורונה SARS-CoV-2 בשיטה המבוססת על זיהוי אנטיגני תוך שימוש בדגימת מטוש ישירה מהחולה. התוצאה, חיובי או שלילי לנגיף הקורונה, מתקבלת בתוך 15-20 דקות בלבד מרגע הדגימה. המכשיר מאפשר זיהוי בוודאות גבוהה של נשאות לקורונה, במיוחד בקרב  נבדקים עם תסמינים  (סימפטומטיים). נבדקים אשר יקבלו תשובה חיובית יוגדרו כנשאי קורונה  וכך ניתן יהיה לבצע תחקור אפידמיולוגי מיידי ולקטוע במשנה יעילות את שרשרת ההדבקה. כאשר מתקבלת תשובה  שלילית  תידרש בדיקה נוספת בשיטת הדיגום הרגילה (PCR).

 

ד”ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה בכללית:  “תוספת של   13 מכשירים בדיקה אשר נותנים תוצאה  תוך 15-20 דקות  תשפר את הזמינות לביצוע בדיקות קורונה ותפחית מהעומס הקיים על המעבדות. הנבדקים יקבלו את התשובה בנקודת הדיגום, בבה”ח או במרפאה, ובכך יחסך הצורך בהמתנה לקבלת תשובה”.

רונן נודלמן, מנהל מחוז חיפה וגליל מערבי בכללית מציין כי האיזור שנהנה מרמה נמוכה יחסית של תחלואה בחודשים הראשונים לפרוץ הקורונה, נצבע באדום וכיום מטפלים צוותי מחלקת הקורונה בקהילה באלפי אנשים המאושפזים בביתם או במלוניות תושבי המחוז, דואגים לנטור וליווי כדי לוודא שלא חלה הדרדרות פתאומית. כללית מפעילה 10 תחנות דיגום קבועות ברחבי המחוז וכן מקימה מתחמים זמניים באיזורי התפרצות ובמחוז פועלת מעבדת הקורונה היחידה בקהילה שמעניקה מענה איכותי ואף מהיר ועומדת בפני התרחבות נכרת לאחר שתוגברה בצוות להפעלת משמרת שלישית ובקרוב תצויד בשני מכשירים נוספים שמאפשרים הכפלה של קצב הבדיקות. מכשירי הסופיה לבדיקות מהירות המתבצעות באתרי הדיגום עצמם יקלו מאד על אנשים עם סימפטומים אשר חרדים לדעת אם הם מעידים על קורונה. אנו מצפים להפעלתם בהקדם,  כבר בימים הקרובים ומייחלים שיוכחו כיעילים לקראת הרחבת השירות, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

 

(כתבה פרסומית)


השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן