מבריאים ומתחזקים


כפרניק אתר אינטרנט קהילתי כפר ורדים גליל מערבי
מיכל דרור

 

קבוצת תמיכה בהבעה ויצירה לחולי סרטן

כפרניק  דרור1 מבריאים ומתחזקים

 

קבוצת תמיכה בהבעה ויצירה לחולי סרטן

 

שמי מיכל דרור, אני תושבת הכפר, תרפיסטית באמנות ומנחת קבוצות.

לאחרונה השתתפתי בערב מרגש שהתקיים בבית הכנסת של המניין המשפחתי, בו שיתפו חולים ומחלימים ממחלת הסרטן בחוויותיהם ובדרכי התמודדותם.

כמו לרבים אחרים, גם לי היו וישנם לא מעט חברים ומכרים שחלו בסרטן, מחלה, המעוררת בכולנו לא מעט חרדות ופחדים. בשנים האחרונות אני חווה חוויה ייחודית נוספת כמנחה של קבוצות חולים ומחלימים מסרטן באמצעות טיפול באמנות.

לצד התמודדות עם טיפולים קשים ומייסרים מתמודדים חולים בסרטן גם עם רגשות קשים של מתח, פחד, חרדה, חוסר בטחון עצמי ולעיתים אף דיכאון. בנוסף, לא פעם מבקשים החולים למנוע ממשפחתם ומהקרובים להם את הצער, הכאב והדאגה המלווים את המחלה ואין להם עם מי לחלוק את רגשותיהם ותחושותיהם.

היכולת לשמור על אופטימיות, לגייס כוחות ולחוות את החלק הבריא והמתפקד של החולה הוכח כחלק משמעותי בהתמודדות מוצלחת עם המחלה. החולים מרגישים צורך לבטא ולעבד את הרגשות המציפים אותם, דבר המסייע להתחזק במאבק במחלה עצמה ולשרוד את הטיפולים. הטיפול באמנות מאפשר את כל אלה ואף מעבר לכך.

 

 

כפרניק  דרור 4 מבריאים ומתחזקים

 

 

בקבוצות שאני מנחה, אני נוכחת בכוחה המעצים, המנחם והמרפא של היצירה בחיי המשתתפים. ההשתתפות בקבוצות מגייסת את הכוחות הפרודוקטיביים של המשתתפים. היצירה, בחומרים שונים, ללא שיפוט ואף ללא ידע קודם, מאפשרת לבטא, לעיתים בצורה אינטואיטיבית, רגשות ותחושות מעבר לשימוש במילים: היצירה היא שמספרת את הסיפור. בשלב השני בכל מפגש אנחנו עורכים התבוננות ביצירות. כך מתאפשר למשתתפים לבטא את עצמם גם במילים ולעבור מחוויה אינטואיטיבית לתובנות, לקבל משוב מאחרים על מה שמשתקף ביצירתם ולתת משוב כזה לחבריהם. המשוב על היצירות מעשיר את עולמו הפנימי של כל משתתף ומאפשר לו לפתח תובנות על עצמו ולהדק את הקשר בינו לבין שאר המשתתפים ולשאוב עידוד זה מזה.

בטיפול באמנות תהליכי היצירה ומרחב הדף מקבילים באופן סימבולי למרחב החיים. היצירה נתפסת כמטפורה להלכי רוח ולמצבים פנימיים. הצופה ביצירה נעשה מודע באמצעותה לתהליכים המתרחשים בתוכו ומאפשר לעצמו להתחבר לכוחותיו ולחוזקותיו.

ייחודו של הטיפול באמנות גם בתיעוד שהוא משאיר: היצירות עצמן. אפשר לשוב ולהתבונן ביצירות לאורך התהליך ולעקוב אחר ההתפתחות והשינויים שעובר כל משתתף. היצירות משמשת עדות בת קיימא להלכי נפש גם לאחר תום הטיפול, דבר שאינו מתאפשר בסוגי טיפול אחרים. בקבוצות מתאפשר לבטא גם רגשות שאינם באים לביטוי במילים, ולהיחשף מתוך תחושת אמון וביטחון.

הטיפול באמנות עושה שימוש בחומרים מגוונים: חומר, צבעים למיניהם, תלת מימד, חומרים ממוחזרים, חומרי טבע ועוד, המשמשים מניע ליצירה ומספקים הנאה מיידית מהתהליך ומהתוצר, בין אם עוסקים בנושאים כואבים ומפחידים ובין אם מבטאים תחושות אופטימיות, הנאה והפגה.

במהלך המפגשים חווים המשתתפים פעילות ששותפים בה דמיון, אסתטיקה, הנאה מתחושת החומרים עצמם ומתהליך היצירה. אלה מעניקים הפגה והרגעה ומסיטים את תשומת הלב מהכאב והסבל, הפחד והדאגה. באמצעות היצירה והחיבור של המשתתפים לכוחותיהם מתאפשרים תהליכים של ריפוי, צמיחה ותיקון.

מחקרים מעידים כי לטיפול באמנות השפעה חיובית על התמודדותם של חולים עם המחלה והם מסייעים לחיזוק הביטחון העצמי, תחושת הערך והדימוי העצמי.

בקבוצות שאני מנחה יש משתתפים המתמידים להגיע במשך שנים, גם כשהחלימו, מצבם השתפר והם חזרו לתפקד בעבודה ובמשפחה. אחדים מהם מספרים כי באמצעות המחלה גילו בעצמם כוחות ויכולות שלא הכירו קודם לכן , והם ממשיכים לטפח אותם ולפתחם.

לנוכח ההתעניינות בנושא, האגודה למלחמה בסרטן מבקשת לפתוח בכפר קבוצת תמיכה לחולים ומחלימים. הקבוצה תיפגש פעם בשבוע למשך שעתיים, ללא תשלום, ותונחה על ידי.

אני מזמינה את כל המתעניינים לפנות אלי בטלפון או במייל:

מיכל דרור : נייד 052-2609608 ; mdror@bezeqint.net

 

 

מדבריה של משתתפת בקבוצה בנהריה:

לפני כשנתיים חליתי בסרטן. עברתי תקופה קשה של התמודדות אך הצלחתי להתגבר, וכיום אני מחלימה מהמחלה.

כבר בתחילת הדרך הצטרפתי לקבוצת התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן בתרפיה באומנות בהנחיתה של מיכל דרור.  במסגרת זו עברתי חוויה של עיבוד הרגשות באמצעות ציור, פיסול ועוד.

הקבוצה שנוצרה היא קבוצה קטנה ומגובשת ואנו משתפים אחד את השני בקשיים שאנו חווים, תומכים ונתמכים.

בכל מפגש אנו מתנסים בדברים חדשים, ולומדים גם תוך כדי כך על עצמנו. האומנות והקבוצה סייעו לי רבות בדרך להחלמה, ואני ממשיכה להשתתף בפעילות זו וממליצה גם  לחולים ומחלימים אחרים להצטרף.

ש.ס.


השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן