מבצע סבתא


כפרניק אתר אינטרנט קהילתי כפר ורדים גליל מערבי
עודד שלומות

3 קלנועיות השתתפו ביום כיפור ב"מבצע" הסעת אנשים מבוגרים לבתי הכנסת בכפר ורדים.

כפרניק 1111קלנועיתתת  11 מבצע סבתא

3 קלנועיות השתתפו ביום כיפור ב"מבצע" הסעת אנשים מבוגרים לבתי הכנסת בכפר ורדים.

 

כמה עשרות מתושבי כפר ורדים, רובם "אזרחים ותיקים" המתקשים בהליכה, זכו להסעות וטרמפים אקספרס לבתי הכנסת ביום כיפור.

 

המיזם נוהל באופן נפרד על ידי המניין המשפחתי (מסורתי) והאורתודוקסי, וזאת לאחר שבשנים עברו לא עלו יפה הניסיונות להסעות במערכת משותפת.

**

 

לדברי שלמה גולדפרב, רב בית הכנסת המרכזי (אורתודוקסי), כבר מספר שנים מתבשלת המחשבה להפעיל שירות הסעות כזה, יחד עם החשש לשנות את האווירה המיוחדת ברחובות הכפר הריקים מתנועת כלי רכב.

ביוזמת ועד בית הכנסת פעלו השנה שתי קלנועיות ("רגילות": נהג + 1) בעלות "התקן שבת מיוחד", שעל פי חלק מהפוסקים אפילו יהודים שומרי מצוות יכולים לנהוג עליהן בחג ובשבת; אולם בשל הרצון להיות בקונצנזוס ההלכתי, נשכרו גם שני נהגים נוצריים ממעיליא (המוסלמים והדרוזים ציינו את חג הקרבן באותו המועד).

אחת הקלנועיות הושאלה מתושב הכפר; ואילו השניה נרכשה בסכום של כ-15,000 ₪ כתרומה על-ידי תושב המבקש להישאר בעילום שם, ותשמש בעתיד את הנזקקים לשירות הסעות "כשר" בחגים ובבר-מצוות.

התושבים הנזקקים לשירות ההסעה פנו עוד לפני יום הכיפורים והוכן לו"ז איסוף מפורט עם מפות ושמות, תוך ניסיון לתת גם מענה "ספונטני" תוך כדי יום הכיפורים ואף לאסוף  על הדרך "טרמפיסטים" שהתקשו בהליכה. הקלנועיות שולטו היטב, וזאת על מנת שלא לפגוע באווירה עם "סתם" כלים ממונעים המסתובבים בכפר.

אפילו העובדה כי אחת לאחת הקלנועיות נגמרה הסוללה בערב יום כיפור (והוטענה בלילה מחדש) – לא העיבה על תחושת רוממות הרוח של כל המתפללים בכלל, ושל הנזקקים בפרט; כדוגמת אשה חולת פרקינסון ששנים רבות לא היתה ביום כיפור בבית הכנסת.

לדברי הרב גולדפרב, אנשים רבים היו מעורבים בעניין: ועד בית הכנסת, יצחק דרורי, הנהגים מהכפר השכן ("חסידי אומות העולם"), תורמי הקלנועיות והמועצה שגם היא משתתפת במיזם.

 

 

גם המניין המשפחתי (קונסרבטיבי) לא נשאר מאחור והפעיל קלנועית מהירה מדגם גולף קארט המסוגלת להסיע 4 איש (נהג + 3).

לדברי אסתי דוד, מיקום בית הכנסת (סמוך לכיכר 8 / בית ספר אמירים) והמרחק הרב משלב א', בו מתגוררים מרבית "האזרחים הותיקים" – חייב מציאת פתרון להסעה לבית הכנסת ביום כיפור ("בשבתות וחגים אחרים אין בעיה, כי רבים מבין המתפללים נוסעים בשבת, ושומרי השבת מעדיפים להגיע ברגל")

דוד בדקה אפשרות לרכישת קלנועית גדולה ומהירה מדגם גולף קארט, ואף נסעה למפעל בקיבוץ אפיקים – אולם המחיר הגבוה, 34,000 ₪, לא היה בר השגה. בהמשך ניסתה לארגן השכרת מונית מיניבוס עם נהג דרוזי שתיסע ברחובות הפנימיים, אולם המועצה, שחששה משינוי הצביון והסטטוס קוו, סירבה לרעיון.

לאחר פניית רות דרוקס וחברת המועצה ציפי דיקמן, נמצא הפיתרון: בחור מינוח, בעל קלנועית גולף קארט, ביצע את ההסעות, כאשר אסתי דוד "מנהלת" את הלו"ז ואף מתלווה אליו לצורך מציאת הכתובות המדויקות והשירות המיטבי. לדברי דוד, אם בעבר היו מתפללים מבוגרים שנשארו בצהרי יום הכיפורים בבית הכנסת, הפעם כולם הגיעו בשלום לבתיהם למנוחת הצהרים, וחלקם אף חזרו בהמשך, בהסעה, לחלק המסכם של התפילות.

"למרות שלקח זמן ומאמץ עד שגיבשנו את הפתרון, אני רוצה להודות לראש המועצה סיון יחיאלי ולמנכ"ל אביעד כהן על שיתוף הפעולה והרצון הטוב", מסכמת דוד.

 

לשאלתנו על השתתפות המועצה במיזם, טרם קיבלנו תשובה מהמועצה.

 


0 תגובות

  1. אסתי דוד הגב

    קלנועית ביום הכיפורים
    תקון קטן לצורך הדיוק. התודות לציפי דיקמן על שהאזינה לקשיי הניידות שלנו לקראת יום כיפור, העלתה זאת בפני המנכ”ל אביעד, ומכאן התחיל הענין להתגלגל בכיוון לתוצאה החיובית. כך צריך לנהוג חבר מועצה שאזנו כרויה לרחשי התושבים.
    היתה בה גם מוכנות להמשיך בטפול, אך לשמחת כולנו לא היה צורך.

    לגבי שתוף פעולה, הוא היה קיים בשטח לפחות מצידנו המנין המשפחתי, כאשר נתבקשנו להסיע מתפלל לבית הכנסת האורטודוקסי, לאחר שנאלץ לחכות למעלה משלושת רבעי שעה לקלנועית שהובטחה לו אך לא הגיעה . כמובן שהסברתי לו שהקלנועית אמנם אינה מצוידת במתקן ״שומר שבת״, אך נהוגה אינו יהודי….. ובחר , בתודה, להגיע לבית הכנסת בו רצה להתפלל. היינו מוכנים להסיע כל מי שהיתה לו בעיה בנושא, אילו נתבקשנו.

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן