חיים בסרט


כפרניק אתר אינטרנט קהילתי כפר ורדים גליל מערבי
שחר גלנור

סיכום תחרות סרטונים בספריית כפר ורדים 2013.

כפרניק IMG_0261 חיים בסרט

 

סיכום תחרות סרטונים בספריית כפר ורדים 2013.

 

זו השנה השנייה שאנו מקיימים בספרייה סדנא לקולנוע שמבוססת על ביטוי קולנועי לטקסט ספרותי.  הסדנא מונה 5 מפגשים ובסופה ערב הקרנה מכובד ובו צופים בסרטים, ופאנל שופטים בוחר את הסרט הטוב ביותר וראש המועצה מעניק את הפרס לזוכים.

השנה הנושא שנבחר היה "כשהארי פוטר פוגש את תום סויר", ובה הזמנו נוער והורים ליצור יחד חיבור בין שתי דמויות ספרותיות אהובות עליהן, ולהמציא להן עלילה שבה הן נפגשות.. במפגש הראשון כל קבוצה הגרילה את הז'אנר (סוגה) שבתוכה העלילה מתרחשת: מערבון, סרט מתח, אימה, קומדיה רומנטית וכו'.

מהרגע הראשון  צללנו אל עולם הקולנוע ולמדנו כיצד להפוך רעיון לתסריט קולנועי, לדעת לנתח סרטים, להבין את שפת הצילום של הקולנוע ולהכין תסריט צילומים. הכנו תיקי הפקה, וניגשנו לגייס שחקנים, למצוא אתרי צילום, לצלם ולערוך, והכל לבד לגמרי, ללא עזרת אנשי מקצוע נוספים.

כל הצוותים נכנסו לעניין לגמרי, וכמו קולנוענים אמיתיים גייסו את כל העולם לעזרתם, השתמשו בכל אמצעי השכנוע האפשריים והקריבו זמן, עצבים, ואולי כמה דברים נוספים למען הסרט. מה שנקרא- להתאבד על זה. לאחר משברים רבים, התייאשויות ואכזבות, וממש ברגע האחרון- הכל הגיע לידי סיום.

והנה באירוע הסיכום בשבוע שעבר הוצגו שלושה סרטים מקצועיים, מעניינים, שונים מאד אחד מהשני, עם הבנה עמוקה של שפת הקולנוע והז'אנר שבתוכו הם פועלים:

הסיפור המוזר של העכביש – של אילנה ועמית ביאליק.

היינו קרובים – של דרור ונעם בן מרדכי.

שרלוק הולמס והנערה המקוללת – של שירי מואסיס וזיו שטיין.

 

לאחר דברי פתיחה של ראש המועצה ששיבח את הסדנא ואת הקשר בין הספרות והקולנוע, דרור בן מרדכי סיכם את חווית היצירה כשהשווה את תהליך יצירת הסרט והבאתו לידי סיום והקרנה למסע ארוך ומפרך שבסופו התגברת על כל המכשולים ואתה עומד על הפיסגה באופוריה.

בנוכחות המשפחות, השחקנים וחברים צפינו בשלושת הסרטים.

צוות השופטים כלל את גלעד שי רכז הנוער ועוד שני נציגים ממועצת הנוער, ציפי דיקמן מהקתדרה של כפר ורדים,  נורית שניר וגתית נאה מהספריה וגיא מאירסון, תסריטאי מנוסה ומוערך שסיכם את התחרות:

"הסרטים היו מרתקים ובכלל – 'סרטי החובבים' הופכים מרגע לרגע ליותר מקצועיים עקב ההבנה העמוקה של שפת הקולנוע וכיצד סרטים עובדים".

 

לאחר התלבטויות קשות, בנימוק שהסיפור החזק והדמויות החזקות הכריעו את בחירתם- נבחר הסרט "היינו קרובים" של דרור ונעם לקבל את הפסלון ופרס כספי – שובר קנייה של ציוד צילום.

בעיני החיבור בין הספרות לקולנוע מרתק. לדעת להתבונן ולפענח את שפת הקולנוע  ולהשתמש בה באופן יצירתי, לאלתר, להתמקצע ולעבור את התהליך המאוד מורכב של עשיית סרט – זו חוויה בלתי נשכחת ושנשאר ממנה זיכרון כפול: החוויה והסרט עצמו!

אני מקווה שהסרטים יעלו לאתר הספרייה בקרוב, וששנה הבאה עוד נגדיל ונעשה!

 

שחר גלנור.

 

 

 

 

כפרניק IMG_0235 חיים בסרט
l0xcIuReYlU

———————–

 

הצטרפתי לסדנה עם בני נעם בן ה-16 בשמחה רבה. במקצועי אני פסיכולוג ויועץ ארגוני. לפני שנתיים השתלמתי בכפר שילוב בטבעון בלימודי וידאותרפיה, בהנחייתו של מיכה לבנה (תושב עצמון, אב לחוסה בהוסטל בית בחורש). במסגרת הלימודים הפקתי סרט תיעוד עצמי (I Doco) ומאז אני משלב את הכלי בעבודתי במגוון דרכים.

מעבר לכלים המקצועיים שניתנו ותורגלו במסגרת מפגשי הסדנה, היתה זו בשבילי הזדמנות לפרק נוסף במסע חיי. כבר מהתחלה, בבחירת הדמויות וגיבוש התסריט באו לידי ביטוי רגשות ומאוויים מעולמי הפנימי כאב לילדי המתבגר, באיזו פנטזיה להשבת הקשר עם הבן, המכוון באופן טבעי כלפי העולם בחוץ.

תהליך ההפקה היה רווי מהמורות ומבויים סתומים, ואילו אני המשכתי כנגד כל הסיכויים לנסות למצוא חלופות. הופעלתי מדחף שהיה גדול ממני, שנתן לי את האנרגיה להתמסר למסע ולהקדיש לו את המשאבים הנדרשים, גם במחיר של לילות לבנים ודחיקת כל יתר עולמי הצידה. למעשה מצאתי את עצמי ממנף את החוג התמים לכאורה למסע טיפולי של ממש, המואץ בטירוף בניסיון לעמוד במועד ההגשה.

לקראת סוף העריכה המחשב שלי התחיל לזייף. נעם הציע לי שוב ושוב לעבור לערוך על המחשב שלו. כשנעתרתי להזמנתו, העבודה רצה. הבנתי שזה אמור להיות מחשב העריכה שלי גם בהמשך, וביקשתי שיפנה לי מקום בזיכרון. והנה התהליך משאיר אותותיו בעולם המציאות, בכך שנוכחותי תגבר בסביבתו ובעולמו, והרעיון ש"היינו קרובים" מקבל עוד משמעויות נוספות…

 

דרור בן מרדכי

 

 


השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן