השבוע, בגיל 88, הלך לעולמו יהודה כהן ז”ל, מראשוני כפר ורדים והאבא של “שבט עופר”, על שם בנו שנהרג לפני 28 שנים בתאונת אופנוע
הספד לאבא / יוסי כהן
פרשת חיי שרה
ערב שבת כ”ד חשוון שעה 20:00
משלחת מלאכי השמיים מלווה אותך בדרכך האחרונה, כדרכם של צדיקים שהולכים לעולמם בערב שבת.
דקות ספורות קודם עמדנו כל המשפחה ליד מיטתך וקידשנו את השבת האחרונה.
הרטבתי את שפתייך ביין הקידוש כתינוק ביום מילתו.
אבא יקר !
תם פרק מפואר בחייו של אדם שהקדיש את כולו לחינוך בארץ ובתפוצות.
נולדת בטוניס הבירה בשנת 1930 ליוסף ומזל איילה כהן. צאצא של משפחת הכוהנים שהוגלו מארץ הקודש על ידי הרומאים לאחר חורבן בית המקדש השני והתיישבו באי גרבה ודרום טוניס, שם הקימו בית כנסת מפואר.
כנער במלחמת העולם השנייה עזרת לאביך להתפרנס ולהשיג מזון ולהתחמק מעבודות כפייה שכפו הגרמנים. ברחתם דרך גגות הבתים ונפצעת ברגל מרסיס של פצצה שהוטלה ממטוס. לאחר המלחמה הצטרפת לתנועת צעירי ציון כחניך ומדריך למדת עברית על בורייה, שירים ומחולות. היית נער ציוני נלהב.
נטשתם את ההורים בגיל 18 ונשלחתם להכשרה חקלאית באחוזה בדרום צרפת לא לפני שסיכמתם עם ראשי הסוכנות שאתם בוחרים את קיבוץ טירת צבי בעמק בית שאן שהיה במצב קשה. ירדתם מהאנייה בחיפה בחליפות והסיעו אתכם במשאית שמובילה בקר. הגעתם מאובקים לקיבוץ. התנאים היו קשים, אך לא נפלה רוחכם. עזרתם לשקם את הקיבוץ. הדרכת את הנוער והחלטת ללמוד חינוך במכללת אורנים ובית הספר הגבוה לחינוך בירושלים.
רוב חבריך בגרעין נישאו ואתה ביקשת את ידה של אימא, שהיית המדריך שלה בתנועה. נישאתם ב-1952 בירושלים. הצלם אפשר 2 פוזות כי לא היו מספיק סרטי צילום… פעם אימא עמדה ואתה ישבת ולהיפך.
משימת החינוך הראשונה היתה ברמת הדסה שם היית מורה מדריך לנערים בני 11-16 שעלו לארץ ממרוקו וצפון אפריקה ללא הוריהם. ומחנך וגם הורה. חלקת איתם את קשיי השפה וההסתגלות לשפה ולארץ שמרת אתם על קשר אמיץ שנמשך לאורך שנים. אחד מהנערים היה שלמה בוחבוט.
קבלת משימת הוראה בעכו בבית ספר על שם המשורר חיים נחמן ביאליק, לשם הגיעו בשנות העלייה משפחות קשות יום. ראית משימה לאומית ללמד אותם ולהחדיר להם אהבת הארץ והשפה. לימדת עברית, גאוגרפיה וזמרה. הקמת מקהלה לתפארת, כל זאת ללא משאבים ועם הרבה חוש הומור ויוזמה. השגת תקציבים יש מאין והתלמידים נסעו לטיולים ברחבי הארץ ולתאטרון חיפה כשנפתח… זכית לכבוד מצד ההורים והערצה מהתלמידים. כילד הייתי מזדהה בגאווה כבן של המורה יודה!! נבחרת להקים בית ספר חדש בעכו ובחרת לקרוא על שמו של נשיא מדינת ישראל השני יצחק בן צבי!!! קיבלת החלטה מצוינת !!!
קיבלת תלמידים ממשפחות קשות יום, עניות מרודות ותלמידים טעוני טיפוח. לא זנחת אף אחד. להיפך, כל הצוות החינוכי עמד לצדך מלאה יד ימינך בכל. עד אחרונת המורות והמורים. מפעל ההזנה היה בחיתוליו ואתה בדקת שאף תלמיד לא יחזור הביתה רעב !!! גם אם שלמת מכיסך…
לא שכחת אף פעם את הזמנים במלחמת העולם שאימא שלחה אותך להביא לחם מהמאפיה לאחיך בבית. כילד צנום דחפו אותך לסוף התור והאופה אמר לך באיטלקית NO CHE pane bambini. נגמר הלחם.
כמנהל צעיר זכית לתמיכה גדולה מיד בן צבי ואשתו רחל ינאית בן צבי. הקמת ספריה לתפארת. קבלת מאות ספרים אותם חלקת לבתי ספר עניים יותר. בנית אולם ספורט חדיש, מעבדה לטבע ואפילו מרפאת שינים כל זה בחינם לרווחת התלמידים. עשית זאת בצנעה ודרכי נועם. היית מנהל לדוגמה אהוב ואוהב את צוות המורים והתלמידים. בלי גינונים מיותרים. כדי להשלים לילדים חוויות של אהבת הארץ הפכת לראש השבט של צופי שבט ארגמן בעכו. חרשנו את הארץ לאורכה ולרוחבה. כל זאת בהתנדבות .
לאחר מלחמת ששת הימים יצאת בראש משלחת של עיריית עכו לחתום על ברית ערים תאומות עם העיר הנמל לה רושל בצרפת, משם יצאו מסעות הצלב והגיעו לעכו. זכיתם לכבוד מלכים. הרי תרגמת את כתבי נפוליאון מצרפתית לעברית לד”ר דיכטר, מהנדס העיר עכו, העיר היחידה שלא הצליח לכבוש…
פרשת בשיא ויצאת למשימה לאומית כשליח של הסוכנות וכמנהל בית הספר על שם הברון רוטשילד בפריז. חינכת מאות תלמידים עברית ואהבת הארץ. שכרתם דירה ברובע האומנים חייתם כזוג צעירים מאושרים.
לכפר ורדים הגעתם בין המשפחות הראשונות. החזון הציוני מצא חן בעינכם. למרות הקשיים השתלבתם למופת בקהילה. אימא הצטרפה למקהלה וזכתה להופיע ברחבי הארץ. גולת הכותרת בערב יום העצמאות בירושלים.
ואתה בצנעה ובשקט פנית לטובת העולים מאתיופיה שלמדו ונקלטו בקריית החינוך במעלות, עזרת להם בקשיי הקליטה, למדת אותם ובנית את הספרייה…
אסון פקד את משפחתנו ב-1990 כשבנך \ אחי עופר נהרג בתאונת דרכים. מאז השתבשו לך החיים. הנצחת אותו בקריאת שבט הצופים הנהדר “שבט עופר”!! ראית בזה מפעל חיים!!! הקפדת להזמין את המדריכים הבוגרים הביתה להראות תמונות ולספר להם על בנך האהוב.
מידי תחילת שנה בשבט, למרות הקשיים בגילך המופלג, לא ותרת גם אם היית חולה הגעת לברך בקולך את החניכים והמדריכים קבלת תשואות רמות שמלאו את לבך שמחה. היית גא שהשבט מצליח. ויעידו ראשי המועצה כמה פעמים בקשת תמיכה לשבט. גם הנכדים הצטרפו לשבט בגאווה.
לפני 8 שנים אימא נפטרה מאז לא מצאת מזור לנפשך. הבדידות כלתה אותך. ניסינו להקל עליך ככל שניתן, ללא הועיל. אט אט דעכת.
אבא יקר שלי קשה לסכם את חייו של אדם ולהכביר מילים. היית ונשארת בלב כולם המורה יודה…
תהיה נשמתך צרורה בצרור החיים אמן!!!
**
**
מאיה רביב
דמיינתי לעצמי לא מעט את הרגע בו ניאלץ להיפרד ממך, אמנם הפרידה וההשלמה עם העובדה שאתה כבר איננו הגיעה לצערי עוד לפני המוות שלך. לפני יומיים בערב שבת שכבת במיטתך בחדר, נראית כמבוגר ישן שמונשם עם מכונה שרק מזכירה בית חולים. איזה מזל שזכית למות במיטתך ולא מחובר למכונות כמו סבתא.
בעודך שוכב ומונשם עשינו לידך קידוש שבשביל הילדים הקטנים (שכבר לא כלכך קטנים) היה מאוד קשה להכיל. כל כך אהבת לשמור על אווירת המסורת, כמו זו שקיימנו מולך ממש שעה לפני שהלכת לעולמך. אני ואימא היינו נוכחות בנשימותיך האחרונות עד שממש כבר הפסקת. התקשינו להוריד ממך את מכונת החמצן למרות שכבר הפסת לנשום. אף פעם לא חשבתי שאראה דבר כזה קורה בעצמי. המשפט הקבוע של המנחמים שאומר “לפחות עכשיו הוא כבר לא סובל” באמת נכון לגביך סבא. כי לקראת הסוף באמת היה לך כבר קשה. אז לפחות עכשיו הוקל לך.
הכל התחיל מינואר האחרון, ומאז החיים שגם ככה כבר מורכבים מספיק השתנו עוד קצת. בינואר נחבלת בעת טיפול בגינתך בחצר האחורית, בגינה שכל כך אהבת, ולאחר ששוחררת מטיפול לא מוצלח בכלל בבית החולים שבת לביתך אך המצב כבר היה אחר. מסבא מבוגר שחי בכוחות עצמו נהיית טיפולי, ולמרות הכל – היו רגעים שהיית צלול. הם לא היו רבים אבל מזל שהיו בכל זאת.
באחת הפעמים שהגעתי אליך שכבת בכורסתך והסתכלת עליי, בשלב שהמוח כבר לא עבד לגמרי לקח לך כמה שניות להבין מי אני, ואחרי שאימא סימנה לך ככה עם שתי אצבעות על הכתף ודמעות בעיניים “היא בצבא אבא, היא בצבא” ישר קלטת ותכף דאגת גם להוסיף “בצבא עדיין?? כמה זמן נשאר לך בצבא??” בקולך הרועד. שם ישר ידעתי שמשהו אצלך במוח עדיין עובד וזוכר הכל. כמה רצית שאשתחרר כבר רק בגלל כל הדאגה הזאת. באותו היום גם הראינו לך תמונות מהפלאפון והשמענו לך קצת מוזיקה בצרפתית.
כשהייתי יותר קטנה הייתי נוהגת לבקר אותך ולצפות אתך ביחד במשחקים בטלוויזיה. כמה שאהבת ספורט – טניס, כדורגל, הכל. תמיד דאגת שאחרי כל אלה לא אחזור בחושך הביתה, על אף שהוא נמצא במרחק של דקות הליכה ספורות. דאגת יותר מידי סבא. אולי זה מה שהקשה על הלב שלך. זה, הפרידה מסבתא שהייתה טראומתית לכולם, ועפריקו, שלא משנה כמה שנים עברו הכאב לא חלף וגם לא יחלוף.
כאיש חינוך גידלת דורות על גבי דורות של אנשים, כשהייתי לוקחת אותך לקניות בסופר לא היה אחד שנתקל בך ולא אמר “הוא היה המורה שלי”, “הוא היה המנהל שלי” ורק אז הבנתי כמה אנשים עברו תחתיך. אהבת לצאת מהבית בימים שעוד יכולת. היית אדם משכמך ומעלה, ולא כקלות הביטוי – באמת, בן אדם שחי חיים רווים בעשייה ובעבודה מבורכת.
בשירותי הצבאי הדבר שהכי משך אותי היה הפיקוד והעיסוק באנשים, בחיילות ובפקודים, ועכשיו אני מבינה שאולי העניין באנשים זה משהו שעובר במשפחה- שכן גם אימא עסקה רבות בעבודה סוציאלית, ואתה, שחינכת כל כך הרבה אנשים בחייך. אנחנו כמשפחה זכינו לשמוע לא מעט את סיפורי חייך, שלימים גם דאגת לכתוב ולתעד בכתב ידך. ממש לפני הגיוס שלי הסרטתי אותך ויצרתי סרט שאחר כך גם ערכתי, בו אתה מקריא את חלק מכתביך. מאוד נהנית מהצילום, אהבת תמיד לספר, לשתף, רצית להעביר הלאה את הדברים ובצדק.
תודה על התמיכה והאהבה האין סופית שתמיד הבעת כלפיי וכלפי הוריי ואחותי שחווים את החיים מהצד המורכב ביותר שיכול להיות ולמרות כל אלה עדיין נשארים חזקים. גאה להגיד שאני הנכדה שלך ואם יש משהו קטן שקצת מעודד אותי עכשיו זו העובדה שהפסקת לסבול. זקנה זה דבר מכוער איך שלא נסתכל על זה, ולמרות זאת אתה תמיד הקפדת, כשיכולת, להישאר מטופח, אלגנטי ככה עם הכובעים שלך והחליפות. היית באמת מיוחד. נכנסת לליבם של כל כך הרבה אנשים ובייחוד לאלו שבאו לחלוק את כבודתך האחרון היום. לפחות עכשיו אתה זוכה לשלוות עולמים.
**
אופיר כהן
סבא יקר, לא מעכל שהלכת, אני עוד חושב על שישי הבא לבוא לעשות איתך קידוש ולברך אותך שתהיה בריא חזק ותאריך ימים. אך כנראה שכל זה לא חזק מספיק מפני גורלו של אלוהים.
אני חושב שהגיע לך הכבוד לעזוב אותנו ביום קודש, איך אומרים צדיקים נפטרים ביום שישי. היית איש צדיק לימדת אותי על ערכי התורה וערכים בכלל. היית בן אדם משכיל, איש חינוך. אני רוצה שתדע שהיית דוגמא למופת והמודל לחיקוי שלי. אתגעגע אלייך, תמיד תהיה בלב שלי ,שמור עלינו מלמעלה אוהב אותך.
2 תגובות
השארת תגובה
איש יקר, אוהב אדם שהייתה לרבים מאיתנו הזכות להכיר.
“מִי יַעֲלֶה בְהַר ה’ וּמִי יָקוּם בִּמְקוֹם קָדְשׁוֹ:
נְקִי כַפַּיִם וּבַר לֵבָב אֲשֶׁר לֹא נָשָׂא לַשָּׁוְא נַפְשִׁי וְלֹא נִשְׁבַּע לְמִרְמָה…”.
במקרה קראתי בגוגל היום 1/7/19 על פטירת אביכם היקר יהודה.קראתי בקפדנות והסכמתי לכל מילה שנכתבה אך אני רוצה להוסיף באיחור את תנחומי ושלא אשכח את הוריכם שהיו זוג יפה מבחוץ ומבפנים!