אתמול (רביעי 13/3/24) הוזעק עופר יעקב, פקח רשות הטבע והגנים ותושב כפר ורדים, אל אשכול הגנים בכפר. איריס לביא, מנהלת הגנים, בישרה לו שבחצר הגן נמצאו שני גורי דורבנים.
לדברי לביא, עם פתיחת הגנים בבוקר, הגננת אסואן עלי זיהתה בחצר את גורי דורבנים מסתובבים בין הצעצועים. בסיוע של הגננת לירז אלפיה, הצליחו השתיים ללכוד בזהירות את שני הגורים הקטנים ולהכניסם לקופסה.
הטלפון של לביא לפקח האזורי עופר יעקב, היה מאוד טבעי: בעבר גם היה אב במערכת הגנים, הדריך ולימד את ילדי הגן פעמים רבות על חיות הבר שראה במסגרת עבודתו.
לביא הוסיפה, שעקב המצב הבטחוני בצפון, אין באפשרות הילדים לצאת אל הטבע, לכן השמחה הייתה רבה, כאשר הטבע בא לבקר בגנים. הילדים והצוות התרגשו לחזות בדורבנים, ולהתנסות בלמידה מזדמנת ומעשירה. לדבריה, שמחו לדעת שהדורבנים שוחררו בחזרה לטבע, מקומם הטבעי.
יעקב: “בעשרים השנים שאני עובד וגר באזור הזה, זו הפעם הראשונה שקיבלתי הודעה כזו. אני נמצא בצו 8 לא רחוק מכפר ורדים. כשאיריס התקשרה ידעתי שחייב לסייע. גורי דורבנים היו במצב טוב, משום שהצוות החינוכי לכד אותם בזהירות.
“לאחר התייעצות עם האקולוג האזורי השבתי אותם לטבע, שם יוכלו לשרוד בכוחות עצמם. חשוב שהציבור ידווח לרשות הטבע והגנים ברגע שנתקלים בחיות בר בתוך מקום ישוב. בזכות הדיווח הצלחנו להציל את שני הגורים האלו”.
(שחרור גורי הדורבנים. צילום: פקח עופר יעקב רט”ג)
יפתח סיני, אקולוג גליל עליון ברשות הטבע והגנים, אמר כי היה קשה לדעת את מינם של גורי הדורבן, אך לא היה ספק היו גדולים דיים כדי לשרוד לבד בטבע, לכן הוחלט לשחררם. השבת הדורבנים נעשית במקרים כאלו לאזורים המתאימים למחייתם, אולם מספיק רחוק מנקודת הלכידה, על מנת שלא ינסו לחזור.
הדורבן הוא חיית בר מוגנת, והגדול בישראל מסדרת המכרסמים. אורכו כ-90 ס”מ ומשקלו כ-13 ק”ג. גופו מכוסה קוצים שאורכם עד 50 ס”מ. קוצי הדרבן משמשים לו רק להגנה פסיבית מפני טורפים, והוא אינו מסוגל “לירות” אותם. כשהדורבן חש סכנה הוא מסמר את הקוצים ואלו רוטטים ומשמיעים רעש מאיים.
רשות הטבע והגנים קוראת לציבור שנתקל בחיות בר בסביבה אורבנית להתקשר למוקד הרשות במספר 3639* ולא לנסות לגעת בחיות.
תגובה אחת
השארת תגובה
איזה מלך