תושבי הגליל המערבי הפגינו השבוע בתל-אביב מול ביתה של השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, במחאה על התכנית להקמת משחטת ענק בג’וליס, ליד טל-אל שבמועצה האזורית משגב. המפגינים הניפו שלטים וקראו: “תמר זנדברג, לא רוצים פרות שחוטות ליד הבית!”, “תמר, אל תיתני יד לזיהום הסביבתי בגליל” ו”יישובי הגליל הם לא החצר האחורית של ישראל”.
על פי התכנית, המשחטה תהיה הגדולה ביותר בארץ, על שטח של כ-200 דונם ותכלול בית מטבחיים / משחטהת בקר, צאן, פטם (תרנגולות) והודו ותעשיות נלוות.

לדברי המתנגדים, חיי התושבים בטל אל וביישובי הגליל המערבי הסמוכים למשחטה ייפגעו מזיהום הסביבה והאוויר – ויופרעו עם קולות של חיות בשחיטה, תנועת משאיות המובילות פגרים, פקקים ועומסי תחבורה והפיכת כל האזור לחלק מאזור תעשיה שלא ראוי למגורים.
עוד הוסיפו תושבי טל אל, כי לתכנית מתנגדים רבים, ותמוה שהשרה לאיכות הסביבה ומשרדה יושבים מהצד ולא משמיעים את קולם.

פרט להפגנה, פנו תושבי טל-אל גם במכתב לזנדברג בבקשה להתנגדות לתכנית הכוללנית של ג’וליס להקמת בית מטבחיים מהגדולים בארץ:
“לאחרונה הוגשו שתי תכניות לשינוי תכנית המתאר המחוזית של הכפר ג’וליס שבגליל המערבי. כחלק מתכניות אלה, מוצעת הרחבת אזור התעשייה הקיים בכפר ואכלוסו בבית מטבחיים מהגדולים בארץ. מיקומו המתוכנן של אזור תעשייה זה הינו בסמיכות למספר יישובים ובהם ג’וליס, טל-אל, ירכא, כפר יסיף וג’דיידה-מכר.
“תכנית זו, אם תצא לפועל, תביא לפגיעה אנושה בבריאות תושבי האזור, איכות החיים והסביבה. בגלל החששות הללו, הוגשו התנגדויות רבות לאזור התעשייה במתווה המוצע, ובהן התנגדות של ראש מועצת ג’וליס, התנגדויות תושבי הכפר, התנגדות של המועצה האזורית משגב, התנגדות של תושבי טל-אל ועוד.
“בתור המשרד האמון על ההגנה על איכות הסביבה, היינו מצפים לראות התנגדותכם לתכנית בין ההתנגדויות שהוגשו! אנו תושבי טל-אל מביעים דרישתנו ממך, שרת המשרד להגנת הסביבה, להוביל את הצטרפות המשרד להתנגדויות לאזור תעשייה זה, תוך הגשת ההתנגדות בזמן שנותר, עד ליום שישי השבוע, ה-15 ליולי.”
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר:
“אזור התעשיה בג’וליס נקבע במסגרת תכנית מתאר כוללנית שטרם אושרה ונמצאת בימים אלה בתקופת התנגדויות במסגרת הדיונים הנערכים בוועדה המחוזית צפון. על מנת לממש את אזור התעשייה יש להכין תוכנית מפורטת ואכן משרד הכלכלה החל בהכנת תכנית מסוג זה לאזור התעשייה בג’וליס, שמיועד בחלקו לתעשיית הבשר”.

“המשרד להגנת הסביבה סבור שבתקופה שבה כבר ידועות השלכות גידול הבקר על משבר האקלים, לא כל שכן בקר מיובא, ולאור ההתקדמות המואצת ביצור תחליפי בשר ובשר מתועש, לתכנן היום אזור תעשיה לתעשיית הבשר הוא מעשה שעבר זמנו.
“כבר בישיבת הפתיחה לקידום התכנון הבהיר המשרד להגנת הסביבה, כי לא יסכים לקידום התוכנית ללא בדיקה סביבתית מקיפה במסגרת תסקיר השפעה על הסביבה. מעבר לשאלה העקרונית הנוגעת לתעשיית הבשר והסבל שהיא מסיבה לבעלי החיים ונחיצותה, היא גוררת אחריה השפעות סביבתיות קשות בהיבטים של איכות אוויר, מפגעי ריח, שפכים, השפעה נופית ועוד, שאותן יש לבחון בתסקיר.
“המשרד דורש לבחון את הצורך בהקמת אזור תעשיה לתעשיית הבשר, חלופות למיקום של אזור תעשייה ובחינה של הגודל המבוקש לצורך כך. התסקיר טרם הוגש למשרד, ורק לאחר שיוגש ייבחן בכל ההיבטים”.
השארת תגובה