חיפה: לפני השריפה


מועדון הזהב בחיפה
עליזה כ”ץ
רשמים מהטיול עם מועדון הזהב לחיפה
כפרניק IMG_4857 Wadi Nisnas - Moadon Hazahav Kfar Vradim_0 חיפה: לפני השריפה

 

כל מי שהצהיר שהוא מכיר את חיפה על אתריה, רחובותיה ואנשיה, לא יכול היה שלא להתרגש מהטיול האחרון לחיפה בהדרכתו של גלי נחום.
גלי נחום הצליח בחן רב ובמקצועיות רבה להוביל אותנו למחוזות ילדותם של הסופרים: נבו אשכול, יהודית קציר, סמי מיכאל, אמיל חביבי ואחרים ולמחוזות ילדותם של חלק מהמטיילים שלנו, שלא פסקו מלהתרגש מהגילויים החדשים של סיפורים ובתים שהיו סמויים מעיניהם עד לפני הטיול.
כפרניק IMG_4857 Wadi Nisnas - Moadon Hazahav Kfar Vradim חיפה: לפני השריפה

 

גלי נחום הסביר לנו על התפתחותה של העיר חיפה מעיירה קטנה ועלובה מוקפת חומה במאה ה-19 ועד לעיר מטרופולין יפהפיה המונה כ-280 אלף תושבים. העיר עדיין קצת מנומנמת אבל נמצאת בתהליכי התעוררות והשתפרות ומבטיחה מאוד בעתיד.
גלי דיבר גם על הנמל שנבנה ע"י הבריטים והשפעתו על התפתחות העיר. על השינויים האתניים והדמוגרפים שחלו ב"חיפה של מטה" וב"חיפה של מעלה" –  שינויים המתרחשים גם בימים אלו בעקבות פיתוח מתחם הנמל: "קמפוס הנמל", בעידודו של ראש עיריית חיפה, יונה יהב, ששם את כל יהבו בקידום "חזית ימית" צעירה ותוססת יותר במקום.
הכרנו בטיול דמויות מרתקות כמו: ליידי דאונס הנוצריה, אחותו של גנרל אלנבי, תומכת נלהבת ברעיון הציוני. הסופרת האנגליה מרי אן אוונס המסתתרת מאחורי השם הספרותי – ג’ורג’ אליוט ואת שושנה מספרה של שרה חופרי-אפלל.
טיילנו ברח’ מגידו ששמו קשור בגנרל אלנבי וחשנו איך דפי הספרים של יהודית קציר מפיחים רוח חיים. התעצבנו שסגרו לנו את הים במגדלים חדשים גורדי שחקים. למדנו שספרה של יהודית קציר: "הנה אני מתחילה" נכתב בהשראת יומנה של אנה פרנק ובהשפעת "בית בלומנטל" – בית המחסה לפגועי נפש של ניצולי שואה ששכן ברח’ ישורון. למדנו גם שהמילה "שלפשטונדה" – שם הסיפור הקצר של יהודית קציר, הומצאה בארץ ולא בגרמניה כי היקים החרוצים לא נזקקו בגרמניה לשעות מנוחה. רק כשהגיעו לארץ אימצו להם מנהג זה….
התרשמנו מבתי הטמפלרים הפזורים בחיפה הבנויים בסגנון הבהאוס, מ"בית קלר" – בית הקיץ של הקונסול הקיסרי מראשוני המתיישבים הטמפלרים בחיפה בשנים 1838-1913 ששריד יפה ממנו נשמר וכיום נמצא בבעלות אוניברסיטת חיפה ומהשכונה הגרמנית המשוחזרת והמושקעת.
התפעלנו מרח’ שדרות הצבי שהוכתר, בצדק, ע"י המדריך שלנו כרחוב היפה ביותר בחיפה בשל עצי האורן והברוש המשרים אוירה מיוחדת. יהודית קציר מתארת: "עצי האורן במורד שדרות הצבי, עדים אילמים, עדיין נוטים זה לזה משני עברי המדרכה וצמרותיהם הגבוהות מתקמרות לתקרה ירוקה וחיה של קתדרלה".
גילינו ליד "בית רוטשילד" את האנדרטה המשושה הבנויה סביב קבוצה של ארבעה ברושים לזכרו של אלכסנדר ברוולד, הארכיטקט שבנה בין השאר את הטכניון.
ירדנו לרח’ אירן ולרח’ הפרסים ששיך לבהאים וראינו את הגן המטופח שבו קבורים בני המשפחה של הבהא אולה ( הקבור בעכו ).
טיילנו בסמטות הצרות והציוריות של ואדי ניסנאס – הנחל של הנמיות, לאורך "דרך השיר" וסיפור "חצוצרה בואדי" . מצאנו את הבית של "סנטה קלאוס" והתבשמנו מהריחות, מהקולות ומהטעמים של המקום.
חזונו של הרצל על העיר חיפה, כפי שציטט לנו המדריך מתוך הספר "אלטנוילנד", קרם עור וגידים מול עיננו במהלך כל הטיול. בנוסף לכך הרגשנו באמת ש"אשרי מי שיכול לנסוע למחוזות ילדותו…!"
 
 

צילום: אילנה זגר

 


השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן