אחרי שנה וחודשיים של מלחמה בצפון, אנחנו כבר כמעט שלושה שבועות בהפסקת אש ואווירת אופטימיות בכל הגליל.
(ולרגע לא שוחחים את החטופים המופקרים לגורלם בעזה!).
זה גם הזמן להסתכל סביב על הנזקים הסביבתיים של המלחמה, נקודות הכינוס וההיערכות, שריפות, בטונדות, גדרות תייל, ערמות אשפה, קוליסים באדמה ועוד.
שרונה גז, תושבת כפר ורדים דיווחה לנו:
“ביקרתי בחוף ראש הנקרה לפני מספר ימים, עד הנקודה הכי צפונית שניתן ללכת, בתוך השמורה הצמודה לים. בחוף נותרו הרבה תלתליות, אחת עוד פזורה על המסלע ומתוחה לכל אורכו כך שמסוכן ללכת, אחרות נכנסו לתוך סלעים ונקיקים וכולן מורידות חלודה על המסלע. לא ברור איזה גורם אחראי או מטפל בנושא אבל זה מפגע גם בטיחותי וגם פגיעה בשמורה עצמה בשל החלודה שהתלתליות משאירות בשטח”.
**
יובל אלון (כליל) יו”ר ארגון התושבים “קיימא – שומרי החוף והים גליל מערבי”: כותב דו”ח מפורט:
פעילי “קיימא שומרי החוף והים” עקבו מקרוב ככל הניתן, אחר מצב רצועת החוף הייחודית בין ראש הנקרה לאכזיב והשמורה הימית כל תקופת המלחמה, ועם הימים הראשונים של הפסקת האש יצאו לתעד את מצבה.
במספר מקומות בחוף עצמו ובעיקר בעורפו נראה שהשטח הופר על ידי פעילות צבאית. אומנם, כבר היתה פעולה ראשונית מבורכת של הרשויות להחזרת השטח למצבו הקודם בחלק מהמקומות, אך בהיותם דיונות ייחודיות בעלי רגישות אקולוגית, חשוב לעקוב אחר מצבם לאורך זמן.
רוב התלתליות הוסרו כבר לפני מספר חודשים ועדיין נותרו כמה, בעיקר מצפון לחוף בצת המוכרז. אלו עשויות לסכן את המשתמשים וכדאי לפעול להסירן. שפך נחל בצת נראה שחור ומזוהם, אבל קשה לדעת מה מקורו, האם צבאי, מי נגר ראשונים של חורף, או מקור זיהום אחר.
כמו כן, ניכר לכלוך לאורך החוף שלפחות בחלקו מגיע מסערות הים וניתן לניקוי ברגע שיתאפשר. חוף בצת המוכרז נראה אומנם מוזנח משהו, אך זה קשור יותר לשיפוץ נרחב שנעצר עם תחילת המלחמה ושתפקידו בעצם לשדרג את הנראות שלו.
אשר לים עצמו, המהווה שמורה ימית, קשה לאמוד האם יש נזק (הדף נפלים הוא פי כמה מביבשה ), או שמא נהפוך-הוא, הפעילות האנושים המועטה יחסית בשנת המלחמה, אפשרה ליצורי הים לשגשג. עבריינות הדיג היתה קיימת, אך מועטה בהרבה מימי שיגרה ומהתרשמות ראשונית, נראה שמצב יצורי הים טוב.
בעניין זה רק סקר רציני של רט”ג, שבודאי יתבצע בהמשך יכול לתת תשובה מוסמכת. היה חשש שתלתליות נסחפו לים אך זה נשלל על ידי פקחי רט”ג כבר לפני מספר חודשים. עדיין יש סכנת נפלים בתוך המים וזה עדיין בטיפול הרשויות. כמו כן, הנגשת המידע לציבור המקומי בזמן המלחמה וגם היום, ציבור שמאוד אוהב ומחובר לים, באשר למה ואיפה מותר ואסור, היה לדעתי ועדיין לוקה בחסר.
לסיכום – בהסתכלות ראשונית יש שטחים מופרים אך בסה”כ נראה סביר והפיך. יש צורך בסקר שטחים פתוחים מעמיק רחב ומקצועי יותר, המלווה באקולוגים גם מעבר לרצועת החוף, על מנת לתת מידע ברור יותר ובהמשכו מאמץ שיקומי בהתאם.
חשוב שהציבור יהיה חלק מהתהליך וכבר בוועדה לאיכות הסביבה השבוע במטה אשר ביקשו נציגי הציבור ונקבעה פגישה ייעודית בפורום שטחים פתוחים החשוב של המועצה. השיקום והחזרה לשגרה עשויים להוות גם הזדמנות לחשיבה חדשה, וכמו גם לקדם תהליכים אחרים ובכלל זה תוכנית “חזית הים”, הורדת שילוט ישן ועוד; ולכן, מעבר לפגישה, יש מקום גם להקים ועדה ייעודית שתלווה את התהליך ושתכלול את כלל הגורמים כולל הצבא והציבור. הצעה ברוח זאת כבר הוצעה למועצה על ידי אירגון התושבים “קיימא”.
נראה שהציבור ובכלל זה בעלי העסקים בים וסביבתו ממש מתגעגעים לחזרה ל” שיגרה ימית”, מצפים מאוד לקידום הנושא על ידי הרשויות בהתאם כמובן למציאות הביטחונית, ומוכנים לקחת חלק בתהליך.
מרשות הטבע והגנים נמסר כי “במהלך החודשיים האחרונים בוצעו עבודות שיקום והוצאת מכשולים של הצבא. הרשות פינתה ותמשיך לפנות בסיוע קבלן את הפסולת שנותרה”.
ממועצה אזורית מטה אשר נמסר כי כל הזמן עוסקים בניקוי המפגעים, אולם כל האזורים הצפוניים של חופי בצת מוגדרים עדיין כשטח צבאי סגור! וממתינים לאישור על מנת שיוכלו לפעול בהם.
מדובר צה”ל אמרו טלפונית כי הנושא נמצא בטיפול ועובדים על תכני שיקום רחבה של כל הגליל.
יש לציין כי נציגות דו”צ, ולא בפעם הראשונה, מעדיפים להעביר תגובות בעל-פה ולא בכתב כמקובל…
אנחנו מאוד מכבדים ואוהבים את תא”ל דניאל הגרי (בעיקר על הכנות שלו) אבל בהחלט מבקשים וממליצים לעבור לתגובות בכתב!
צילום: שרונה גז ופעילי שומרי החוף והים
2 תגובות
השארת תגובה
עודד תודה לכתבה המצויינת!! ושאפו למתנדבי שומרי החוף והים וליובל המוביל את מתנדבי קיימא ושמירת הסביבה בכלל בגליל המערבי!!
טוב לראות שתגובות הרשויות מתיחסות בחיוב לנושא, אך האם יש גוף אחד שמפקח ומתאם בין כל הרשויות כדי להחזיר את המצב לקדמותו ?