חוג הבית של “כפר ורדים ירוק” בביתם של יהודית ויואב ניצב, היה ייחודי בכך שרבים מהמועמדים מטעם התנועה הירוקה למועצה השתתפו בו, תמכו ואף הציגו בקצרה את משנתם בנושאים השונים. כ-30 תושבים הקשיבו, שאלו והתעניינו בנאמר.
ניצב, חבר המועצה וראש הרשימה, ציין בפתח דבריו שהתנועה הוקמה לפני כעשור ומתמודדת לבחירות בפעם השניה. התנועה מתמקדת בתחומים רבים של איכות הסביבה בהיבטים שונים של פעילות בשטח, תכנון ורגולציה. בהמשך דבריו גם הבטיח ניצב כי זו הקדנציה השניה והאחרונה בה יתמודד למועצה, ואפילו רמז כי יתכן ויפרוש עוד קודם לכן.
ארז תיאר באופן מקיף את השתלשלות העניינים בשינוי שיזמה והובילה התנועה בהכנת התב”ע הירוקה של אזור התעסוקה המשותף על מעלות-תרשיחא המתוכנן בשלב ג’ – עד לקבלת תוקף חוקי. דגן, המועמד מטעם הירוקים לכהן במינהלת אזור התעסוקה, פירט את האפשרויות להביא למקום חממות טכנולוגיות ותעשיות נקיות ועתירות ידע. לא נערך דיון משמעותי על עתיד שלב ג’, צביון הכפר וכו’ – אולם ניצב אמר כי מקווה לעצור את פיתוח שלב ג’, לאחר השלמת השכונה הראשונה (שלב א’).
גלזמן סקר את המאבק נגד טורבינות הרוח, אותו הוביל יחד עם בוב חן ולידיה ומאיר גרינפלד. לדבריו, התכניות להציב בגליל כ-140 טורבינות רוח, חלקן ענקיות, “התגלתה” כמעט במקרה לפני כשנה וחצי; לאחר מאבק אזורי משותף, נראה כי נרשמה הצלחה גדולה. הוא תיאר בקצרה את הנזקים הבריאותיים, הסביבתיים והבטיחותיים של הטורבינות, כמו את הסכסוכים שנוצרו בתוך מושב לפידות ובכפרים הדרוזים על רקע זה. התנגדות אנשי הדת הדרוזים ומשרד הביטחון לטורבינות וכשל טכני בהגשת התכניות – מהווים כרגע משקל משמעותי לעצירת התכניות.
אחד המשתתפים ציין את האפשרות הירוקה והכלכלית להפקת אנרגיה סולרית ופאנלים על גגות הבתים, וחברי התנועה השיבו כי תומכים בכך ולאחר הבחירות יובילו מהלך שכזה במועצה.
ניצב הוסיף כי תכניות ותהליכים רבים הגיעו לידיעת חברי המועצה והציבור באיחור או בדיעבד כמו היקף הקמת בתי החולים הסיעודיים בגולדן וילג’ וביד-ביד וחריגות הבניה בגבעת האורנים. הוא ציין כי התנועה תבקש שארז יהיה נציג הכפר בוועדה המחוזית לתכנון ובניה במעונה. ארז הדגיש כי הירוקים זו הרשימה היחידה שאיננה מציגה מועמד לראשות המועצה וזאת במטרה לפעול בנאמנות לתושבים ובשקיפות.
בהמשך תיאר ארז בצורה ציורית את תחביבו להלך ברגל ברחובות הכפר, השוממים לדבריו. “הרחוב הוא הסלון המשותף של כולנו”, התפייט ארז. “זהו מקום מפגש בעל חשיבות גדולה למרקם הקהילתי”. הוא הרחיב בתוכניות לנטיעת עצים להצללת הרחובות, ולקידום פרויקט “נגיעות” להצבת ספסלים, פינות תצפית ואולי אף מזרקות ברחבי הכפר. אבנט תיארה מספר פרויקטים כמו זה הנמצא מתחת למארג או זה שבתחילת רחוב ארבל. בן זקן הציע לרתום את הנגריה הקהילתית לבניית ספסלים וריהוט רחוב נוסף.
לקראת סיום עלו, גם על ידי הנוכחים, נושאים נוספים כמו חינוך, הגיל השלישי והמתנ”ס. ניצב הדגיש את חשיבות המתנדבים הרבים, את הקיפוח של הגיל השלישי ובעיקר את היעדר הטיפול בהרחבת מבנה 50+. הוא הביע התנגדות לפעילות המתנ”ס במתכונת הנוכחית, בה נאלצים מפעילי החוגים לשלם תקורות גבוהות במיוחד להחזקת מנגנוני המרכז הקהילתי. ארז ציין את מומחיותה של ד”ר אילנה באר, חברת התנועה, בתחום הגיל השלישי והדגיש את הצורך במיפוי התושבים המבוגרים שחלקם גם סובל מבדידות קשה. גלזמן תיאר בקצרה את האג’נדה החינוכית שצריכה לשים דגש על קהיליות, רב גילאיות ופרויקטים סביבתיים. התפתח ויכוח ער על איכות החינוך בכפר ועל הצורך בהחזקת משרת מנכ”ל המועצה.
אחד המשתתפים גם מחה על כך שהקדישו זמן רב מדי לדיבורים על עצים וצל – במקום להתייחס בהרחבה לחינוך וקהילה. אכן, נראה כי בנושאים שאינם ירוקים, אין לסיעה עמדות ברורות ומגובשות והדבר גם מובן מעצם הגדרתה כ”תנועת כפר ורדים ירוק”.
לקראת הסוף גם נתנה לח”מ האפשרות להעלות את נושא שילוט הבחירות הבלתי ירוק בעליל של התנועה הירוקה. ציינתי כי תמיכת הירוקים בהצבת השלטים איננה מתקבלת על הדעת ולמעשה מהווה אוקסימורון מוחלט לכל גישה ירוקה שהיא. לצערי, דברים אלו לא נפלו על אוזניים קשובות, ואולי גם לא הוסברו מספיק טוב. ניצב הבטיח כי לאחר הבחירות יאספו את כל השלטים. הוא גם ציין כי הצעת ההחלטה שלא להציב שלטים, הובאה למועצה לאחר שהתנועה הירוקה כבר החלה להציבם, וכי בסופו של דבר ההחלטה המתוקנת, לאפשר שילוט על הבתים, התקבלה ברוב גדול.
בעניין זה, אוסיף עוד הבהרה: בישיבת מליאת המועצה לפני מספר שבועות הביא ראש המועצה סיון יחיאלי הצעת החלטה להיצמד לנוהל הקיים בכפר ולא לאפשר כל שילוט בחירות בכפר ורדים (להוציא את יום הבחירות עצמו). ניצב התנגד להצעה בנימוק שהתנועה הירוקה כבר החלה בשילוט. יחיאלי, מתוך פשרנות יתר או אזלת יד, תיקן הצעתו באופן שאיננו כולל שילוט על הבתים – וההצעה התקבלה ברוב גדול: כל הנוכחים תמכו ודבירה גזית נמנעה משום שלא הוגדר גודל השלט. (לצערי, קרן דרוקמן אדיב, הנתמכת על-ידי גזית, החלה עכשיו בתליית שלטים גדולים מאוד…)
הטענה כאילו חברי המועצה שאישרו את ההצעה, “תומכים” בשילוט על הבתים, היא מגוחכת ואיננה מחזיקה מים, משום שזו ההצעה היחידה שהועלתה (למעשה: לאסור שילוט בשטחים ציבוריים). ומובן והגיוני לגמרי למה חברי מועצה יכולים מחד לתמוך בהצעה, שהיא “הרע במיעוטו”, ומאידך להמשיך להתנגד לחלקה שהוא “הרע ברובו”.
מוזמנים להרחיב בכתבה מרתקת של שי זלצר.
השארת תגובה