“בנדורה מטבוחה” בגינה הקהילתית

הלל גלזמן: אמנות, דבורים, הידרופוניקה ועוד בגינה הקהילתית * דוד רנוב: התאהבתי בתבשיל העגבניות. 100 אחוז אורגני וחברתי


 

ביום חמישי שעבר (17.8.2023 ) התקיים אירוע שיא של הקיץ בגינה הקהילתית בכפר ורדים: “בנדורה מטבוחה” (פרטים בהמשך).

בחודשים האחרונים גודלו בגינה ירקות קיץ רבים, בהם עגבניות, ריחן (בזיליקום), פלפל חריף, פלפל מתוק, מלפפונים, חצילים, קישואים ועוד.

 

כפרניק fff9349c-4390-446e-b1f0-83e80410a4db-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית
יבול הגינה הקהילתית אוגוסט 2023

 

בתחילת הקיץ החלה יוזמה של אד’ דוד רנוב (תושב ותיק בכפר ורדים) לעשות מיזם מיוחד של גידול כמות גדולה במיוחד של עגבניות, ולאחר שהן יבשילו – להכין מהן “מטבוחה” ולשתף את קהילת הכפר בתהליך הבישול וטעימות ממנה. על האירוע הנפלא שהיה דוד כותב בפירוט בהמשך.

צוות הגינה הקהילתית, ביחד עם המועצה, שם לו כמטרה לשנת העבודה הנוכחית ולשנים הקרובות לחדש את פניה של הגינה וליצור בה מתחמים שהם לאו דווקא גידול ירקות, אלא ניתן יהיה להקים בהם מיזמים קהילתיים חדשים שימשכו תושבים רבים מכל הגילאים לבוא וליטול חלק בפעילות הקהילתית בגינה.

 

כפרניק 023e2a4b-d53c-4879-8d2a-c784533a1340-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית
חלקת העגבניות בגינה קהילתית כפר ורדים

 

בין הרעיונות שמתגבשים: שטח לפעילות משותפת עם אומני הכפר ליצירה עם חומרים ממוחזרים, שטח נוי עם צמחים מושכים פרפרים ודבורים – כדי לחזק את ההיבטים של קיימות ואיכות הסביבה בגינה ובכפר כולו וכו’.

מיזם נוסף שקיים בגינה הוא מתקן לגידול ירקות הידרופוני – מיועד לחברי הגיל השלישי שמתקשים לעבד ערוגת אדמה נמוכה.

תושבי הכפר מכל הגילאים מוזמנים לבוא ולהתרשם מהפעילות בגינה הקהילתית. אנו מתכנסים בדרך כלל בימי שיש בבוקר לקפה ונשנוש בגינה!

להתראות בגינה

הלל גלזמן

צוות הגינה הקהילתית

 



 

 

בנדורה מטבוחה 2023

אד’ דוד רנוב, חבר בצוות הגינה הקהילתית

 

ההתאהבות שלי במלאכת בישול העגבניות החלה בקיץ שנה שעברה. בשיא חום יולי-אוגוסט ביקרתי בגן האורגני של מסעדת כמון בתרשיחא, שם השתתפתי לראשונה בבישול שדה של עגבניות בסיר אימתני שעליו מנצח, משך יממה ובעזרת מקל עץ גדול, “שומר האש” האמון כי התערובת לא תישרף.

 

כפרניק fe60565e-633c-4b0a-9af7-9f329c093e82-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית
הדלייה בגינה הקהילתית

 

כפרניק 69acdcdd-9be6-4534-975f-1abb8e9168f5-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית

 

לפני כחצי שנה שבתי לעבודה בגינה הקהילתית. יוזמתי הראשונה הייתה ליצור קבוצה חברתית סביב נושא גידול מזון ועיבודו, וכך נולד פרויקט “בנדורה מטבוחה” (מערבית: עגבניה מבושלת) שנועד לייצר מזון אורגני ובריא עבור המשתתפים ומשפחותיהם, וכן ליצור קבוצה חברתית תומכת של אנשים בעלי ידע וניסיון מגוונים.

כ-20 אנשים נטלו חלק בגידול העגבניות והבישול וכ-80 איש.ה תושבי הכפר ואורחיהם הגיעו למפגש הקהילתי בגינה שהיה ביום חמישי, אכלו ונהנו מהאירוע.

בשיא העונה אין אפשרות לקטוף ולמכור או לאכול את שפע היבול, והכפריים נוהגים מזה מאות בשנים לבשל ולשמר בצנצנות את המרקחת האדומה לעונת החורף – כך יש אספקת עגבניות לכל אורך השנה.

תהליך השימור – טבעי ואורגני 100%.

 

כפרניק 2bb3234b-78b6-4380-8fd6-75ac8a839f17-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית
דוד רנוב מכפר ורדים והשף אמין מוראא מתרשיחא

 

כפרניק IMG-20230817-WA0215-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית

 

העגבניות מתבשלות ורותחות במיץ של עצמן, והבישול מחטא את התערובת. הכנסת התערובת הרותחת לצנצנות וסגירה הרמטית שלהן מאפשרת שמירה על טריות המוצר ללא קירור למשך כשנה. אחר שפותחים הצנצנת יש לשמור בקירור.

כאשר השדה בגינה “נתן” את מירב יבולו, קטפנו מדי יומיים 10-20 ק”ג עגבניות טריות. בנוסף, בשיא העונה, כאשר כבר אין אפשרות לאכול או לצרוך את כל הכמות, התחלנו לאגור ארגזי עגבניות ירוקות, ולתת להם להבשיל ולהאדים בחדר מוצל.

לקראת מועד הבישול אגרנו כ-100 קג’ עגבניות (כי הסיר מכיל 100 ליטר). אולם כשבוע לפני הבישול העגבניות החלו להרקיב והבנו שעלינו לשמור בקירור שהרי אחרת כל היבול ילך לאבדון. פנינו ל”מזון הכפר” שם שמחו לעזור ושמרו את העגבניות עבורנו בקירור כ-80 קג’.

 

 

כפרניק 183b31f2-5678-4cf3-bfe7-1854be4f4d25-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית
מימין: טוביה ארז, אמין מוראא ודוד רנוב

 

 

כפרניק 131015e3-f575-47dc-86e8-82473cbd2fee-1-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית
דוד רנוב וצנצנות הבנדורה מטבוחה המוכנות

 

 

 

 

כפרניק 56db7925-ff2e-4e4e-8874-a20f2cc261d8-1-scaled "בנדורה מטבוחה" בגינה הקהילתית

 

אירוע הבישול היה שיא הפעילות. אמין מוראא מתרשיחא כיכב כשף, והחלטנו יחד לא להוסיף סוכר כפי שנהוג, זאת על מנת לאפשר לחולי סכרת להנות מהתבשיל.

 

מכירת צנצנות בנדורה מטבוחה במרכז המסחרי בשישי 25/8/23!

***

רוצה לומר תודות לדויד כוכב, ידידי האגרונום, שליווה אותנו בהדרכה שבועית לכל אורך העונה; לדינה יוגב, בוסתנאית, על העזרה בהכנת הקרקע; לשף סמים על הידע והסיר הענק שהשאיל לנו; לדרור בן מרדכי שהכין צנצנות פסטו, חריף ומטבוחה מהגינה; לחגית סימן טוב, יד ימיני בארגון; ולאילן וולנברג ואלירן כהן, שניגנו והנעימו את הערב בגיטרות ושירה; למשה אסם ממעלות שהתנדב לכל אורך העונה; לאורן בך שליווה אותנו בצלילי הפנטם והחליל; ליואב ניצב, חבר המועצה ששימש כמרכז הגינה מטעמה;

ובפרט תודה לחברי מהוועד: הלל גלזמן, נחום אביגד, ז’ק בן זקן ויפעת מעיין על כל עבודתינו הפורייה יחד שהצמיחה את הגינה.

תודה מיוחדת למועצה שלנו על המשך תמיכתה בפיתוח הגינה הקהילתית למען כלל הקהילה בכפר ורדים.

 

צילומים: שירז רנוב, בן עמי מוסק, דוד רנוב והלל גלזמן

 




3 תגובות

  1. יעל הגב

    יישר כח על יוזמה נהדרת שהצליחה לחבר עוד את הקהילה בכפר ורדים והסביבה.

  2. ת. הגב

    היה כייף! תודה למארגנים????

  3. קטי הגב

    ישר כוח התארגנות מבורכת.

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן