פינוי אסבסט בגליל המערבי

ניקוי אסבסט פריך מחצרות בתים פרטיים, שטחים חקלאיים ודרכי גישה ביחיעם, כברי, נהריה, לימן מזרעה, בוסתן הגליל וסער


 

המשרד להגנת הסביבה ערך בשבוע שעבר “ישיבת התנעה” עם ראשי רשויות וחברי הוועדה המקצועית לליווי השלב השני בפרויקט ניקוי קרקעות הגליל המערבי מפסולת אסבסט פריך.

בסיום שלב זה יוחזרו לציבור שטח “מדינת הילדים” והטיילת הצפונית של נהריה. כמו כן ינוקו מאסבסט פריך חצרות בתים פרטיים, שטחים חקלאיים ודרכי גישה במזרעה, בלימן, בכברי, בנהריה, בבוסתן הגליל, בסער וביחיעם.

בישיבה השתתפו חברי הוועדה – מנהלת אגף מניעת זיהום אוויר ואסבסט במשרד להגנת הסביבה ויו”ר הוועדה, רעות רבי; ראש עיריית נהריה, רונן מרלי; ראש מועצה אזורית מטה אשר, משה דוידוביץ’; ראש מועצה מקומית מזרעה, פואד עווד; אבי זלצמן מהחשב הכללי באוצר; נציג ציבור וגורמי מקצוע נוספים. הפרויקט ינוהל באמצעות זרוע הביצוע של המשרד להגנת הסביבה – החברה לשירותי איכות הסביבה, אשר נערכת להפעלת בעלי המקצוע הנדרשים לביצוע פעולות הניקוי.

 

כפרניק 777686899-scaled פינוי אסבסט בגליל המערבי
משה דוידוביץ וחברי הועדה המקצועית לניקוי אסבסט

 

לצד עבודת הוועדה, תוקם מינהלת אשר תכלול את נציגי המשרד להגנת הסביבה, החברה המנהלת, הרשויות המקומיות ונציגי כל נותני השירותים בפרויקט. המינהלת תהיה כתובת לציבור לדיווח על אתרים החשודים בהיותם מזוהמים, תעקוב אחר ביצוע התיאומים הנדרשים ואחר ביצוע הפינוי בפועל ותפעל למסירת מידע לציבור.

על פי החלטת הוועדה במסגרת הישיבה, האתרים הראשונים לפינוי האסבסט יהיו שטח ההרחבה במושב לימן ואתר חוף הים. פינוי האסבסט בשני האתרים יאפשר פיתוח חיוני מאד לאזורים אלה.

שלב ב’ עתיד לסיים את הסרת האסבסט במלואו במטרה לשמור על בריאות הציבור. לצורך המהלך אושר תקציב ראשוני בסך 25 מיליון שקל על ידי הקרן לשמירת הניקיון, והוא צפוי לעלות לפי הצורך שיתברר בשטח ולפי האתרים שיתגלו במהלך העבודה.

בשלב הראשון של הפרויקט הוביל המשרד להגנת הסביבה לפינוי של כ-130 אלף קוב של פסולת אסבסט פריך מ-342 אתרים ברחבי הגליל המערבי, בתקציב כולל של 327 מיליון שקל.

בקרקעות הגליל המערבי הייתה פזורה פסולת אסבסט תעשייתית שמקורה במפעל “איתנית” שעסק בייצור מוצרי אסבסט-צמנט בצפון נהריה. הפסולת שימשה מצע לדרכים ולשבילים, כך שבכל חפירה בקרקע או נסיעה על שבילי האסבסט השתחררו סיבי אסבסט מסוכנים לסביבה.

הטיפול במקום נדרש לנוכח עוצמת המפגע הבריאותי והסביבתי וקיומו של מזהם המוכר בהיותו מסרטן ודאי. מתוך אחריות ציבורית ביצעה המדינה, בניהול ובביצוע של המשרד להגנת הסביבה, פרויקט רחב היקף לפינוי אסבסט מקרקעות בגליל המערבי, ובכלל זה בשטחי מועצה אזורית מטה אשר, עיריית נהריה ומועצה מקומית מזרעה.

על פי הערכות, בשלב זה נוקו 70% עד 80% מכמות האסבסט שפוזר ברחבי הגליל המערבי, והושלמה העבודה בכל האתרים שבהם היה אסבסט פריך גלוי ומסכן את הציבור. באתרים שנותרו, האסבסט הפריך אינו חשוף ונמצא מתחת לשכבת קרקע או כיסוי.

שלב ב’ של הפרויקט יחל בהשלמת הפינוי של האסבסט הפריך מהאתרים הידועים כיום וימשיך בביצוע סקרי קרקע לגילוי אתרים מזוהמים נוספים לפינוי.

 



 

 

רעות רבי, מנהלת אגף מניעת זיהום אוויר ואסבסט במשרד להגנת הסביבה: “בשעה טובה ומוצלחת, הוועדה המקצועית החלה את עבודתה. בסיוע זרוע הביצוע של המשרד להגנת הסביבה, אשר מנהלת את הפרויקט, נקבעו בישיבתה הראשונה של הוועדה האתרים בהם יחל פינוי האסבסט כבר בזמן הקרוב”.

משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר: “שמח כי סוף סוף הותנע שלב ב’ של פינוי האסבסט בגליל המערבי ותחילת העבודות יהיו בתוך מספר שבועות. הישוב הראשון שיבוצע בו הפינוי הוא מושב לימן שממתין כבר למעלה משנתיים. מקווה שהפעילות הזאת תביא לסיומו את המפגע רב השנים ומסכן החיים הזה!”

 

כפרניק 777575788-scaled פינוי אסבסט בגליל המערבי
רונן מרלי עם חברי הועדה המקצועית לניקוי אסבסט

 

רונן מרלי, ראש עיריית נהריה: “לאחר מאמצים רבים, שמח שהגענו לרגע הזה. אני מברך על הפרויקט החשוב הזה הוא שיוצא לדרך. מדובר שיתוף פעולה חשוב שישפר משמעותית את איכות החיים ויאפשר את המשך תנופת הפיתוח של נהריה”.

פואד עווד, ראש המעוצה המקומית מזרעה: “עבודות אסבסט נעשות בכפוף לחוק למניעת מטרדי אסבסט ואבק מזיק, לסביבה ועל פי עקרון הזהירות המונעת. במזרעה, העבודות נעשות תחת בקרה של מחלקת איכות הסביבה ולמרות חוסר הנוחות הנובע מפעולות לפינוי אסבסט מהשטח, מדובר בצעד מבורך למניעת מפגעים וסיכון עתידי לציבור”.

 

(צילומים לעיל: עיריית נהריה / מ.א. מטה אשר)

 

 




השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן