דוקאביב בגליל על פרשת דרכים


ארקדי פומרנץ: הקרנת “לאה צמל” תפגע במרקם המיוחד במעלות-תרשיחא * גליה בדור: פגיעה בחופש הביטוי ולא חוקי * עמית ארז: יש גם סרטים על סטאלין והיטלר

 

(גילוי נאות: דברים אלו מתפרסמים באיחור מסוים, משום משעורך כפרניק היה בחופשה קצרה בעת התרחשותם…)

 

כפרניק d22222299 דוקאביב בגליל על פרשת דרכים
ארקדי פומרנץ וגליה בדור בפתיחת דוקאביב 2019. צילום ניר שאנני

 

בשבוע שעבר נערך במעלות-תרשיחא פסטיבל דוקאביב בגליל בפעם ה-11. במסגרת הפסטיבל היה אמור להיות מוקרן הסרט “לאה צמל עורכת דין” (זוכה פרס דוקאביב 2019) המלווה את עורכת הדין הוותיקה המגינה על אסירים פלסטינאים, בהם מחבלים ורוצחים.

יומיים לפני ההקרנה, שהיתה מתוכננת לשבת, הודיע ארקדי פומרנץ, ראש עיריית מעלות-תרשיחא, כי הוא אוסר את ההקרנה בהיכל התרבות, וזאת משום שהסרט “עלול להפר את המרקם המיוחד שקיים בעיר, וביחסים השונים בין האוכלוסיות השונות והמגוונות החיות בה”. עוד קודם לכך הופעל על פומרנץ לחץ כבד של חלק מתושבי מעלות וכן פנתה אליו גם שרת התרבות מירי רגב בדרישה שלא יאפשר את ההקרנה.

בחוות דעת משפטית שהוציאה דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה בעניין זה, כתבה כי “לא ברור מהי התשתית לנימוקים המבססים פסילת סרט להקרנה על יסוד ‘המרקם המיוחד'”; וכי “לא הושגה תשתית המבססת נסיבות כה חריגות לקיצוניות, שיאפשרו פגיעה בחופש הביטוי, כאמור על דרך ביטול ההקרנה”.

 

בעקבות איסור ההקרנה פנתה גליה בדור, מנהלת דוקאביב, לראש עיריית מעלות תרשיחא:

לכבוד ארקדי פומרנץ

ראש עיריית מעלות תרשיחא

שלום רב,

עמותת דוקאביב מודיעה לך בזאת כי היא דוחה מכל וכל את ההוראה שהעברת לנו מיום ה’, 7 לנובמבר וזאת עקב הסיבות הבאות:

א.         ההוראה שנתת יש בה משום פגיעה חמורה בחופש הביטוי והיצירה.

ב.         ההוראה שנתת הנה בלתי חוקית בעליל ויש בה משום הפרת הסכם ביננו לבין עיריית מעלות תרשיחא. בעניין זה הננו מפנים את תשומת לבך לחוו”ד של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר.

ג.          ההוראה גורמת לנזקים כבדים לעמותת דוקאביב, הן נזקים כספיים והן נזקים תדמיתיים.

הננו מבקשים ממך בזאת לבטל באופן מידי את ההוראה בדבר ביטול ההקרנה.

על החתום,

גליה בדור

מנכ”לית עמותת דוקאביב

 

אלא שהדברים לא הועילו וההקרנה של הסרט עברה לשבת בצהרים באולם בכברי, בהסכמתו של משה דווידוביץ, ראש מועצת מטה אשר. במקביל, ניתן היה לראות את הסרט באופן חופשי במשך 24 שעות באתר דוקאביב.

 

כפרניק IMG_20191109_144306 דוקאביב בגליל על פרשת דרכים
עומדים ביחד בכברי: נגד הצנזורה של עיריית מעלות תרשיחא

 

בפתח ההקרנה בכברי, מתחה בדור ביקורת קשה על עיריית מעלות תרשיחא ואמרה כי “בעקבות הסערה שהתעוררה בימים האלה, נכפה עלינו לבטל את הקרנת הסרט. לא נתבקשנו ואפילו לא נצטווינו בהוראת החוק, אלא בכוח הזרוע נסגרו עלינו דלתות האולם, ששייך על מתקניו ועובדיו לעיריית מעלות-תרשיחא. העירייה, לאחר 11 שנים של שיתוף פעולה אמיץ שעורר את השיח התרבותי בעיר ובאזור, מונעת מאתנו לקיים את הקרנת הסרט, ודוחקת אותנו למצוא פתרון אחר”.

לנוכח דברים אלו, לפי שעה לא ברור האם דוקאביב בגליל ימשיך גם בעתיד, באיזו מתכונת ובאילו תנאים של העמותה ושל עיריית מעלות-תרשיחא.

מחוץ לאולם בכברי נערכה הפגנה של “עומדים ביחד” וחברים מ”טוב שכן קרוב” שמחו נגד סתימת הפיות והצנזורה של עיריית מעלות-תרשיחא. זמן קצר לאחר תחילת ההקרנה נעמד מול המסך פעיל ימין עם כפפות אדומות לידיו הסתיר את המסך למשך מספר דקות. לאחר שיצא מהאולם חודשה ההקרנה מהתחלה.

 

כפרניק 5556470 דוקאביב בגליל על פרשת דרכים
פעיל ימין מוחה על הקרנת הסרט לאה צמל בדוקאביב בכברי

 

בדיווח במקומון “א-לה כפר” נכתב כי במוצאי שבת נערכו עוד שתי הקרנות פיראטיות של הסרט: בכנסייה בתרשיחא, ובחניון מול היכל התרבות מעלות-תרשיחא ביוזמת איגוד היוצרים הדוקומנטריים. ההקרנה מול ההיכל נקטעה בשל הפגנת נגד של אנשי ימין שלוותה בקללות, בקריאות נאצה ובזריקת נפצים. חשוד אחד נעצר על ידי המשטרה וכוחות יס”מ שנכחו במקום.

 

**

 

מטבע הדברים, הרשתות החברתיות היו עמוסות בהגיגים, השתלחויות, קללות ונאצות מסוגים שונים.

בחרנו, בהסכמתו של הכותב עמית ארז מכפר ורדים, להביא את הדברים שפרסם בפיסבוק כלשונם:

 

קראתי בהשתאות את הדיונים השונים בפורומים שונים של ספר הפנים בכפר ורדים בנוגע להקרנת הסרט על עורכת הדין לאה צמל במסגרת דוקאביב.

איני חדש בארץ הזו, גם איני כל כך צעיר, וידוע לי מספיק על הגברת ומפעלה המשפטי כך שאין צורך להסביר לי את הדחייה והרוגז שהיא מעוררת. אין בזה חדש.

אני מבין גם שהיא מרגיזה המון אנשים שאינם מבינים למה יכול לעניין מישהו לראות סרט שנעשה עליה, ואולי אפילו חושבים שמדובר בפריבילגיה שהיא אינה ראויה לו.

אבל עשיית סרט על מישהו או צפייה בו אינה אישור למעשיו או לאישיותו. המון ספרים וסרטים דוקומנטריים וגם ביוגראפיות מושקעות נכתבו והוסרטו על היטלר ועל סטאלין ועל מאו ועל עוד לא מעט “צדיקים” אחרים. האם אפשר לחשוב ברצינות שמי מהמתעדים חשב שהוא מתעד אישיות חיובית ואהובה?

האם עיסוק ספרותי או קולנועי כיוצר או כצופה\קורא בדמות שלילית היא פעילות פסולה?

על פי הגיון זה תיעוד ההיסטוריה של התנועה הנאצית ולימוד מפעלותיה הוא דבר פסול כיוון שמדובר במפלצות.

אני אישית לא הייתי מתנגד להקרנת סרט על כהנא, אל אף שמשנתו ומעשיו דוחים אותי ביותר. יתכן אפילו שהייתי בא לצפות בו. לפעמים מתחשק לי לראות סרט על מפלצת או מישהו מרגיז באופן מיוחד. מדוע אם המפלצת מרגיזה מישהו אחר הוא צריך למנוע מימני צפייה בסרט עליה?

אבל אפילו אם המתעד מטפל בגברת צמל באופן אוהד, למה זו צריכה להיות סיבה למנוע ממי שרוצה לצפות בסרט כזה לעשות את זה? למה לא לכבד את זכות הצופה להחליט במה הוא רוצה לצפות?

אם מישהו ממש ממש מתרגז על הסרט הזה, שיבוא ויפגין. שיכתוב נגד, שיצפה בו ויכתוב עליו את דעתו. למה לא? מותר שלאנשים שונים תהיה דעה שונה. מה מפתיע בזה? מה חדש בזה?

אז לכל חפצי הצינזור מכל כיוון, תרגיעו בבקשה. כבדו את זכות הבחירה של כל אדם, אפילו אם חס וחלילה טפו טפו טפו מה שהכי מתחשק לו זה לצפות בסרט שמכעיס אתכם. תכעסו בכיף אבל אל תנסו לשלול ממי שרוצה לראות את הסרט לעשות את זה.

 


3 תגובות

  1. א הגב

    הסיבה היא בדיוק כפי שציינת:
    המתעד מטפל בגברת צמל באופן אוהד
    ויש להניח שכדי לעשות זאת נמנע מלספר את כ-ל האמת.

  2. ישראל שלי הגב

    חופש הביטוי?
    חופש היצירה?
    מעניין לראות מי ה….. שמצא לו גיבורה שכזו…
    ועוד קיבל פרס על זה
    יבורך זה שעלה עם כפפות אדומות כמחאה על המחבל בלינץ ברמאללה שהוציא את ידיו מגואלות בדם מהחלון בדמם של יוסי אברהמי ז”ל וואדים נורביץ ז”ל
    יבורכו תושבי מעלות שנעמדו כמו אריות מול ראש העיר ומול “פסטיבל” הצביעות הזה.
    דוקו אביב לא ברור אם בשנה הבאה תהיו במעלות או לא מה שבטוח שלא משנה מה יהיו הסרטים לא נגיע!!

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן