איך הצביעו בכפר ורדים?


אחוזי הצבעה מתחת לממוצע הארצי * התחזקות לחרדים, למשותפת, לכחול לבן ולליכוד

 

אדם רנוב

 

הכפר ורדימים מצביעים – איך, כמה ולמה? ניתוח והשוואת תוצאות הבחירות בכפר
כחול לבן והליכוד: עולים, אמת: מתרסקת, הערבים והחרדים: מתחזקים, הגושים: סטטיים, ואחוז ההצבעה בשיא שלילי – צוללים לנתונים בכפר ורדים.

 

ביום שני השבוע, נערכו הבחירות לכנסת ה-23 (שבתקווה תשביע סוף-סוף את ממשלת ישראל ה-35), ואזרחי ישראל הלכו בפעם השלישית, בתוך 11 חודשים, לקלפיות. אז מה תושבי כפר ורדים שמו בקלפי, מאחורי הפרגוד? ומה היה הלך הרוח הכפר ורדימי? להלן מספר דגשים מעניינים:

 

כפרניק 23444561 איך הצביעו בכפר ורדים?
פילוח הצבעה בכפר ורדים 2020

תרשים עוגה, על רקע כפר ורדים, הנותן ערך סכום לצד אחוזים וממחיש את השאלה: אילו תושבי כפר ורדים היו מרכיבים ממשלה, איך היא הייתה נראית?

 

  1.  המפלגות הסקטוריאליות, החרדיות וערביות, התחזקו מאוד. במועד ג’ (או אם תרצו, בחירות 2020א’). הרשימה המשותפת קיבלה 50 קולות – לעומת מועד ב’ 31, ומועד א’ 27. כלומר, ניכרת עלייה, כמעט הכפלה בכוחה. במחוזות מצביעיי הרשימה המשותפת, ישנה עליה באופן כללי. אך בקשר לכפר ורדים (ישוב יהודי), ישנם פרשנים שמעריכים, כי הדבר נובע בעקבות עלייה של מצביעים יהודיים למפלגות ערביות.

בקרב המפלגות החרדיות, אצל ש”ס ואגודת ישראל קיימת התחזקות גם כן: 23 קולות יחדיו הם קיבלו הפעם – לעומת מועד ב’ 19, ומועד א’ 15.

 

  1.  המפלגות הגדולות, גדולות יותר: במועד ג’ כחול-לבן קיבלה כ-60% אחוזים מהקולות, והליכוד כ-16% (לעומת מועדים ב’ כחול-לבן 51%, מחל 13% ו-א’ כחול-לבן 51%, מחל 12%). בכפר ורדים ניכרת התנקזות גושית למפלגות הגדולות, וזאת בשל הקמפיין החזק, מצד כחול לבן והליכוד, של “הגודל – זה מה שקובע”. דהיינו, הגוש עצמו נשאר אותו הדבר, ואף אחד לא זז מילימטר מתשובתו לשאלה “כן ביבי/לא ביבי”. הדבר, אם כן, נובע ממעבר משמעותי בין מפלגות הלוויין למפלגה הגדולה, וזה נטו מעברים בתוך הגוש. העלייה של כחול לבן היא תוצאה ישירה של מצביעיי מרצ והעבודה-גשר שנדדו לכחול לבן. והעלייה של הליכוד היא תוצאה ישירה של נדידת מספר קולות מעוצמה יהודית וימינה, אך מדובר בעיקר בתומכי ליכוד שפשוט יצאו להצביע, והפעם באחוזים יותר גבוהים.

 

  1.  הגושים מוצקים, משמאל ומימין. במועד ג’ השמאל בכפר ורדים קיבל 75% אחוז מהקולות, וכן במועד ב’ אותו הדבר בדיוק. הימין במועד ג’ קיבל 20% אחוז מהקולות, עלייה של 3% (לכאורה *) ממועד ב’.
כפרניק 23222245 איך הצביעו בכפר ורדים?
כפר ורדים בחירות 2020. חלוקה לגושים

 

תרשים עוגה לפי אחוזים, המחלק לימין ושמאל את נטיות ההצבעה בכפר ורדים, בבחירות לכנסת ה-23: 80 חברי כנסת ממחנה השמאל-מרכז היו מכהנים אילו תושבי הכפר היו מרכיבים את הפרלמנט.

 

* בחישוב זה גוש השמאל כולל את מפלגת כחול לבן, את העבודה-גשר-מרצ וכן את הרשימה המשותפת. גוש הימין כולל את הליכוד,  ימינה, ש”ס ואגודת ישראל. בנוסף, רק מפלגות שעברו את אחוז החסימה הארצי נכנסו למשוואה. כלומר, העליה בגוש הימין היא פחות דרסטית, מכיוון שכמה עשרות קולות ממועד ב’ עברו ממפלגות שלא עברו את אחוז החסימה. לדוגמה: מעבר מעוצמה יהודית לליכוד.

 

  1. ירידה באחוזי ההצבעה בכפר, ולראשונה מזה זמן מתחת לממוצע הארצי. אחוז ההצבעה בכפר (69.99) ירד בכ-5% אחוזים מהבחירות במועד א’. ניתן לראות כי, במפתיע, כפר ורדים מתחת לממוצע הארצי, דבר אשר לא נראה במחוזותינו לפחות מאז 2013.

 

כפרניק 231112345 איך הצביעו בכפר ורדים?
כפר ורדים: ירידה באחוזי ההצבעה

 הגרף הנ”ל, מציג את אחוזי ההצבעה בכפר ורדים לעומת אחוזי ההצבעה הכלל ארציים בשלוש מערכות  הבחירות האחרונות.

 

  1. בין מועד א’ ל-ב’ אביגדור ליברמן חימש את עצמו (!): עלה מ-35 מצביעים ל-185. אך עתה, בהשוואה לסבב הקודם, ישראל ביתנו יורדת ועומדת על 127 מצביעים.

 

לסיכום, פרשנות על קצה המזלג:

לדעתי, בכפר (גם בכפר) לא הייתה תחושת בחירות, בטח ביחס לסבבים הקודמים, והייתה כאן אדישות. בקבוצות הפייסבוק של הכפר לא היו סימנים פוליטיים והקמפיינים והמועמדים כבר נמאסו, אפילו על תושבי הכפר הדעתנים והעומדים על שלהם, המופיעים לפעמים בישיבות מועצה, בהפגנות באזור, בפרלמנטים השונים ובמיזמים חברתיים. ולראיה אחוז ההצבעה, שכן כאמור לעיל, היה מתחת לממוצע הארצי, בפעם הראשונה מזה זמן רב.

בנוסף, בניגוד לפעמים הקודמות, לא היה קמפיין פעילי שטח לאף מפלגה, מלבד ביום הבחירות, וממש היה אפשר לספור על יד אחת את מספר שלטי הבחירות שנתלו על בתים פרטיים ובאזור בכלל, אפילו בימים בודדים לפני הבחירות. כמו כן לאירועים פוליטיים לא הייתה דרישה, ולפרסומים של חוגי בית עם מועמדים היו לייקים בפייסבוק כמו מספר שלטי הבחירות, כלומר – לא הרבה, וכמות הבאים הייתה בהתאם. ואולי כל זה כלל לא משנה, כי בסוף, סטטיסטית, נצביע כמו בפעם הקודמת והקודמת-קודמת – כי כבר התרגלנו ומסורת לא משנים כל חצי שנה – שכן לפי פילוח שעשיתי לקלפיות בכפר, אין קול אחד שעבר מחנה, ואם היה אז הוא התקזז עם משנהו.

 

* הגרפים מתבססים על תוצאות נכונות ל‏- 04/03/2020 06:05  לחתך הישוב המבוקש, מתוך אתר ועדת הבחירות.

**

תוצאות האמת כפר ורדים, מעלות-תרשיחא, ינוח-ג’ת, מעונה, עין יעקב, חוסן, צוריאל, גיתה, הילה, מעיליה, כסרא-סמע, חורפיש, געתון, יחיעם, כברי, כליל, פקיעין, פקיעין החדשה, פסוטה ואבירים!

 

אדם רנוב מנתח את התוצאות בחירות הקודמות (לכנסת ה-22)

 


תגובה אחת

  1. בן עמי הגב

    אדם אתה תותח
    ניתוח וסקירה מעולים
    שאפו

השארת תגובה

Array
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן