אדריכל נוף

אחרי 18 כמהנדס עיר במעלות-תרשיחא ובקריית ביאליק, נועם מסד מתחיל בתפקידו בכפר ורדים


 

רק לפני מספר שבועות נכנס נועם מסד לתפקידו כמהנדס מועצת כפר ורדים, ועל שולחנו כבר פרויקטים רבים: שלב ג’ (כולל אזור התעסוקה), הגולדן וילג’, ורד הכפר, שיווק מגרשים בשלבים א’+ב’, פיתוח כבישים והסדרת תנועה, בניין המועצה, מתחם האמנים-רווחה-המרכז למשפחה-משכ”ל, פארקים (המשפחה והאגדות), השלמת תשתיות בשכונת לבונה – ועוד היד נטויה והדחפורים עובדים.

 

כפרניק WhatsApp-Image-2021-03-22-at-08.37.32-scaled אדריכל נוף
נועם מסד, מהנדס מ.מ. כפר ורדים

 

שלושת קודמיו של מסד (יובל אבנד, שי קולונימוס ושמר ברוך) עשו בכפר ורדים קדנציות קצרות יחסית. על פי הרקורד שמציג – יש למסד סבלנות ואורך נשימה: 18 שנה היה מהנדס עיר. 9 שנים במעלות-תרשיחא  (בתחילה אדריכל העיר) ועוד 9 שנים בקריית ביאליק. במסגרת תפקידיו אלו לא רק “הינדס” את העיר והיה אחראי למאות פרויקטים, אלא שגם ריכז צוותים גדולים ועשרות עובדים (למשל ניהול מחלקת שפ”ע).

אכן, נראה שהתפקיד בכפר ורדים אולי מעט קטן על מידותיו של מסד, אבל נמאס לו להיות שעות בכבישים, וכבעל חזון ירוק ואקולוגי – הוא מאמין כי בכפר ורדים יוכל לפעול על-פי ערכי הקיימות ושמירת הסביבה. לדבריו, הוא כיום מהנדס עיר היחידי שלמד אדריכלות נוף (בטכניון, סיים בהצטיינות) – ויש לו יחס מיוחד דווקא לשטחים הפתוחים, לרווח ולחלל שבין המבנים.

 

מהקיבוץ לכפר

מסד (62 נשוי + שלושה גדולים: בקבע ובלימודים) נולד גדל בקיבוץ ניר יצחק שבעוטף עזה. בצעירותו היה הנויניק של הקיבוץ, עסק גם בחינוך והיה רכז השומר הצעיר בקנדה. לאחר לימודי האדריכלות עבד במשרד תכנון בבאר שבע.

כאשר התחילה הפרטה עמוקה בקיבוץ, החליטו מיכל ונועם מסד לעזוב ולעבור צפונה. חיפשו בית בעיקר במשגב, אבל הגיעו גם לכפר ורדים. במרכז המסחרי פגשו במקרה את האדריכל ליאור לוי (תושב הכפר לשעבר) אותו הכיר מסד מהלימודים. כאשר שאלו איך זה לגור כאן, השיב לוי: “כפר ורדים הוא מקום מספיק גדול כדי להישאר אנונימי, ומספיק קטן כדי לרכל”. זה נראה למיכל ונועם בגודל מתאים.

בתחילה היה נועם מסד כשנה אדריכל במשרד אדריכלות נוף – נאווה כהן במושב מעונה. מיכל מסד, עובדת סוציאלית במקצועה, עבדה במועצת כפר ורדים ובהמשך עבדה ועובדת במחלקה לשירותים חברתיים במטה אשר.

לדברי מסד, במשך 18 השנים בהן היה מהנדס עיר ניהל מעל ל-800 פרויקטים בגדלים שונים. במעלות-תרשיחא הקים מספר בתי ספר ואולם מופעים, וגם היה בין מנסחי הסכם הפשרה בין הישובים בנוגע לגבעת האורנים. כן, הוא יודע שצריך לקום “חייץ ירוק” וכמובן שיעשה כל מאמץ לקדם זאת. בקריית ביאליק היה שותף לבניה מאסיבית של כ-12,500 יחידות דיור במסגרת הסכם גג.

“בשיא ההגינות אגיד שאכן בכפר ורדים מדובר בתפקיד בעל היקף פעילות נמוך בהרבה ממה שעשיתי בשנים אחרונות, בהיקף הפרויקטים ובמספר העובדים שאני מנהל”, אמר מסד. “יש בי אפילו מעט ‘נכות’, בכך שבעבר הייתי מוקף בעוזרים ומזכירות ועכשיו אני לומד גם תחומים נוספים שבעבר לא עסקתי בהם, כמו תיוק, הדפסה ושליחת המכתבים”.

 



 

רשימת פרויקטים

מסד מציין עוד כי בשנים האחרונות התברך כפר ורדים בהשלמת מבני ציבור גדולים כמו אולם הספורט ובהקמת בתי הספר אמירים ותפן – ורואה את תפקידו לנווט את הפרויקטים שרובם כבר על הפרק:

הרחבת מבנה מועדון הגמלאים (50+) נמצאת בראש הרשימה. מסד ייפגש בקרוב עם האדריכל משה אפלבאום שכבר הציג תכנית הרחבה, וייכנס לעובי הקורה.

גם מבנה קבע למועצה עומד על הפרק. הרעיון שאייל שמואלי הציע, ומסד בודק סטטוטורית ותכנונית – הוא הרחבת מבנה הקונסרבטוריון / מרכז קהילתי (ברחוב הדס). כמובן שבמקרה זה יידרש פתרון לקונסרבטוריון.

 

כפרניק WhatsApp-Image-2021-03-22-at-08.40.49-scaled אדריכל נוף
נועם מסד, מהנדס כפר ורדים: פיתוח זהיר ושמירה על ערכי טבע וסביבה

 

בתכניות המועצה גם שני פארקים גדולים: המשפחה והאגדות. לדברי מסד, פארק המשפחה יהיה מסביב לקאנטרי. במסגרת זו, יש גם להסדיר את “גבולות הקאנטרי”, נושא שנמצא זה שנים במחלוקת. פארק המשפחה מיועד לכל טווח הגילאים, ורובו נמצא במדרון הדורש גם טיפול של טרסות, מדרגות, נגישות וכו’.

פארק האגדות אמור לקו מתחת מגרשי הכדורסל / מארג במירון. כאן נדרש פיתוח מאוד זהיר ומתחשב בסביבה, בעיקר בשוליים של הוואדי.

למסד ניסיון רב גם בנושאים סטטוטוריים, ובין המשימות הראשונות שבוחן הוא החלפת שטחים לייעוד המלון הכפרי: כרגע השטח למלון מסומן בתב”ע במרכז הכפר, סמוך למדורגים של ורד הכפר – ונבדקת האפשרות לבצע שינוי יעוד: להעביר את המלון לשלב ג’ ובמקומו לבנות שכונת מגורים נוספת במרכז הכפר.

כפי שכבר נמסר בעבר, רמ”י יצא למכרז על מספר מגרשים בשלב א’ וב’ (בעיקר בשכונה ו’) שלא שווקו בעבר.

מסד מקווה שגם סאגת הגולדן וילדג’ לקראת סיום. הוא חושב שהבעיות הגדולות של המתחם נוצרו מתכנון גרוע בהתחלה – וכרגע אין הרבה מה לעשות, מלבד לשאוף לסיום מהיר של הפרויקט. לאחרונה גם הוצגה בפני התושבים פשרה מסוימת המקובלת על המועצה והיזם, כולל פתרון תחבורתי לכניסה. “בסוף היום צריך שהגולדן יצליח לדיירים וליזם, שלא יהפוך לפיל לבן נטוש ולא מתוחזק”, אמר מסד. “יש הרבה ביקורת על בניה לגובה, אבל בארץ צפופה כמו שלנו – זה כנראה כורח המציאות ולא צריך להיבהל מזה. בתכנון טוב, גם בניה לגובה יכולה להיות טובה ולאפשר יותר שטחים פתוחים. אלא ששטח פתוח, בעיקר שצ”פ, דורש מחשבה והתייחסות לגודל, לנוף, לגישה וכו’”.

 

איכות בניה ירודה

למסד גם התייחסות מפוכחת ומבוססת על יחסי הרשות והיזמים, הדורשת סוג של “הכלה”, מעקב ותיאום ציפיות. אותו הדבר גם עם קבלנים של מבני ציבור. לדבריו, הלחץ להוריד מחירים במכרזים, מביא לעיתים להצעות לא כלכליות, בהן בסוף חייבים לעגל פינות ולתת עבודות באיכות נמוכה. הוא מציע לבחון הצעות לא רק בפרמטר הכלכלי ולדוגמה אומר כי ישנן בעיות קשות באיכות הביצוע (למשל נזילות) בשני מבנים חדשים יחסית: בית ספר תפן ואולם הספורט. לדבריו, פגמים כאלו יכולים להיות תוצאה של ניהול ופיקוח, מכרזים לא תפורים, חוסר מקצועיות או מחיר נמוך מדי. מסד גם מדגיש את הצורך של הרשות לעבוד מסודר, בריכוז של גורם אחד.

לא רק “בניינים” על הפרק: שכונת לבונה, בה הושלמו כבר יותר מ-80% מהבתים, תקבל בקרוב טיפול תשתיות של כבישים, מדרכות ותאורה. כן נמשך הטיפול בצומת היציאה מהכפר לכביש 854 (תפן-מעלות) מתוך הסכמה שאין צורך בכיכר, אלא בנתיב האצה ימינה לתפן. עיקר התנועה מכפר ורדים לכיוון צפון ומזרח תהיה דרך הכיכר החדשה מכיוון גבעת האורנים.

 

 



 

 

כפרניק WhatsApp-Image-2021-03-22-at-08.38.46-scaled אדריכל נוף
נועם מסד: מניר יצחק לכפר ורדים

 

ירוק בנשמה

אחד הפרויקטים שמסד גאה בהם באופן מיוחד הוא בית הספר הירוק הראשון בארץ (ברמת 2 כוכבים), “רקפות” בקריית ביאליק – שהיה מעורב בהקמתו. הוא יודע שבכפר ורדים לא יבנו בקרוב בית ספר חדש, אבל החזון של בית הספר ואלמנטים רבים שבתוכו – יכולים לבוא לידי ביטוי במרחב החינוכי והציבורי בכפר ורדים.
“בסך הכל בכפר ורדים יש הסכמה רחבה על איכות החיים ועל סביבה ירוקה ושקטה”, מסכם מסד. “אני מקווה שנצליח להביא את הרוח הזו בחינוך ובמרחב הציבורי. כשחייתי בקנדה, ראיתי מה זה להיות באמת ירוק בנשמה. איך המודעות מחלחלת לכל הרמות –  המשפחתיות, התשתיות, החוק, הדוגמה האישית וכו’. מקווה שכפר ורדים יהיה נושא הבשורה”.

 




5 תגובות

  1. א.צ.ב. הגב

    מגורים במרכז הכפר, במקום בית המלון הכפרי המתוכנן, למה הכוונה? מגדלים כעורים כמו בגולן ויליג’?

  2. שי זלצר הגב

    בהצלחה לנועם בתפקיד החדש.
    לרשימת הפרויקטים אפשר להוסיף:
    1. החלפת אדניות הרחוב מפוצצות הצמיגים ברחובות שכונה ו’ (סליחה מכל הפנצ’ריות באיזור על הפגיעה הצפויה בפרנסה)
    2. שבילי קישור מדורגים בין רחובות שלב ו’ בשצ”פים (כמו החיבור היפהפה בין חורשת הבר-בת, דרך רחוב רותם/מורן לרחוב שניר).

    נשמח לעזור ככל שנדרש.

    חג אביב שמח

  3. אורית רייך הגב

    ברוך הבא נעם מסד !

    בהצלחה בעשייה למען תושבי כפר ורדים

    ובעיקר הצלחה ביכולתך לשלב פיתוח תוך שמירת שטחים ירוקים והשארת נוף טבעי ייחודי לכפר ורדים

    אפרופו הר דפנה נוף טבעי לשימור…

    תמיד מוכנה להיות שותפה כאזרחית בשמירת טבע

  4. יועמ”שית חדשה למעלות-תרשיחא | כפרניק הגב

    […] נוסף בקנה: נועם מסד מסיים בקרוב את תפקידו כמהנדס מועצה מקומית כפר ורדים, אחרי כמעט שנה – ו”חוזר” להיות מהנדס העיר […]

  5. מכפר ורדים למעלות-תרשיחא | כפרניק הגב

    […] עוד 10 שנים נוספות כמהנדס העיר קריית ביאליק (2021 – 2011). במהלך השנה האחרונה שימש נועם כמהנדס המועצה המקומית כפר… ועתה הוא סוגר מעגל שוב כמהנדס העיר מעלות […]

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן