יחד, נגד הטורבינות


כפרניק אתר אינטרנט קהילתי כפר ורדים גליל מערבי
מערכת כפרניק

הפגנה, דיון בכנסת ומפגש אזורי. המשרד להגנת הסביבה: דוחפים אותנו הצידה. מעדא חסבאני: האדמות שלנו.

כפרניק IMG-20170719-WA0006 יחד, נגד הטורבינות

עליית מדרגה במאבק נגד טורבינות הרוח: הפגנה, דיון בכנסת ומפגש אזורי במארג.

 

המשרד להגנת הסביבה: גורמים כלכליים דוחפים את טורבינות הרוח קדימה ואותנו הצידה.

 

ח"כ יעל כהן-פארן, חיים ילין ויעל גרמן:  החששות הבריאותיות צריכות להיבדק.

 

מעדא חסבאני ראש מועצת יאנוח-ג'ת וח"כ אכרם חסון: לא ניתן להשתלט על אדמות הדרוזים.

 

נביה אסעד, ראש מועצת כיסרא-סמיע: לא נפגע בבריאות ובטבע בעבור בצע כסף.

 

**

 

השבוע התקיים דיון בוועדת משנה של ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת,  בנושא קידום טכנולוגיות הטורבינות לייצור אנרגיה מתחדשת, פיקוח ומעקב אחר יישום החלטות ועדת פריז.

בדיון השתתפו מספר ח"כים, רובם מהשדולה הסביבתית בכנסת, נציגי משרי הממשלה וכן עשרות תושבים המתנגדים להקמת טורבינות בסביבת בתיהם בגולן, בגליל ובדרום הר חברון. מאזורינו הגיעו תושבים מכפר ורדים, לפידות והר חלוץ; ראש מועצת ינוח-ג'ת ועורך דין המייצג תושבים, ראש מועצת כיסרא-סמיע וראש מועצת דיר אל אסד. הגיעו כמה עשרות תושבים שהשתתפו בהפגנה קולנית נגד הטורבינות שנערכה ליד הכנסת בזמן הדיון.

 

בפתח הדיון  אמרה יו"ר וועדת המשנה, ח"כ יעל כהן פארן, כי בשבועות האחרונים קיבלה הרבה מאוד פניות מתושבים מודאגים ומראשי רשויות ואף נערכו סיורים בשטח. לדבריה, כולנו רוצים אנרגיה מתחדשת ונקיה ולהפסיק את תחנות הכוח המזהמות והחולי הנגרם מהן, אך מנגד עומדת השאלה אם יש פתרון שגורם לנזקים חמורים יותר או האם מדובר בחוסר מידע. עוד הוסיפה, כי יש לבחון איפה החששות נכונים ואיך אפשר להתמודד איתן במידה והם נכונים.

ברמה התכנונית, אמרה כהן-פארן, יש לבחון  האם יש חוסר שיתוף של הרשויות המקומיות והתושבים, ומנגד צריכים המתנגדים להיזהר מתופעה של "לא בחצר שלי", כי איש לא רוצה את זה ליד ביתו אך אנחנו זקוקים לאנרגיה חלופית, לכן צריך את האיזון. 

 ח"כ חיים ילין: "אני לא מפסיק לקבל טלפונים, פעם זה רמת הגולן, פעם גליל, פעם יתיר. כל מקום אומרים לי שבגבעה ליד הבית צריכה להיות שבשבת 160 מטר גובה ושאנחנו לא יודעים את ההשלכות הבריאותיות. אני חושב שכדאי שנצא בחקיקה שאין לבנות מתחת ל-2 קילומטר מהבתים, ואם לא יהיה אז לא יהיה. נחייה בלי זה."

ח"כ יעל גרמן: "אני מבינה שזה יכול להכניס סכומים יפים מאוד להתיישבות שנמצאת תחת מצוקה כלכלית, אך אני מאוד כועסת על מכתב ששלחו לי ואומרים שמי שמנסה להגן על התושבים הוא פופוליסט. אני גאה לייצג את הציבור. גם אם יפעילו את כל ה-400 טורבינות שתכננו מראש זה בסך הכל יהווה 2 אחוז מסך החשמל בישראל, לא בגלל זה יסגרו את התחנות הפחמיות. צריך לאזן אך לבחור באינטרס הציבורי"

ח"כ בצלאל סמוטריץ שהגיע  לדיון לבקשת תושבי דרום הר חברון: "אני מציע שנבקש מחקר משווה על הרגולציה בעולם. בשני הצדדים יש אינטרסנטים לגיטימיים, גם אינטרסים כלכליים לגיטימיים".

 ח"כ דב חנין: "בשני צדדי הוויכוח יש שיקולים ערכיים מאוד רציניים. בכל העולם ישתמשו בשמש ורוח לכן טוב שזה קורה גם פה, אחרת אנחנו בבעיה מאוד גדולה. מנגד אין מטרה שמקדשת את כל האמצעים, זה תמיד חלק מרצף והשאלות צריכות להבחן כאשר חשוב שהמצע העובדתי יהיה מאוד מדויק. לשמור על שני הצדדים – הסביבה והציבור".

ח"כ נאוה בוקר:  "אזור כרמיאל וצפונית משם מלא ביערות, יש שם סכנה מאוד גדולה של שריפות. למטוסים יש בעיה להגיע לאזורים בהם נמצאות טורבינות, יש אולי לקבוע אזור חיץ או רף של גובה מסוים באזורים הדליקים. אני מתכוונת לבקש דו"ח בכתב מהרשות לכיבוי אש".

ח"כ אכרם חסון: "אין לנו לדרוזים הרבה אדמות, לא נסכים לשנות כללים שהיו קיימים בעבר וזכותנו להחליט מה לעשות עם הקרקע. לא ניתן יותר לחזק לעשוק את החלש, לא נסכים יותר לגזול את זכויות הדרוזים".

ח"כ איתן ברושי: "אין כמעט פיתוח שאין לו בעיה עם הגנת הסביבה אך אנרגיה מתחדשת היא חלק מלהיות מדינה מתקדמת.

מעדא חסבאני, ראש מועצת יאנוח-ג'ת אמר בפתח דבריו כי לאחר שחרורו מהצבא (תא"ל מיל.), הצטרף ליזמים של חברת טורבינות, אך פרש כאשר החל במרוץ לרשות המקומית, ולכן "בניגוד עניינים". לדבריו, יחד עם זאת, בא להציג את עמדת רוב התושבים. "יש דעות לכאן ולכאן במחקרים הבריאותיים, יש מקומות באירופה שיש טורבינות קרובות לבתים 50 שנה, לא ראיתי תביעה כל שהיא בגין פגיעה בבריאות הציבור", אמר חסבאני. "זו האדמה שלנו ואנחנו נבחר מה שנכון לנו, לא ניתן להשתלט על אדמות הדרוזים, לא יהיו עלינו מגבלות בשטחינו הפרטיים. באירופה מקובלים מרחקים של 300 עד 1000 מטר בלבד. אני מתנגד לדרישה המינימלית של 1.5 ק"מ".

ח"כ ילין: "אם אתה לוקח את זה לצד הזה אז לא היית צריך לפתוח בכלל את הפה בגלל הניגוד עניינים שאתה נגוע בו". 

דבריו של ראש מועצת ינוח-גת הממו והרגיזו אותנו (מאיר גרינפלד והלל גלזמן) כי בפגישות עם תושבים מכפר ורדים הקפיד חסבאני לציין שהואיל והוא "בניגוד עניינים" הוא נמנע מלטפל ולדבר בנושא.  מצער שהחליט להשתתף בדיון בכנסת ולהציג עמדה חד משמעית לטובת המשקיעים בטורבינות רוח. 

(תגובת חסבאני למערכת כפרניק: אין לי מעורבות כלכלית בטורבינות והן גם לא מתוכננות על האדמה שלי, אבל אני עדיין מייצג תושבים. ראוי שמי שיחליט על הטורבינות אלו גורמים מקצועיים בלבד. הדרוזים רגישים למעמד אדמותיהם ואינם רוצים שגורמים חיצוניים יתערבו בתוך שטח השיפוט שלהם.)

 

עו"ד סאמר עלי, נציג תושבים דרוזים שהגיע כנציג בעלי הקרקעות שחתומים עם היזמים: "יש דיסאינפורמציה. הניסיון לשים מרחק מינימום ולהגדיל אותו הוא ניסיון של ראשי רשויות . אנחנו בעלי הקרקע, תכניות המתאר תקועות 40 שנה, הקרקע החקלאית זה המקום היחיד שניתן להקים בו טורבינות".

רון שני, ראש מועצת משגב: "יש לפעול לפי עקרון הזהירות המונעת, ומכיוון שאנחנו לא יודעים הרבה על ההשפעה הבריאותית של טורבינות רוח ובמיוחד החדשות והגדולות, ואין מודלים שאומרים את זה, יש צורך בניסיון ולהתחיל בקטן. אם נראה שלא כצעקתה נמשיך הלאה. בכל תכנון צריכים לקחת גם גידול עתידי של הישובים ואת השטחים הנוספים שייושבו.  לדעתי ולדעת רבים אחרים ניצול אנרגיית השמש לייצור חשמל מתאים יותר לארצנו הקטנטונת וצפופת האוכלוסיה מאשר אנרגיית רוח".

נביה אסעד, ראש מועצת כיסרא-סמיע: "באו אלינו היזמים לפני 5 שנים היינו תמימים והסכמנו, אך משהבנו מה הסכנות לאדם לחי ולצומח וכמה זה יכער את הנוף אנחנו לא מוכנים לעשות זאת בשביל אינטרס כספי".

פיני ירון, המטה האזרחי להסדרת הטורבינות: "אני תושב הגולן והתאחדנו תושבים מכל הארץ  לאחר שהבנו שלא ממש רואים את צרכינו. במוסדות התכנון יש תזכיר נוף ותזכיר בעלי חיים, אך אין תזכירים על בריאות הציבור. אנחנו לא נגד אנרגיות מתחדשות, אנחנו רק מבקשים שייקחו בחשבון את כל הנתונים. מהרגע שיקימו טורבינה בגובה של עזריאלי, אף אחד לא יוריד אותה אחר כך".

מרים קליין, מתנחלת מהר עמשא ליד יער יתיר שבדרום הר חברון וחברה במטה האזרחי להסדרת טורבינות, הוסיפה ואמרה שטורבינות בגובה 190 מטר המתוכננות במקום יפגעו בבריאות התושבים, בהמשך האכלוס, ויבריחו תושבים קיימים . כמו כן צפויה פגיעה קשה ביער ובטבע מסביב אין תזכירים על השפעת התוכנית שהוגשה לוועדה המחוזית על הבריאות על הטבע ועל סכנת השריפות.  אנחנו לא מוכנים להיות שפני ניסיון."

ד"ר יונתן אייקנבאום, גרינפיס: "יש 250 אלף טורבינות רוח בעולם, לכן אמירה שאין ניסיון היא לא נכונה וצריך ללמוד מניסיונם של אחרים בעולם. נושא הזיהום מתחנות הכוח מביא לפגיעה אדירה, לכן צריך להוריד את הדיון לקרקע, ומשרד האנרגיה צריך להידרש לסוגיית הציפורים והמרחק הדרוש מהבתים".

סער בן צביר, סמנכ"ל איגוד אנרגיה ירוקה בישראל: "מדובר בקמפיין מתוזמן היטב הנובע מפחד ומהחשש מהלא נודע. הטורבינות פועלות עשרות שנים במדינות מפותחות ויש תשובות לכל. צריך לבחון כל פרויקט באופן פרטני".

נועה נאור, מינהל התכנון:  "כל ההיבטים נבחנים בתסקיר השפעה לסביבה במוסדות התכנון שבודק מגוון היבטים, בניהם גם רעש. את ההנחיות נותנים הגורמים הסביבתיים, כך שהנושא מכוסה. זיהינו שיש חוסר ודאות בסוגיות האלה והקמנו צוות בין-משרדי שבחן את הנושא. גיבשנו מסמך שיורה למוסדות התכנון כיצד לפעול. ההנחיה למוסד התכנון היא לבוא ולשקול. המרחק לעניין רעש נקבע לפי הסקירה של משרד הבריאות, נקבעו גם מרחקים לכיבוי אש. המסמך יופץ, כרגע אנחנו מפרסמים את ההנחיות להערות מוסדות התכנון".

רועי גוטליב, המשרד להגנת הסביבה: "לגבי היישוב מירב עד לשבוע זה לא קיבלנו אף תלונה במשרד, לפני יומיים עשתה נציגה שלנו מדידות במקום ואין לנו עדיין תוצאות חד משמעיות, החלטנו לעשות מדידה נוספת".

בתגובה קטע את דבריו תושב מירב וצעק: "שלא רק התושבים פנו בכתב למשרד אלא גם קבלו אישור במייל שפנייתם התקבלה".

רם אלמוג, המשרד להגנת הסביבה: "אנחנו אומרים – לא בכל מחיר. כיום לא רק שלא שומעים את דעתנו אלא גם דוחקים אותנו לפינה. מעבירים תכניות לוועדה שאנחנו בכלל לא חברים בה. התקבלה החלטה אומללה בוועדה לתשתיות לאומיות שאישרה הקמת טורבינות רוח בתל פארס בגולן שעלולות לחסל את אוכלוסיית הנשרים בגולן, זאת למרות שאפילו היועצים הסביבתיים של הוועדה עצמה התנגדו. התרומה לסל האנרגיה של ישראל בטלה ב-60 גם מבחינת השטח המדובר וגם מבחינת איכות חיי התושבים. גורמים כלכליים שמעניינים אותם הרווחים דוחפים את המיזם קדימה ואת המשרד הצידה".

ח"כ כהן פארן סיכמה את הדיון: "לעניין החששות הבריאותיות הן צריכות להיבדק. אני מבקשת ממנהל התכנון לפתוח ולחשוף לציבור את הטיוטה של המסמך המנחה את ועדות התכנון בנושא הזה, זה לא סודות צבאיים. אחרת יהיו התנגדויות מדרום ועד צפון. בנוסף נבקש מהצדדים להשלים את הפערים לגבי ידע ונתונים לקראת הדיונים". 

 

מאיר גרינפלד     והלל גלזמן            

 

במקביל לדיון בכנסת נערכה מול הכנסת הפגנה בהשתתפות תושבים רבים מדרום הר חברון וכן תושבי הגליל שהצטרפו.

 

 

כפרניק IMG-20170719-WA0006_0 יחד, נגד הטורבינות

 

**

בתחילת השבוע נערך במארג מפגש תושבים בנושא הטורבינות.

הלל גלזמן נתן סקירה היסטורית קצרה על התגלגלות התכניות והמיזמים (התחייבות ישראלית במסגרת אמנת פריז לעבור לאנרגיה מתחדשת) ופירט את הסכנות הבריאותיות (בעיקר רעש וריצוד), הנופיות, הפגיעה בבעלי חיים, הרס החורש ואת הסכנה באפשרות לכיבוי שריפות מהאוויר.

 

יו"ר מ.מ. כפר ורדים, סיון יחיאלי, אמר כי בעבר היינו תמימים, אולם לאחר שנסע לראות את חוות הטורבינות בגלבוע, השתכנע בסכנות וראה כי רעש יכול להגיע גם למרחקים מאוד גדולים בהתאם לתנאים טופוגרפיים ומשטר הרוחות; והוסיף כי לא מדובר ב"פינוק", אלא בדרישה בסיסית של בריאות ואיכות חיים. לדבריו, הטורבינות ייצרו רק 2% מכל האנרגיה העתידית, ולכן גם יהיה קל לוותר עליהן.

לירון שפירא, רכז מחוז צפון בחברה להגנת הטבע ונציג הארגונים הירוקים בוועדה לתכנון ובניה במחוז הצפון, אמר כי מתוכננות 29 תכניות שונות לטורבינות, רובן בצפון. לדבריו, אנשי התכנון מנותקים מהשטח.

אמנון בן עמי, תושב כפר ורדים ובעל משק בלפידות, אמר כי היזמים השקיעו כסף רב ולכן גם משתמשים כנגד המתנגדים בעורכי דין מהשורה הראשונה. הוא אמר כי בלפידות התחילו מהשכרת שטח למחסנים ורק בהמשך התגלגלו העניינים להקמת הטורבינות. הוא סיפר כי חברת הטורבינות התערבה במערכת הבחירות במושב, וכי התושבים נחלקים ומסוכסכים בשל הטורבינות.

חיים שנהר מכליל הזהיר מפני הרס הנוף על-ידי פריצת דרכים ותשתיות חשמל להקמת הטורבינות. שנהר הציע לעשות במקום הטורבינות פנלים סלולריים על גגות קיימים (במקום חוות ענק).

יואב ניצב, יו"ר הועדה לאיכות הסביבה אמר כי כל פיתוח פוגע בסביבה, וכי תומך במקורות לאנרגיה ירוקה. עוד הוסיף, כי יש לבחון את מיקום וגודל הטורבינות המתוכננות באזור.

אמיר בשן, מהר חלוץ, הדגיש את עקרון הזהירות המונעת, ואמר כי המרחק המינימלי של טורבינות מישוב צריך להיות 2 ק"מ, על-פי התקן האוסטרלי.

 

בסיום הישיבה קראו המארגנים לציבור להתגייס למניעת הצבת הטורבינות.

 


0 תגובות

  1. דוד הגב

    לא שמענו
    לא שמענו מה עמדת מועצת תפן.
    שותקים שותקים שותקים.
    משטח תפן זו הסכנה הכי גדולה לתושבי יאנוח סמיע וכפר ורדים

  2. תושב הכפר הגב

    מועצת ינוח מתעלמת מהסכנות לבריאות תושבי הגליל המערבי
    מועצת ינוח וראש המועצה שלה מתעלמים מהסכנות לבריאות תושבי ינוח ושאר תושבי האיזור. הם לא מבינים שבריאות ואיכות חיים חשובים יותר מכסף שיגיע לכיסם של מעטים. יש לעשות הכל כדי למנוע את הגזירה.

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן